aanmelden
Een nieuwe monofone keyboardsynth van Dave Smith Instruments
“My most powerful mono synth ever”, volgens Dave Smith
Merknieuws 25-06-2014 11:06
Zoals de Sequentiel Circuits Pro One meer dan een monofone versie van de Prophet 5 was, is de Pro 2 veel meer dan een monofone Prophet 12. De ergonomie en de geluidskwaliteit zijn gelijk gebleven, maar de Pro 2 zit vol met leuke nieuwe foefjes.

Met een collectie van meer dan 50 draaiknoppen en 65 schakelaars valt er heel wat  in te stellen aan de nieuwe Pro 2. Behalve twaalf standaard golfvormen bieden de vier digitale oscillatoren (er is ook nog een sub-oscillator) complexere versies zoals 13 soorten vette Superwaves. De oscillatoren kunnen elkaar zowel in frequentie als in amplitude  moduleren in diverse operator en modulator configuraties voor FM en AM sounds. Met een setje 'Character controls'  bedien je de tweebands eq, de bitrate en samplerate reduction, plus de tape emulatie.

Filters

Er zijn twee afzonderlijke analoge filters die je parallel of in serie of allerlei varianten daarvan kunt gebruiken. Filter 1 is een 4-pole low-pass à la Prophet-5, filter 2 is een “state-variable” type in de stijl van het beroemde Oberheim SEM filter. Het is mogelijk om twee oscillatoren naar filter 1 en de andere twee naar  filter 2 te sturen.

 Envelopes bij de vleet, met vier loopable, vijfdelige envelopes voor filter 1, filter 2 en vca en twee die je vrij kunt toewijzen. Van de vier synchroniseerbare lfo’s kunnen de fase en de golfvorm ingesteld worden.

Step sequencerEn er is natuurlijk een step sequencer met 32 stappen en 16 tracks die je zelfs realtime kunt inspelen.  Je kunt  rusten invoeren en zelf de lengte van de sequence te bepalen. Behalve toonhoogte kun je er alle synthparameters in de modulatie matrix mee besturen. Er is overigens ook een arpeggiator.

 

Toetsenbord

Het halfgewogen twee-en-een-half octaafs toetsenbord heeft velocity en aftertouch en behalve pitchbender en modulatiewiel heeft de Pro 2 twee positie- en drukgevoelige touch sliders.

Er valt ook aardig wat aan te sluiten: midi in, out en een out/thru connector, usb, audio in, stereo audio uit, aansluitingen voor sustain- en expressiepedalen en natuurlijk een koptelefoon aansluiting. Dankzij de mono audio input met envelope follower kun je de Pro 2 ook als audioprocessor gebruiken.

Paraphonic

Een analoge synth zonder control voltage aansluitingen heeft het tegenwoordig lastig, dus heeft de Pro 2 vier cv inputs en vier cv uitgangen plus één gate uit.

En de Pro 2 mag dan dan wel monofoon zijn, maar hij is tevens 'paraphonic'. Dat betekent dat je er akkoorden met maximaal vier (er zijn immers vier oscillatoren) noten mee kunt spelen. Het filterdeel werkt natuurlijk wel monofoon, maar er zijn afzonderlijke loudness envelopes per noot.

Meer info op: www.davesmithinstruments.com 

Dave Smith presenteert de Pro 2

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com