aanmelden
Review JZ Microphones Black Hole BH2 condensatormicrofoon
Zijdezacht met karakter
Merknieuws 15-10-2019 08:10
Het Letse JZ Microphones heeft de afgelopen tien jaar een flink microfoonassortiment uitgebracht met voornamelijk grootmembraan-condensatormicrofoons. In Interface hebben we deze vreemd uitziende microfoons getest: de Black Hole BH2.

door Sascha Meijer

De Black Hole-serie van JZ Microphones bestaat uit drie types: de BH1s, de BH1 en de BH2. Wat bij deze microfoons direct in het oog springt, is het grote gat in het midden van de behuizing. Naast de looks heeft dit gat ook een praktische functie: je kunt hier namelijk met een speciale klem de microfoon bevestigen. Een stuk belangrijker is echter dat de uitsparing in het midden van de behuizing ervoor zorgt dat trillingen en reflecties van het geluid op en om de microfoon worden verminderd. Zo ontstaat er volgens JZ een schonere opname.

De BH2 grootmembraan-condensator heeft nóg een unieke feature, alleen zit deze iets beter verstopt; namelijk in het kapsel. Het kapsel, dat is ontworpen door JZ Microphones-oprichter Juris Zarins zelf, is de zogenaamde Golden Drop Capsule (GDC). Deze technologie zorgt voor een lichter membraan, dat sneller beweegt en dus ook sneller terugkeert naar een neutrale positie. Zo zouden de Black Hole-microfoons opnamen kunnen maken die helder en transparant klinken, en veel minder vervorming vertonen dan bij een standaard kapsel.

Handwerk
De GDC-technologie zorgt ook voor meer precisie tijdens het vervaardigen van de microfoons; JZ beweert zelfs dat je twee willekeurige exemplaren van hetzelfde type Black Hole mics (van welke productiedatum dan ook) als matched pair kunt gebruiken. Dit komt niet alleen door het kapsel, maar ook door de nauwkeurigheid waarmee JZ de componenten selecteert. En elke microfoon wordt handmatig gebouwd. Aangezien we maar één BH2 tot onze beschikking hebben, kunnen we deze claim helaas niet testen.

Afgezien van de innovatieve technologie in het kapsel is de lage eigenruis van de BH2 ook noemenswaardig; die bedraagt namelijk maar 6,5dB. Verder claimt JZ een frequentiebereik van 20Hz tot 20kHz, en kan de BH2 een maximum spl-niveau van 134,5dB registreren. Dit resulteert in dynamisch bereik van 128dB.

De BH2 is in de Black Hole-serie de enige variant zonder schakelbare richtingskarakteristiek. Deze microfoon heeft een cardioïde richtingskarakteristiek en dit betekent dat er maar een membraan nodig is. Dat zorgt ervoor dat ie een stuk betaalbaarder is dan de andere Black Holes. Waar de BH1s en de BH1 respectievelijk zestienhonderd en duizend euro (inclusief btw) kosten, heb je al een BH2 voor ongeveer zeshonderd euro. Dat plaatst deze BH2 qua prijs zo’n beetje naast de Neumann TLM102 en de AKG C414.

Zachte touch
Je krijgt de BH2 thuisgestuurd in een eenvoudige, maar stevige kartonnen doos met daarin de mic en de bijbehorende speciale klem. Het unieke bevestigingssysteem oogt mooi, maar zorgt er in de praktijk voor dat de microfoon niet altijd zo wendbaar is als je zou willen. De klem is daarnaast aan de gammele kant, en het draaimechaniek klemt niet altijd even goed. Het authentieke, handgemaakte komt hier op een wat ongelukkige manier naar voren.

Een vergelijking met de eerdergenoemde AKG C414 berust niet alleen op de prijsklasse; ook hebben beide microfoons een vrij neutrale frequentierespons. In de praktijk blijkt echter al snel dat er klankmatig een wereld van verschil is. Het hoog uit de Black Hole BH2 is luchtig en aanwezig, zonder dat het, zoals bij zo veel recent ontworpen microfoons, overdreven en gehyped aanvoelt. Dankzij de definitie in het hoog klinkt deze microfoon erg mooi met zachte, breekbare bronnen, maar hij hoeft zich daar zeker niet toe te beperken. Rond de 200Hz en de 800Hz is de BH2 wat minder gevoelig dan de C414, wat ervoor zorgt dat deze BH2 prachtig vocalen kan registreren. De mindere gevoeligheid rond de 800Hz betekent dat je bij het opnemen van vocalen zelden een onaangenaam, nasaal geluid uit de BH2 hoort komen en dat de focus van de klank op het warme (midden)laag en het transparante hoog komt te liggen.

Balans
JZ Microphones heeft duidelijk ingezet op precisie en transparantie, en dat pakt goed uit. Zo maakt de BH2 niet alleen open en luchtig klinkende opnamen; ze hebben er ook nog voor weten te zorgen dat de BH2 het nodige karakter toevoegt. Dit karakter zit ’m in de zachtheid en warmte van de klank. Tijdens het opnemen van bronnen met veel transiënten, zoals bijvoorbeeld drums, geeft de BH2 niet alleen een prachtige, volle sound met veel lucht en openheid, maar zorgt hij er ook nog eens voor dat de aanslagen rond en gebalanceerd klinken. De BH2 blijkt dus zeer geschikt voor drums en vocalen, maar ook met gitaar weet de BH2 wel raad. De mindere gevoeligheid rond de 800Hz levert gitaaropnamen op met weinig schelheid; prachtig voor akoestische en de minder ruige elektrische partijen.

Conclusie
De Black Hole BH2 ziet er op het eerste gezicht misschien uit als een microfoon met gimmick, maar niets is minder waar. Deze microfoon klinkt erg kalm en open, zelfs als de geluidsdruk wat hoger wordt. Transparantie is een sleutelwoord als het aankomt op de klank van de BH2; maar dan wel transparantie met het nodige karakter. De innovatieve techniek die JZ Microphones in deze Black Hole Series BH2 heeft gestopt, blijkt uitstekend te werken en zorgt inderdaad voor opnamen met weinig vervorming en veel definitie. De lucht die de Black Hole BH2 in een opname weet te brengen, hoor je zelden bij microfoons in deze prijsklasse, en deze microfoon is daarnaast ook nog eens ongelofelijk veelzijdig.prijs excl: € 599,-
distributie: JZ Microphones online
internet: www.jzmic.com

SPECIFICATIES

 • condensatormicrofoon
 • cardioïde richtingskarakteristiek
 • output impedantie: 50 ohm
 • sensitivity (1kHz); 21 mV/Pa
 • maximum spl: 134,5dB
 • s/n ratio: 87,5dBA
 • noise level: 6,5dBA
 • dynamisch bereik: 128dB
 • fantoomvoeding noodzakelijk (48V)
 • gewicht: 590 gram
 • afmetingen: 190x48x22 mm
 • incl. opbergdoos en shockmount

 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com