aanmelden
Verslag Bitwig demo - demotour wordt vervolgd op 8 april
Lancering nieuwe daw Bitwig in de Benelux
Merknieuws 07-04-2014 14:22
Bitwig Studio is uit. Om dit goed te presenteren, is distributeur Amptec bezig aan een demotour door Belgiƫ en Nederland. Stefan Robbers woonde de demo door Leon Hoeks bij Key Music in Eindhoven bij en schreef onderstaand verslag. Op 8 april wordt de tour voortgezet in St.Niklaas, doet daarna Eindhoven opnieuw aan, om door te reizen naar Den Haag, Rotterdam, Roeselare en Rotterdam. Binnenkort vind je ook een test van deze nieuwe daw in Interface.

tekst en foto: Stefan Robbers

Bitwig is nu officieel verkrijgbaar. Distributeur voor de Benelux Amptec gaf een inleidende clinic waarbij een aantal unieke eigenschappen van Bitwig werden gedemonstreerd. Bitwig is daw-software die werkt op Mac, Windows en Linux systemen. De afgelopen jaren was het veel te vinden op de social media en forums, omdat het in een vroeg stadium aangekondigd werd maar daarna lang op zich liet wachten. De specificaties zijn zonder meer intrigerend met een clip launcher en lineaire sequencer, single window editing met multiscreen ondersteuning en realtime time stretching en tempo-analyse.

Snelle toegang
In de clinic werden enkele belangrijke en unieke functies van Bitwig gepresenteerd. Het programma biedt drie vensters waarin je werkt: arranger, clip launcher/ mixer en editor. In alle vensters heb je snel toegang tot veel functies, met slimme vondsten het vasthouden van een toets, waardoor de muispijl tijdelijk verandert in een cutting tool, eraser, etc. Ook kun je de clip launcher combineren met de lineaire sequencer om snel combinaties van clips in het arrangement te testen. Scenes van clips kun je ook tussen de twee schermen slepen.

Automatiseringscurves
De workflow is gericht op eenvoud en snelheid, zo optimaliseert het programma automatiseringscurves die je intekent om deze soepel en met minder processorverbruik te laten lopen. Bitwig kent een aantal settings om 1, 2 of drie beeldschermen te gebruiken waarbij de hoofdschermen goed verdeeld kunnen worden en per scherm informatie naar keuze aan of uitgezet kan worden.

Plug-ins
In de clinic werd ook nader ingaan op plug-ins, in het bijzonder op de containers en nested plug-in functie van Bitwig. Het is mogelijk om plugins parallel te gebruiken op één kanaal, maar ook kun je binnen plug-ins weer andere plug-ins laden. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk een drumsampler te bouwen waarbij elk geluid een andere plug-in is. Ook beschikt het programma over ingebouwde modulatie-plugins die je kunt toewijzen aan elke parameter van interne en VST instrumenten en effecten. Eigenlijk een soort modulaire opzet die in een volgende versie nog verder uitgebreid wordt. Plug-ins draaien allemaal in hun eigen mini-omgeving, zodat bij crashes niet het hele programma ermee ophoudt.

Editor
Verder liet Amptec zien hoe de editor werkt met de mogelijkheid om de inhoud van andere sporen achter de editor te plaatsen. Zo kun je tijdens het editten referenties zien die belangrijk kunnen zijn voor de toonhoogte en de timing.

Integratie
Meer zaken zijn uniek voor Bitwig, zoals de mogelijkheid een audio en midispoor te combineren. Deze eerste versie van het programma zit al vol met snufjes die deels geleend zijn van andere daw-software, en deels uniek zijn, maar vooral is alles goed geïntegreerd, ziet er degelijk en solide uit en is gemakkelijk te bedienen. Dat belooft veel goeds voor de toekomst!

Resterende data van de demotour  

08/04/2014 19:00

                                           Key Music Sint-Niklaas

                                           Ankerstraat 81, 9100 Sint-Niklaas BE

                                           +32 3 766 63 93 -www.keymusic.com

09/04/2014 19:00

                                           i4-muzique

                                           Hoogstraat 151, 5615 PC Eindhoven NL

                                           +31 40 298 23 68 - www.i4-muzique.nl

10/04/2014 19:00

                                           Key Music Den Haag

                                           Torenstraat 132A, 2513 BW Den Haag NL

                                           +31 70 360 95 09 -www.keymusic.com

11/04/2014 19:00

                                           Key Music Rotterdam

                                           Ceintuurbaan 191, 3051 KC Rotterdam NL

                                           +31 10 211 10 00 -www.keymusic.com

18/04/2014 19:00

                                           Key Music Roeselare

                                           Brugsesteenweg 29, 8800 Roeselare BE

                                           +32 51 20 43 44 -www.keymusic.com

25/04/2014 19:00

                                           Champs Original Trend

                                           Texelsestraat 3B, 3083 PP Rotterdam NL

                                           +31 6 81 90 22 87 –www.champsoriginaltrend.com

Amptec BVBA, +32 11281458,  www.amptec.nlwww.bitwig.com Video

Maar kijk eerst naar de uitleg van Bitwig zelf op de video die we op de Musikmesse in Frankfurt maakten. 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com