Moog Claravox Centennial

Honderste verjaardag van klassiek elektronisch instrument

Merknieuws 23-10-2020 10:56

Honderd jaar geleden bedacht Leon Theremin de Theremin, een van de eerste elektronische instrumenten. Moog viert dat met een nieuwe versie van dit illustere instrument

De Theremin was indertijd uniek vanwege de elektronische klankopwekking maar ook nu nog vanwege de speelwijze; door de nabijheid en beweging van je handen tot twee antenne's bestuur je de toonhoogte en het volume. Razend lastig om de juiste noot te treffen en niet in zenuwslopend gepiep en glissandi ten onder te gaan.

Een van de weinige kundige bespelers van de Theremin was Clara Rockmore en ter ere van haar heet deze nieuwe Moog Claravox. De Theremin klinkt – mits kundig bespeeld – als een kruising tussen een altviool en een menselijke zangstem en is in diverse (sciencefiction) films te horen als 'spooky' soundeffect, maar er wordt ook klassieke muziek op gespeeld. Een van de bekendste rocksongs met Theremin is 'Whole lotta love' van Led Zeppelin. The Beach Boys gebruikten voor 'Good Vibrations' een aangepaste, makkelijker te bespelen Electro-Theremin. Bob Moog zelf begon eind jaren 50 met het bouwen en verkopen van Theremin's en is dat daarna eigenlijk altijd blijven doen, een tijd lang onder de naam Big Briar.

De Moog Claravox Centennial heeft de klassieke analoge heterodyne oscillator en een digitale dubbele DCO/wavetable klankbron die bewerkt wordt door een analoge waveshaper. Om het gestemd bespelen eenvoudiger te maken is er een toonsoortquantiser ingebouwd. Verder heeft de Theremin een ingebouwde BBD delay. Via din midi, usb en cv connectors kan de Claravox met andere apparaten of een daw communiceren. Voor de instellingen is er een software editor.

Moog Claravox Centennial wordt in beperkte oplage gemaakt en kost $ 1499,-

meer informatie

 

 

zoeken
zoeken