Synthex 2, verwarring!

Merknieuws 04-05-2015 08:47

Enige tijd geleden meldden we al dat er gewerkt wordt aan een nieuwe Elka Synthex door de Finse koper van Generalmusic. Maar nu lijkt het er op dat ook Mario Maggi, het brein achter de originele Synthex, aan een nieuwe versie werkt. Dit project staat los van het Finse initiatief en Maggi zelf is eigenaar van de merknaam 'Synthex' en de in de Synthex gebruikte schema's, dus dan vraag je je af hoe realistisch de Finse Synthex is.  Nu schijnt Maggi al lange tijd aan dit project te werken, dus wellicht zoekt hij juist nu de publiciteit om de Finnen - eigenaar van de merknaam Elka- de wind uit de zeilen te halen. In elk geval is het de vraag of en zo ja hoe snel deze twee nieuwe Synthexen op de markt zullen komen.

De Synthex 2  van Maggi wordt geen letterlijke kopie, maar een digitale recreatie met gebruik van allerlei nieuwe technieken. Dankzij het Italiaanse Audio Central Magazine weten we iets meer over de Synthex 2. De originele tekst is in het Italiaans, dus soms is het gokken wat er gezegd is.

De Synthex 2 wordt een achtstemmig instrument in tabletop, rack en keyboardversies, de laatste voorzien van een vijfoktaafs Fatar keyboard en een joystick. Het lijkt er op dat de polyfonie met een expansionboard naar 16 stemmen is uit te breiden. De oscillatoren - twee per stem- bieden veel meer golfvormen dan het origineel. Er zit een multimode filter in en een waveshaper voor en achter het filter en ook de chorus is aanwezig. Er zijn acht envelopes met acht stadia per stem, ook de intensiteit van de vele lfo's kan met een envelope bestuurd worden. Hij heeft een vierspoors sequencer en een dubbele arpeggiator Alle parameters worden digitaal gecontroleerd, en het instrument is 100% digitaal.

Op het gebied van aansluitingen vinden we usb - er komt ook een software editor- midi in/out, sync in/out en 2 cv inputs. Verder natuurlijk twee audio outputs en aansluiting voor twee pedalen.

zoeken
zoeken