Videodemo's Yamaha Reface CS, DX, CP, YC door Bert Smorenburg

Twee synths, een piano en een orgel

Merknieuws 09-10-2015 08:10

De bespeelbaarheid ervan is overigens oké, dankzij het gebruik van wat Yamaha ‘HQ-toetsen’ noemt. Door die afmetingen en het relatief lage gewicht wordt duidelijk waar Yamaha met deze vier synths heen wil: op weg! Om die reden zijn er ook speakertjes ingebouwd. Qua uitvoering hebben deze Refaces een zeer degelijke, volwassen en bijna chique uitstraling. Er wordt een externe voeding meegeleverd, maar ze werken ook op zes AA-batterijen (penlites). De prijzen van de vier synths zijn gelijk: ze kosten alle vier € 483,-. De serie heet Reface, wat staat voor REimagined interFACEs.

In Interface 191 vind je een uitgebreide test van de Reface-serie. Hier op Interface.nl kun je de basisinformatie doornemen en demovideo's door Bert Smorenburg bekijken. 

 

De Reface Serie bestaat uit vier compacte keyboards waarvan het controlepaneel doet denken aan instrumenten uit Yamaha's geschiedenis, om precies te zijn de CS en DX synths, de CP piano en het YC orgel. Alle Reface modellen hebben een drie-octaafs mini-keyboard,  een ingebouwd stereo speakersysteem en ze kunnen op het lichtnet of batterijen werken. 

 

 

De achterkant van alle modellen is identiek: audio uitgang via een jack connector en een hoofdtelefoon aansluiting,  een audio ingang via mini- jack en  een aansluitpunt voor een pedaal. Er is één midi connector maar met behulp van  een meegeleverde Y kabel verzorgt die midi in en out. Tot slot er is nog een usb bus voor de communicatie met een computer.

 

 

 

 

Reface CS

 

Reface CS is een virtuele analoge synthesizer gebaseerd op physical modeling. Hij is achtstemmig polyfoon maar kan ook monofoon gebruikt worden. De oscillatoren hebben vijf golfvormen: multi saw, pulse, sync, ring modulatie en fm. Met twee faders, Texture en Mod, kun je het karakter van de oscillatoren veranderen, afhankelijk van de gekozen golfvorm. Het low-pass filter met resonantie heeft een steilheid van 18db. Er is één adsr envelope generator die zowel het filter als de “vca” kan moduleren met een balance fader. Verder nog een lfo, portamento en effecten als delay, phaser, chorus/flanger en distortion. Met een looper kun je sequences opnemen en overdubben maar de data wkun je niet opslaan. Er is wel een pitchbender pookje maar helaas geen modulatiewiel.

 

 

 

 

Reface DX


 

Reface DX brengt de fm synthese terug in een modern jasje. Hij is achtstemmig polyfoon, maar kan net als de CS kan ook monofoon gebruikt worden. Er zijn vier operators elk met blokgolf en zaagtand golfvormen plus level, feedback en frequentie instellingen.  De operators kunnen gecombineerd worden in twaalf algoritmes. Vier rubberpads op de bovenkant dienen als data entry sliders en als enige van de Reface serie heeft de CS heeft een lcd display. Alle knoppen zijn verlicht, handig ivoor op het podium. De Reface heeft vier banken met elk acht geheugens. Fm programmeren blijft lastig, dus heeft Yamaha een quick edit mode gemaakt om de editing  toegankelijker te maken. En er zijn natuurlijk effecten; distortion, touch wah, chorus, flanger, phaser, delay en reverb. En net als bij de CS een looper.

 

 

 

 

 

 

Reface CP

 

De Reface CP biedt zes pianoklanken gemaakt met een mix van modeling en AWM2 technologie. Er zijn drie electricsche piano's  uit de jaren ’60 en ’70, een clavinet, een vintage toy piano en een CP80 electrische vleugel. Met de driveknop kan je vervorming toevoegen maar er zijn ook andere effecten, te weten drive, tremolo, wah, chorus, phaser, digital delay, analog delay en reverb. Maximaal vijf effecten kun je tegelijk gebruiken . De CP heeft 128 stemmen, erg handig als je hem met een 88 toetsen keyboard bespeelt. En zelfs “key off noises” zit erin, maar om die te kunnen horen heb je wel een goede afluistering nodig.

 

 

 

 

Reface YC


 

 

Reface YC is de laatst in de serie. YC staat voor "Yamaha Combo“ en het is een combinatie van vijf verschillende orgel modellen van tonewheel tot diverse transistortypes. De polyfonie is ook hier 128 noten, handig voor brede glissendi! De YC heeft negen drawbar sliders, percussie, 4’en 2 2/3’ met regelbare lengte. En natuurlijk is er een leslie simulator ingebouwd.

 

 

 

 

iOS, QR codes en web

Met de iOS app, Reface Capture, kun je meer presets opslaan en die makkelijk weer laden. Geen overbodige luxe, want behalve de DX kan de Reface serie geen presets en instellingen opslaan. Via de app zijn de presets makkelijk met andere gebruikers uit te wisselen. Dit kan onder andere via QR codes waarmee je snel een klank naar iemand kunt emailen.

Om je eigen creaties te bewaren of delen heeft Yamaha een webportal geopend: Soundmondo. Via de usb connector van de Reface en een speciale web miditechnologie, kun je je klanken en setlists in de cloud opslaan. Overal ter wereld heb je dan je sounds en instellingen bij de hand. Soundmondo heeft ook een web-gebaseerde editor voor de Reface DX die het programmeren veel gemakkelijker maakt. Via Soundmondo worden ook toekomstige firmware updates voor alle  Reface’s verspreid.

 

 

Yamaha MusicCentral EuropeBranch NL

www.yamaha.nl - www.global.yamaha.com

zoeken
zoeken