aanmelden
Vintage synthchips opnieuw in productie
Merknieuws 21-04-2017 10:18
Heel veel beroemde analoge synths van eind jaren 70 en begin jaren 70 maakten gebruik van een aantal speciale IC's. Een aantal daarvan, waaroner de SSM 2044 filter chip is nu opnieuw in productie

De eerste generatie analoge synths maakte gebruik van wat men 'discrete' componenten noemt. Daarbij worden individuele weerstanden, condensatoren en transistoren gebruikt om de gewenste schakeling op te bouwen. Maar omdat dat duur en kwetsbaar was en het veel ruimte innam begon men in de jaren 70 zogenaamde IC's ofwel integrated circuits te gebruiken. Hierin worden heel veel onderdelen in miniatuur samengebracht op een klein blokje sillicium voorzien van aansluitpennen. Deze kon je kant en klaar inkopen en tot op zekere hoogte aanpassen voor een bepaalde toepassing. Dat scheelde veel geld o.a. omdat de fabricage een stuk eenvoudiger werd, ze verbruikten minder stroom en namen veel minder plaats in dan een discrete opbouw.

Een van de beroemdste synth IC's was de SSM2044 four-pole voltage controlled filter chip van Solid State Micro Technology ofwel SSM. Het oorspronkelijke ontwerp was afkomstig van Dave Rossum, oprichter van E-mu en tegenwoordig weer actief als maker van synthmodules onder de naam Rossum Electro-Music

De SSM2044 was heel lang uit productie maar wordt nu opnieuw geproduceerd door Sound Semiconductor, opgericht door Dan Parks, indertijd CEO van SSM. Onder de naam SSI2144 brengen ze een verbeterde versie van de 2044 uit, in bescheiden aantallen overigens. Dat betekent dat het voor kleine fabrikanten en zelfbouwers een stuk eenvoudiger is om nieuwe synthesizers op basis van deze filterchip te maken.

Sound Semiconductor is van plan nog meer 'vintage' synthchips op de markt te brengen.

Al eerder begon Curtis Electromusic met de productie van een aantal andere fameuze synthchips, o.m. de CEM 3340 oscillator chip. Deze en andere Curtis chips werden gebruikt in zowat alle bekende analoge synths tot aan de DSI Revolver en Prophet aan toe.

Trouwens ook Behringer meldt dat ze Curtis en CEM chips gaan klonen voor gebruik in hun aangekondigde catalogus aan analoge synths, maar ook voor andere fabrikanten.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com