aanmelden
Yamaha's nieuwste vlaggenschip Montage nu leverbaar
Lees hier de test
Merknieuws 01-11-2016 22:50
Montage is het nieuwste workstation van Yamaha, op de NAMM show 2016 gelanceerd en nu goed in de winkels verkrijgbaar, in versies met 61, 76 en 88 toetsen. In Interface 199, juni 2016, kun je de test van de hand van Alex Buurman lezen. Hierbij een samenvatting van die bespreking.

Even afgezien van de oplichtende Super Knob en de acht draaiknoppen met opvallende led-kransen eromheen, zijn er goedbeschouwd twee zaken die de Montage bijzonder maken. Waar de Motif, sinds 2001 Yamaha’s vlaggenschip, het moest doen met alleen AWM (Yamaha’s synth-engine, gebaseerd op gesamplede golfvormen), brengt de Montage ook nog een vernieuwde vorm van fm-synthese in. Yamaha heeft op die manier z’n legendarische DX7 nieuw leven ingeblazen. Ze noemen het FM-X , met maar liefst 8 operators en 88 algoritmen.


Daarnaast is de Montage voorzien van Motion Control, een manier om sounds in realtime ingrijpend te laten veranderen. In de meest simpele vorm gebruik je een van de acht draaiknoppen om een balans te maken tussen bijvoorbeeld een akoestische piano en een DX-achtige Rhodes. Ergens halverwege het spectrum aan opties zit de Super Knob waarmee je alle acht draaiknoppen tegelijkertijd bedient, waarbij elk van deze knoppen kan zijn toegekend aan een parameter in de synth-engine; een effectfunctie, of bijvoorbeeld een parameter in de arpeggiator. Helemaal aan de andere kant van het spectrum zit de Motion Sequencer: een soort stepsequencer waarvan elke stap kan worden toegekend aan synthesizer- en effectfuncties, maar bijvoorbeeld ook weer aan de functies van de arpeggiator. Aldus ontstaat er een duizelingwekkend systeem, dat zich eigenlijk alleen laat vergelijken met een soort modulaire set-up.


Net als bij de Motifs zijn er drie Montage-uitvoeringen: met 61, 76 en 88 toetsen, respectievelijk de Montage 6, 7 en 8. We ontvingen de Montage 7 ter test. De 6 en de 7 hebben het semigewogen FSX klavier, en de 8 heeft een gewogen hammer action-klavier. Hoewel het FSX klavier het niet haalt bij een goed hammer action-toetsenbord, is het een opvallend plezierig, wat zwaarder spelend klavier.

De geluidskwaliteit van de Montage is ronduit verbluffend. Dat komt enerzijds door de uitmuntend gesamplede en minutieus samengestelde pcm-sounds, en de fm-synth-engine, die onverslaanbaar is als het om de respons op je spel gaat. Anderzijds zit er aan de kant van de da-conversie elektronica die maakt dat alles buitengewoon breed en dynamisch klinkt. De akoestische piano’s zijn schitterend, de e-piano’s heerlijk en de strijkers… Ik denk dat ik nog nooit zulke mooie strijkers uit een synth heb gehoord. Wanneer je dan een pedaal gebruikt om de Super Knob mee te besturen en je gebruikt de twee toewijsbare knoppen voor articulatie, dan weet je gewoon niet wat je qua expressiemogelijkheden overkomt. En dat zijn dan nog alleen de nabootsingen van echte instrumenten. Als je je in de synth-secties begeeft, krijg je het hele scala van prangende leads tot en met vloeiende pads voorgeschoteld, die ook nog eens angstaanjagend tot leven komen door de uitgebreide arpeggiators en de onvolprezen Motion Sequencer. Je kunt daar gerust het stempel ‘organisch’ op plakken.

Yamaha heeft een indrukwekkend stuk techniek gebouwd met als resultaat werkelijk fantastische, organische sounds. De instrumentnabootsingen zijn heerlijk bespeelbaar en zéér gedetailleerd, en met de synthsounds raak je gewoon niet uitgespeeld. Tel daar de inspirerende Motion Control bij op (hoewel wat lastig te temmen), en de voortreffelijke geluidskwaliteit, en je hebt een apparaat dat zich moeiteloos bij de absolute synthesizertop schaart. De prijs is zéér straf, maar alle waar is naar zijn geld; bij de Montage is dat een gigantisch compliment.

Lees de volledige, zeer gedetailleerde test in Interface 199, juni 2016.
 

En bekijk de demovideo door Bert Smorenbrug: 


www.yamahasynth.com 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com