Release van de Week: Amon Tobin - Fear in a Handful of Dust

Vandaag verschenen - 26 april 2019

Muzieknieuws 26-04-2019 09:04

Braziliaanse dj en producer Amon Tobin komt vandaag uit met zijn nieuwe album Fear in a Handful of Dust. Het is zijn eerste album in acht jaar sinds zijn voorganger, het succesvolle album ISAM. Samen met de plaat komt de start van zijn eigen platenlabel Nomark.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Interface-redactie pikt er elke vrijdag een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

In aanloop naar het album werder er al verschillende tracks uitgebracht. Een hiervan was Fooling Alright, als teaser voor het nieuwe album. In de videoclip zie je zes vrouwen die een uur lang proberen te lachen. Tobin vertelt over de achtergrond van deze videoclip: ‘Het is een thema dat al een tijdje in mijn hoofd rondstuitert: de behoefte om online altijd de best mogelijke versie van jezelf te zijn. Een soort wanhopigheid om geaccepteerd te worden. Ik heb het gevoel dat het zo’n isolerend ding is voor mensen. Dat staat centraal in dit lied. Dat en vertrouwen.’ Beluister het lied en bekijk de bijzondere videoclip hieronder:

Deze track bevat ook enige zang, maar de stem is niet te herkennen als die van Tobin zelf. ‘Ik dacht dat het interessant zou zijn om mijn stem te synthetiseren en het op verschillende manieren te gebruiken’, legt hij uit. ‘Je kan niet echt horen wat er gezetd wordt, maar dat is toch niet echt belangrijk. Het gaat meer om het gevoel dat de zang uitstraalt.’ Fans zouden deze techniek kunnen herkennen van zijn eerdere album, waarbij hij zijn eigen stem veranderde om als een oude Amerikaanse folksinger en een Engels meisje te klinken.

Tobin begon toen hij al jong was al te experimenteren met cassettebandjes. Zo nam hij de top 40 op met zijn Toshiba cassette machine, om deze vervolgens te monteren. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de invloedrijkste muzikanten in de elektronische muziekscene.

De meeste mensen denken bij de elektronische muziekscene aan dance, en dat vindt Tobin zelf jammer: ‘Het is vervelend dat als je zegt dat je elektronische muziek maakt, ze er meteen vanuit gaan dat het dance is. Ik hou van dance, maar elektronische muziek is eigenlijk veel breder.

Bekijk hieronder een deel van de track Velvet Owl, waarbij je hem aan het werk ziet in de studio:

 Beluister hieronder het gehele album:

 

zoeken
zoeken