NAMM Show 2016 - Dag 3

Shure, M-Audio, Tascam, MFB, Manley, Sputnik, Alesis, PreSonus, Modal Electronics, iConnectivity, Teenage Engineering, Icon Synthogy, McDSP, Audiodamage, ADM14

Merknieuws 23-01-2016 16:01

De Interface-redactie speurt op de NAMM-show naar het nieuwste van het nieuwste op studio-, recording-, dj-, en pro audio gebied. Zo halverwege de tweede dag komt de stoom ons uit de oren. Wat is er weer veel nieuws te melden! Dat krijgen we dus onmogelijk allemaal getest het komende jaar... Aan de drukte in de gangpaden te zien stevenen we af op een bezoekersrecord. De muziekindustrie zit weer in de lift! En modular is all over the place... Hierbij het verslag van wat we op dag drie tegenkwamen.

 

Op de Musikmesse in Frankfurt afgelopen jaar zagen we al een overvloed aan modulaire synths, maar op deze NAMM show lijkt het echt uit de hand te gaan lopen. Wát een enorme hoeveelheid lekker!. We liepen even langs de stand met een cameraatje. Wat je ziet is nog maar een deel van wat er allemaal staat...

 

 

 

En wij zijn niet de enigen die een wondere wereld van de elektronische muziek verkennen; de Korg Minilogue maakt ook heel jonge producers nieuwsgierig.

Mocht je de voorgaande verslagen gemist hebben, je kunt ze hier bekijken:

preview

dag 1

dag 2

 

 

MFB Tanzmaus



 

MFB apparaten zien er niet alleen apart uit, maar ze hebben vaak ook leuke namen, zoals deze Tanzmaus. Deze drumcomputer heeft vijf analoge instrumenten, aangevuld met twee samplesecties met 16 verschillende 12 bit samples. Per analoge stem kun je diverse parameters instellen (behalve voor de rimshot) en de samples kun je verstemmen en de attack en decay aanpassen. Er is een stepsequencer ingebouwd waarbij je voor elke stem een ander aantal stappen kunt kiezen. De sequencer kan ook mididata en triggerpulses versturen. Veranderingen aan klankparameters kun je opnemen. Tanzmaus heeft vijf individuele outputs en een stereo mix out.

Meer info

 

 

Manley ELOP+


 

ELOP+ is een verbeterde versie van de 19” Manley ELOP optische buizenlimiter. De + versie heeft een ingebouwde stereo compressor, terwijl de lay-out van de knoppen helemaal aangepast is. Verder is de output stage verbeterd en maakt men gebruik van een nieuwe 'switched mode' voeding met ultra-lage impedantie.

Meer info

 

 

Alesis Elevate

Nieuw bij Alesis zijn de Elevate 4 en Elevate 5S monitors, beide actieve tweeweg systemen.

De 5S heeft een Kevlar woofer en een silk-dome tweeter met 50 Watt versterkers voor hoog en laag. Rondom de luidsprekers bevinden zich elliptische waveguides voor een betere spreiding, terwijl de dubbele baspoort voor extra fundament zorgt.

De Elevate 4 is een stuk eenvoudiger, zo zitten de versterkers in een van de twee speakers, waarop ook een volumeknop en een hoofdtelefoon aansluiting te vinden zijn. Het totale vermogen is 40 Watt rms en er is een speciale uitgang voor een subwoofer. De Elevate 4 heeft geen baspoort maar wel de elliptische waveguides.

Meer info

 

 

PreSonus R80 en R65

Ook PreSonus presenteerde nieuwe monitors, allebei actieve tweewegsystemen met speciale AMT tweeters voor snelle reactietijd bij transients.

 

De R80 heeft daarnaast een 8” Kevlar woofer en de klasse D versterkers leveren in totaal 150 Watt aan vermogen. Deze monitor heeft xlr, trs jack plus tulpaansluitingen en een relatief uitgebreid arsenaal aan regelaars om de response aan te passen aan de luisterruimte. Hij is verkrijgbaar met zwarte of blauwe frontplaten.

Meer info

 

 

De R65 is grotendeels vergelijkbaar met de R80, maar heeft een 6,5” woofer en de kast is wat kleiner

meer info

 

 

Synthogy Ivory II VR


Synthogy, makers van minutieus gesampelde vleugelpiano libraries heeft in samenwerking met Vixano een standalone hardware player gemaakt met daarop Synthogy Ivory libraries naar keuze. De polyfonie van dit apparaat is meer dan 200 stemmen en je kunt hem via wifi of ethernet bedienen vanaf smart phones, tablets of een computer. In het kastje bevindt zich een Vixano digitale mixer voor de pianoklanken, plus mic- en line inputs. De VR heeft daarnaast XLR outputs, een hoofdtelefoon aansluiting, midi in en usb.

Meer info

 

 

McDSP 6050 Ultimate Channel Strip



 

De 6050 is een nieuwe plug-in met alle modules uit de 6020 EQ en 6030 Compressor van McDSP, aangevuld met gates, expanders, saturators en filters, in totaal 25 modules. De modules die je nodig hebt kun je via drag&drop in het virtuele rack plaatsen. De 6050 heeft een ultra-lage latency en biedt sidechain support. Ultimate Channel Strip werkt als aax, au en vst plug-in onder Mac en Windows.

