Vijf redenen waarom 5G geweldig nieuws is voor muziekliefhebbers en producers

Samenspelen, livebeleving en muziekproductie

Muzieknieuws 03-09-2020 12:09

Nu 5G op steeds meer plaatsen beschikbaar is bekijken we wat deze nieuwe techniek kan betekenen voor het beleven en produceren van muziek.

5G is de nieuwste generatie communicatietechniek voor mobiele apparaten. Uiteraard is het sneller dan 4G – zo'n 20 keer – maar het zorgt ook voor minder vertraging en meer bandbreedte. Dat betekent meer data en een hogere snelheid en dat opent de deur voor allerlei nieuwe toepassingen.

Denk daarbij aan betere geluidskwaliteit voor streamingdiensten en low latency online musiceren met anderen. Maar er zijn andere, minder voor de hand liggende voordelen waadoor 5G de manier waarop we muziek produceren en er van genieten zal veranderen, sterker nog, misschien betekent het wel de redding van de live muziekindustrie!

En wat zijn dan wel die 5 pluspunten van 5G?


1 Een verbeterde live beleving

Aangenomen dat we binnenkort weer massaler dan nu concerten en festivals kunnen bijwonen, dan zou het best kunnen dat 5G de beleving daarvan sterk zal veranderen, van het bestellen van een biertje tot een andere beleving van het optreden zelf.

In het Chase Centre in San Francisco werd in november het eerste 5G concert georganiseerd. The Chainsmokers speelden live en de fans van virtuele digitale extra's genoten via hun 5G telefoons. Ze konden topkwaliteit graphics en beelden bekijken die synchroon liepen met de muziek. Verder waren er voor, tijdens en na de show foto, video en interactieve features dankzij een speciale 5G app.

En voor wie juist een enorme hekel heeft aan al die mobieltjes tijdens optredens, in de O2 Arena in Londen gebruiken ze een toepassing van 5G die juist tot minder gebruik van mobiele telefoons kan leiden. Zij lieten een onderzoek doen met als conclusie dat de nieuwe techniek revolutionaire veranderingen kan veroorzaken. Het gaat daarbij om kortere wachtrijen bij de bar en merchandise stalletjes doordat je vooraf je drankjes bestelt en alvast het juiste t-shirt uitzoekt, maar ook om video's van de show gefilmd vanaf diverse cameraposities. Die video's zouden door de fans kunnen worden bestuurd en naar iedereen die aanwezig was worden verzonden. Zo kan iedereen gewoon achteraf de show optimaal bekijken zonder het zelf op te nemen met hun mobiele telefoon!

2 Een alternatieve live beleving

Als de rampzalige invloed van het coronavirus op live muziekshows blijft aanhouden zou 5G wel eens de redding van de liveshows kunnen betekenen. Live streaming zou – althans op de middenlange termijn – wel eens de norm kunnen worden. Dankzij de technische voordelen van 5G zijn er allerlei unieke mogelijkheden voor een live act om een unieke ervaring draadloos bij de fans thuis af te leveren. Ook kan de show vanaf meerdere posities gefilmd worden zodat de fan zelf kan kiezen waar ie naar kijkt. Liever een close-up van de zanger dan de hele band? Geen probleem. Maar er is meer: Merchandise bestellen? Biografieën van de bandleden bekijken? Weten wat ze op hun brood smeren? Of essentiëler, je zou ook zelf de livemix kunnen aanpassen; drums zachter en de gitaarsolo harder kan gewoon vanaf je driezitsbank.

Tijdens een recent Elton John concert konden fans hun eigen concertmix maken met de Peex rX technologie

Ook andere grote events zullen dankzij 5G veranderen. De Olympische Spelen in Tokio zijn uitgesteld tot 2021, maar het had de eerste 5G showcase moeten worden. 5G zal de basis vormen van allerlei extra's van gezichtsherkenning tot zelfrijdende auto's en van augmented reality stadions tot voorspellingen van de uitslagen. Al dat soort extra's zal ook impact hebben op muziekfestivals. Fanatieke fans zitten misschien niet te wachten op een interactieve versie van Lowlands of het Eurovisie Songfestival, maar het gaat er wel degelijk van komen. Verder worden benefietconcerten met virtueel samenspelende rocksterren heel eenvoudig dankzij 5G.

3 Samenspelen zonder vertraging

Door de Covid-19 pandemie zijn muzikanten veel vaker online gaan samenwerken. Vanwege de hoge latencies is echt realtime samenspelen echter vrijwel onmogelijk. Dankzij 5G en de 20 keer hogere datarate daalt de latency – vertraging bij het uitwisselen van de data – dramatisch.

