Release van de Week: Apparat - LP5

Vandaag verschenen - 22 maart 2019

Muzieknieuws 22-03-2019 07:03

De Duitse producer Sascha Ring, beter bekend als Apparat, brengt zijn nieuwe album LP5 uit. LP5 is Apparat's eerste release sinds Krieg und Frieden uit 2013 en volgt de studioalbums II en III van Moderat op. Moderat is een trio dat hij oprichtte met Gernot Bronsert en Sebastian Szary.

‘I was only able to make the record this way because Moderat exists’, vertelt Apparat. Volgens hem heeft hij dankzij al de grote podia waarop hij stond met Moderat, de mogelijkheid gekregen zich verder te ontwikkelen. 

De Berlijnse geluidskunstenaar lanceerde zijn nieuwe plaat met de single Dawan

Net als op eerdere Apparat-albums, heeft Sascha Ring ook hier samengewerkt met cellist Philipp Thimm (foto rechts). Op het album hoor je ook trombone, trompet en saxofoon, een harp, een contrabas en andere snaarinstrumenten. Nummers werden ontwikkeld in eindeloze groepsimprovisaties en overdadige orkestsessies. Sommige sessies zijn in de eindmix verwerkt als nauwelijks merkbare echo’s.

Logic
Het album is opgenomen in Logic. In eerste instantie wilden ze het album met Ableton maken en lag de focus op loops. Eenmaal in productie werden meer instrumenten van stal gehaald en was het volgens Apparat beter de overstap naar Logic te maken. Heel apart is dat de sound heel elektronisch lijkt te zijn, maar dat naar zeggen van Philipp Thimm slechts dertig procent op synths is gespeeld, de rest is akoestische instrumenten. 

Mix
Het album is gemixt door Gareth Jones, en dat was een makkelijke keuze volgens Sascha Ring (foto rechts). Hij vertelt dat Gareth Jones, naast heel getalenteerd, ook een fijne vibe geeft in de studio. “That’s so important because you choose to be in this tiny room with someone for a very long time.” Eerder in zijn carrière heeft de artiest de fout gemaakt om te werken voor iemand die hem niet zijn eigen gang liet gaan, vertelt hij.

Bekijk ook de waanzinnige website van Apparat. Press and hold :-)

In april gaat Apparat touren door Europa. Hij is daarbij twee dagen in Nederland: op 19 april in Motel Mozaique te Rotterdam en op 20 april in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdamen één dag in België: 28 april in de AB, Brussel.

Beluister hieronder het gehele album:

zoeken
zoeken