Meer info

 

 

Audiodamage hardware

softwaremakers AudioDamage begeven zich steeds meer op het hardwarepad met Eurorack modules. Ze presenteerden op de NAMM vier nieuwe apparaten.

 

 

De eerste is de ADM14 BoomTschak, een geheel analoge percussiesynth. Slechts één klank gelijktijdig maar wel veel instelmogelijkheden en cv aansluitingen.

 

 

 

De ADM16 Dub Jr Mk2 is een analoge delay met syncoptie

 

 

Dan zijn er nog twee gitaarpedalen, ADP01 Fluid and ADP02 Freqshift. De Fluid is een zesvoudige chorus en de Freqshift is inderdaad, een frequentieshifter.

Meer info

 

 

Icon Platform M



 

Platform M is een daw-controller met 8 gemotoriseerde, aanraakgevoelige kanaalfaders en een masterfader, jogwheel en een blokje transportknoppen. Elk kanaal heet verder een draaiknop met twee functies, mute, solo, select en recordknoppen en knoppen die de read en write van de automatisering activeren. Een los verkrijgbaar display kan aan de bovenrand bevestigd worden. Platform M werk plug&play met Cubase, Nuendo, Reason en Bitwig, maar ook Mackie Control en Mackie Hui worden ondersteund. De communicatie met je daw verloopt via een usb aansluiting.

Meer info

 

 

Teenage Engineering OP-Z



 

Er kwam nog geen geluid uit, maar Teenage Engineering is druk bezig met de OP-Z a.k.a 'the little monster'. Het gaat hier om een draadloze, zestienvoudig multitimbrale synth met sequencer, effecten, video synthese en de 'introduction of step components'. De engine is deels gebaseerd op de OP-1, maar wordt veel uitgebreider.

Meer info

 

 

 

M-Audio Accent Module


 

M-Audio's Accent Module is een standalone 20 -stemmige tonegenerator waarop je enkel een midi controller (vijfpins of usb) hoeft aan te sluiten. Via usb wordt stroom geleverd aan de aangesloten controller. Als sounds zitten er AIR's Steinway Piano en AIR's Structure samples in. Er is keuze uit 20 sounds drie effecten (eq, reverb en chorus) en je kunt drie sounds layeren of splitten over het keyboardbereik. Verder is er ook een Accent keyboard met 88 hammer-action gewogen toetsen.

Meer info

 

Shure KSM8



 

Er gebeurt niet zoveel op het gebied van dynamische microfoons, maar Shure schudt de boel even op met hun nieuwe KSM8 DualDyne vocal mic. Deze heeft niet een maar twee ultradunne membranen en maakt gebruik van 'reverse airflow' techniek. Dit resulteert in een mooie rechte frequentiekarakteristiek, een perfecte cardioïde openingshoek en strakke controle van het proximity effect. Daar komt nog bij dat ie relatief ongevoelig is voor plof- en windgeluiden of handling noise en toch stage-proof is.

 meer info

 

 

 

 

iConnectivity iConnectAUDIO2+


De iConnectAUDIO2+ is een nieuwe audio/midi usb 2.0 interface voor Mac, Windows en iOS met twee inputs en zes outputs. Hij heeft twee XLR/combo aansluitingen voor microfoons of lijnsignalen, vier gebalanceerde line outputs en een hoofdtelefoon aansluiting met onafhankelijke mix, plus midi in en out. Handig is dat je hem met twee apparaten tegelijk kunt gebruiken. Je bedient de interface via het touch display of de bijbehorende software.

Meer info

 

 

 

 

Tascam SD-20M

Tascam toonde hun zeer betaalbare SD-20M 'solid state' recorder. Dit is een 19” apparaat met twee mic preamps en stereo line inputs, die je gelijktijdig kunt opnemen op vier sporen. Normaal gesproken neemt ie stereo op met twee safetytracks op een lager signaalniveau. De Wav of mp3 opnames worden opgeslagen op een SDXC card. De SD-20M heeft een varispeed mogelijkheid waarbij de toonhoogte gelijk blijft. Hij heeft een ingebouwde netvoeding maar werkt ook op AA batterijen

meer info

 

 

Sputnik Modular controller


Met al die cv apparatuur die uitkomt is er natuurlijk ook behoefte aan een Control Voltage keyboard. Sputnik Modular komt daarom met de Multi-touch Keyboard Controller. Deze heeft 29 toetsen (+/- 2 oct), kan vier stemmen aansturen (1V/oct) met pressure en natuurlijk de bijbehorende gatesignalen. Maar er is ook een ingebouwde arpeggiator met external sync en CV trigger input. Bovenop zit nog een touch sensitive strip met CV en gate outputs. Het bedrijf maakt trouwens ook talloze Eurorack modules.

Meer info

 

 

Modal Electronics Eurorack modules



 

Modal heeft de oscillators en filters uit hun 002 en 008 synths uitgebracht als Eurorack modules en er een Midi/CV clock module aan toegevoegd. De 002 is een 24 db/oct ladderfilter VCF, 008 is een 15-voudig multi-mode vcf, de 002 is een Numerically controlled oscillator met sub oscillator en de 008 is een vco met pwm en een sub oscillator. De Gcync vertaalt midi naar analoge clock met multiplier/divider.

Meer info

 

 

zoeken
zoeken