aanmelden
Interface video's met nieuwe gear van Roland 909 Day
Interface bekijkt de nieuwe synths, bass- en drumcomputers, dj-gear en meer
Merknieuws 10-09-2016 07:39
Dat was een knappe nimmer vertoonde operatie van Roland. Dertig producten op één dag presenteren! Ze hebben de hele reeks innovaties opgespaard totdat het 9-9 was, gisteren dus, om de productlancering in het kader te kunnen stellen van de remake van de legendarische 909 drumcomputer. In het kielzog van die TR-09 waren er synths, bass- en drumcomputers, dj-gear, drums een nieuwe lijn Boss gitaarversterkers en het GT-1 multi-effectpedaal.
Interface kreeg twee dagen vóór 909 Day een preview op het kantoor van Roland Central Europe, waar Stefan Robbers de nieuwe gear al even kon uitproberen. Bekijk de video's! Roland productexpert Karel Ilsbroukx benoemt in twee video's de ins en outs van de TR-09, TB-03, VP-03 en System-8.


Niet alleen het feit dat Roland de productinnovaties had opgespaard tot 9-9-2016, ook de manier van lanceren was ongekend: vanaf 6 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s nachts werden via een videostream een voor een de producten onthuld, onder de titel 909 Day. 


Interface had twee dagen ervoor al de gelegenheid de producten te bekijken en uit te proberen op het kantoor van Roland Central Europe in Oevel. Stefan Robbers bespeelde de System-8 synth, onderzocht wat de nieuwe samenwerking met Serato opleverde, en deed een jamsessie met de drie remakes in de Boutique-serie. Roland productexpert Karel Ilsbroukx benoemt in twee video's de ins en outs van de TR-09, TB-03, VP-03 en System-8. 
 

door Stefan Robbers (video's door Stefan Kollee, foto's Steven Faber)Boutique-serie

De TR-09 en de TB-03 zijn twee nieuwsgierigmakende uitbreidingen binnen de Boutique-serie. Het betreft een recreatie van twee legendarische instrumenten: de TR-09 die afgeleid is van de TR-909 drumcomputer en de TB-03 die de TB-303 Bass Line synthesizer vertegenwoordigt. Beiden maken gebruik van ACB-modeling, wat betekent dat de originele apparaten zo nauwkeurig mogelijk digitaal zijn nagebootst. Zowel de TR-09 als de TB-03 hebben ook alle originele knoppen en functies, zij het in Boutique formaat. De TB-03 heeft zelfs cv/gate out en een trigger-ingang, en de TR-09 een trigger-uitgang. De TR-09 laat zich met een loop-licht sequencer precies zo programmeren als het origineel, inclusief songmodus. Bij de TB-03 kun je kiezen voor een stepsequencer of de originele manier van programmeren. Beiden klinken erg goed, en duidelijk ook anders dan hun Aira-zusjes TR-8 en TB-3. De TR-09 en TB-03 klinken scherper, dieper en lijken het origineel nog meer te benaderen. 


Sessie door Stefan Robbers met de TR-09, TB-03 en System-8:
 

 

Sessie door Stefan Robbers van Interface met de Roland TB-03 Bassline:

 Karel Ilsbroukx van Roland Central Europe vertelt aan Interface over de nieuwe Boutique-serie producten:
 


De derde Boutique aanvulling is de VP-03, die afgeleid is van de VP-330 Vocoder. Hij beschikt over een ingebouwde string-synthesizer, en kan ook met een externe carrier werken. Naast vocoden kun je robotstemmen maken en is er een step-sequencer beschikbaar. Daar kun je niet alleen noten voor de synthesizer in opslaan, maar ook per stap een mini-sample opnemen met de meegeleverde opzetmicrofoon. Dat levert leuke en spontane resultaten op. Een jamsessie met de drie nieuwe apparaten aan elkaar gesynct  leidde al snel tot leuke resultaten! Er is ook een nieuw dock zonder keyboard verschenen, de DK-01 waarmee je de Boutique-apparaten schuin kunt zetten.

 


Sessie door Stefan Robbers van Interface met de Roland VR-03 Vocoder:

 System-8 synth

De System-8 is een achtstemmige polyfone digitale synthesizer die je als een grote broer van de System-1 kunt zien. Hij beschikt over alle knoppen en schuiven met groene verlichting en een 4-octaafskeyboard. Er is een heel nieuw klankenpalet gemaakt en de presets klinken prachtig. Ook een arpeggiator ontbreekt niet en op de achterzijde vinden we ook nog cv/gate outputs. De System-8 beschikt over drie plug-out slots, waarvan er twee zijn ingevuld met een Jupiter-8 en Juno-106 modeling. De Jupiter-8 klinkt goed en fris. De Juno-106 implementatie werkte nog niet maar wordt later als software-update na geleverd. In het derde plug-out slot kun je alle reeds verschenen plug-in laden zoals de System-100 en SH-101.

 

Karel Ilsbroukx van Roland Central Europe vertelt aan Interface over de System-8: 
 

 Serato

Roland betreedt ook de dj-markt via een samenwerking met Serato. De DJ-808 is een uitgebreide controller met jogwielen, ingebouwde 4-kanaals mixer en een 4-stemmige drumcomputer (kick/snare/clap/hihat) met TR-909, 808, 707 en 606 geluiden, die beatsynchroon kan werken met de audio uit het Serato-systeem. De klanken, knoppen en step-sequencer van de drummachine doen denken aan de Aira TR-8.  Ook een voicetransformer, geïnspireerd op de Aira VT-3, zit erin, naast een hele reeks effecten. Met de acht drumpads aan elke kant kun je de drumsounds bedienen met ‘roll’ functie of de samples uit de Serato software. Met de usb ‘Aira-links’ kun je de DJ-808 verbinden met andere Aira-apparaten voor een uitgebreide podiumsetup.

Ter ere van 909-dag brengt Roland ook voor het eerst en eenmalig in een gelimiteerde oplage een direct drive platenspeler met pitch control en ingebouwd phono equalizer, de TT99 en een 2-kanaal analoge dj-mixer uit, de DJ99 die voor deze gelegenheid beide gestyled zijn in een ‘909-design’ met de kenmerkende grijze en oranje kleuren en belettering.Blaasinstrument

Tot slot, naast nog vier nieuwe elektronische piano’s en een nieuwe V-Accordion, de FR-4x V- met usb-midi en midi porten. viel ons oog ook nog op de AE-10 Aerophone Digital Wind Instrument: een elektronisch blaasinstrument met een saxofoon compatible toetsen ligging en een SuperNATURAL Acoustic PCM synthesizer als klankgenerator met effectprocessoren. De Aerophone is ook voorzien van een usb-midi poort zodat je niet de beperking hebt van alleen interne blaasklanken.

 
Alles over de 909 Day op de speciale site van Roland:
https://tfr.roland.com/eu/ 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com