Music For All organiseerde al de eerste 5G muziekles waarbij Jamie Cullum in Londen live samenspeelde met muzikanten in Bristol en Birmingham. Volgens de organisatie was de delay tussen de muzikanten zo'n 10 milliseconden en dat is al erg indrukwekkend. Dat was in 2019, maar dankzij de verbeteringen in 5G zouden we nu op zo'n 3 milliseconde kunnen uitkomen, eigenlijk gewoon realtime.

Elk Audio – maker van het nieuwe online Music Collaboration platform Aloha en Ericsson hebben uitgebreide tests gedaan met 5G en muziek en volgens hen hebben ze een latency van 1ms bij een afstand van 160km gerealiseerd. Dat zal een grote invloed hebben op online jams en concerten waarbij muzikanten op verschillende lokaties samen spelen. Misschien lukt het nog niet rond de hele wereld, maar binnen afstanden van honderden kilometer moet het binnenkort mogelijk zijn.

Het zal in elk geval een hele verbetering zijn vergeleken met de chaos die ontstaat als je via Zoom probeert samen te spelen met anderen!

4 Betere tools voor muziekproductie

Tijdens de NAMM show zei Ericsson's Bill Goodman het volgende: 'Now you can think of the possibility of a recording studio on your phone. We think this is one of the game-changing capabilities that 5G will bring to the music industry.

4G bracht ons dingen als Uber, audiostreaming, video en Google Maps en 5G zal weer andere fantastische apps mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een latency-vrije daw waarin je met meerdere muzikanten kunt werken. Mogelijk dat de grote namen in daw-land de features van hun daw's in een browser-gebaseerde versie zullen integreren, zodat je overal en altijd met een professionele daw op je 5G device kunt werken.

En als dat mogelijk is dan kun je ook een complete studio met virtuele apparatuur in je mobiele telefoon gebruiken. Laad je favoriete virtuele gitaar of plug-in synth om realtime mee te spelen met iemand die honderden kilometers van je verwijderd is. Maar ook kun je echte vintage hardware studioprocessors gebruiken.

Zo is er al een studio met vintage outboard processors van Acces Analog, waar je op afstand je audio doorheen kunt halen. Als dat kan met minimale latency dan zal dat diepgaande invloed hebben op de studiosector. Met 5G zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om je mix door de topkwaliteit apparatuur in Abbey Road of Wisseloord te halen. En de beroemde technicus Alan Parsons ziet nog andere voordelen aan 5G. Tijdens de NAMM show zei hij het volgende: 'Do we really want to fly guys from London to my studio in Santa Barbara just because they are a great singer or guitar player? They’d much rather work in their own studio and it saves on air fares, jet lag, all kinds of things. There is a big future in recording at a distance and if 5G can deliver better quality audio and quicker and with better pictures to go with it, then the future is very exciting.'

 

5 De virtual reality show

Eerder zagen we al dat 5G een concert kan transformeren of de show naar je thuis kan brengen met fantastische extra's en details. Maar denk ook eens aan een totale 'immersive' ervaring zonder dat je je huis uit hoeft. Inderdaad, 5G is krachtig genoeg voor Virtual Reality en dat betekent dat je een festival of een concert – echt, computer generated of een combinatie daarvan – kunt bijwonen zonder al het gedoe dat voortvloeit uit het feit dat je ter plekke aanwezig moet zijn. Het komt in de buurt van science-fiction, maar langzaam maar zeker wordt het dankzij VR mogelijk om tussen het publiek van je favoriete festival te zitten, op elk moment en op elke plek.

Kunal Jathal van Verizon, een bedrijf dat in de voorhoede van 5G en VR opereert, meent dat dit nu mogelijk is dankzij 5G. 'We are able to create a VR experience where it was essentially a large symphony orchestra with 100 sound sources and you are able to walk around this space and hear each instrument being produced. It is entirely convincing.' 

Een concert kan totaal digitaal gemaakt worden of worden aangevuld met muzikanten op andere locaties, maar het kan ook gewoon een 'echte' show zijn, waarbij je als toeschouwer op je favoriete plek zit.

 

Zoals je ziet, de toekomst met 5G biedt talloze mogelijkheden en in een tijd waarin we vaak gedwongen worden om thuis te blijven, is het een prettig idee dat we door technologie op nieuwe manieren van allerlei events kunnen genieten. Ons staan totale nieuwe 'werkelijkheden' te wachten op het gebied van muziekbeleving en muzikeproductie.

zoeken
zoeken