aanmelden
Geniale slaapkamerproductie van Billie Eilish' succesalbum
Interview met producer Finneas O'Connell en mixer Rob Kinelski in Interface 231, aug-sept 2019
xtra 19-08-2019 08:08
Ze is een fenomeen; nog maar 17 jaar en al een wereldster. Billie Eilish is niet zomaar een ‘gemaakt’ nieuw sterretje, maar een zangeres en componist-tekstschrijver die samen met haar broer Finneas O’Connell met When We Fall Asleep, Where Do We Go? een heel bijzonder debuutalbum heeft afgeleverd, dat in de VS, UK, België en Nederland meteen op één belandde. In augustus doet ze Lowlands en Pukkelpop aan. We spraken met producer-componist Finneas O’Connell en mixer Rob Kinelski over de totstandkoming van deze bijzondere productie.

Lees het interview door Paul Tingen in Interface 231, aug-sept 2019.
Te bestellen via deze link.  

Bekijk drie nummers van het optreden op Lowlands

Ze wordt een ‘cultureel fenomeen’ genoemd, ‘de meest besproken teenager ter wereld’, en ‘een van de opwindendste artiesten van het moment’. Billie Eilish (volledige naam Billie Eilish Pirate Baird O’Connell) is opeens overal. Ook onder muziekprofessionals is er verbazing over de originele productie van haar muziek, vol met atmosferische geluiden, complex gelaagde zang met gedetailleerde effecten en opvallend minimalistisch, met vaak alleen bas, drums en zang.

Om kort te gaan, de muziek van Billie Eilish klinkt volkomen anders dan alle andere popmuziek op het moment. Haar debuutalbum, When We Fall Asleep, Where Do We Go? gaat tegen alle hedendaagse productietrends in, afgezien van de uitdrukkelijk aanwezige sub-bas. Het minimalisme is het meest in het oor springend. In de single Bury A Friend gebeurt er op 0:57 minuten zes seconden lang bijna niets. Gedurfd! Het arrangement van de best verkochte single van de plaat, Bad Guy, bestaat uit één synthesizer, enkele bassen, drums en zang. Je hoort weinig hoog en bijna geen reverb, en Billie Eilish’s zang alterneert tussen zwaar vervormd, of superzacht gezongen, heel natuurlijk klinkend, bijna altijd zonder hoorbare autotune.Zoals gezegd vind je in Interface 231 veel meer details over deze productie, geheel opgenomen in de bedroomstudio van de broer van Billie Eilish, Finneas O'Connell.Hieronder zie je de 'music' tracks in het Pro Tools Edit window van de mix van Rob Kinelski van de single Bad Guy (te vergroten als je de foto's apart aanklikt in de linkerkolom). De aanpak van de mix komt in het interview in Interface ook uitgebreid aan bod.  

Bekijk ook dit interview op Youtube, gemaakt in de bedroom-studio van Finneas en Billy. 

Billy Eilish live

 Videoclip van de single Bad Guy, inmiddels 360 miljoen keer bekeken...:
Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com