aanmelden
Test JBL 3 Series MkII 305P actieve 2-wegmonitor
Breed, strak en betaalbaar
Merknieuws 15-11-2018 08:11
JBL introduceert de 3 Series MkII. Deze bestaat uit drie nieuwe, actieve nearfield 2-wegmonitors. Op het gebied van studiomonitors is JBL al tijden een gevestigde naam. Je vindt ze in projectstudio’s maar ook in de grote studios kun je een JBL monitorsysteem aantreffen.
We hebben zelf goede herinneringen aan JBL, en dan met name de grote L150 kasten met hun imposante laagweergave, die we destijds bij meerdere studioprojecten gebruikten. Deze monitors, met hun fysieke sound, maakten behoorlijk veel indruk. Laten we eens luisteren of MkII van de 3 Series ook indruk weet te maken.

door Peter van Leerdam

In 2014 hadden we uit de JBL 3-serie nog de LSR305 en LSR308 op de testbank liggen, en werden we blij verrast door het zuivere klankbeeld en de uitstekende stereoweergave. Nu komt JBL met drie nieuwe nearfields: De 305P, 306P en 308P; alle met de toevoeging MkII. JBL heeft ervoor gekozen om een aantal features en verbeteringen, die bij de bouw van de vorige 3 Series zijn blijven liggen, alsnog door te voeren bij deze ‘upgrade’.

Meer controle
We hebben het kleinste model uit de serie toegestuurd gekregen om te testen: de 305P. Direct uit de doos zijn de overeenkomsten met de vorige 3 Series duidelijk. Ook deze lijn beschikt over de karakteristieke hoornvormige tweeterbehuizing, de zogenaamde Image Control Waveguide die zorgt voor een ruimtelijke stereoweergave. En ook het licht gebogen front van de monitors en de afgeronde hoeken om diffractie tegen te gaan, vinden we terug bij de MkII. Maar wat is er nu precies verbeterd? Allereerst zijn beide transducers vernieuwd voor een strakkere, meer lineaire weergave. Verder is de 3 Series op veler verzoek uitgerust met een zogenaamde Boundary eq. De switch hiervoor – een 50Hz low frequency shelf met standen -1,5dB en -3dB – vinden we op de achterzijde van de monitor. Deze functie zorgt voor een verbeterde basweergave wanneer de monitor dicht bij een muur of hoek van de kamer staat. Zo heb je iets meer controle over de frequentiecurve, afhankelijk van de akoestiek van je afluisterruimte of persoonlijke smaak. Ook de hf-trim draagt hieraan bij. Maar het oog wil ook wat. De voorzijde is voorzien van een fraai zwart hoogglans kunststof paneel rond de Neodymium dome tweeter en woofer. 

Size matters
We beluisteren een groot aantal tracks in verschillende stijlen en worden prettig verrast. Vooral bij open, akoestische hi-res producties staan de 305P’s hun mannetje. De monitors produceren een mooi uitgebalanceerd en gedetailleerd klankbeeld. En wat ons bij de vorige 3 Series al opviel; de stereoweergave is echt uitstekend. De Image Control Waveguide (afkomstig uit de JBL M2 Master Reference), die volgens JBL zorgt voor een bredere afstraling in het horizontale en verticale vlak, lijkt duidelijk zijn werk te doen. Verder schrikken de twee geïntegreerde custom Class-D eindtrappen niet van stevige dynamische pieken in de muziek. De monitors reageren snel en strak. En met 2x 41W leveren de eindtrappen genoeg vermogen om op een aanzienlijk volume te kunnen mixen.

Alleen bij volle, wat meer agressieve producties krijgt de 305P het wat lastiger. De weergave wordt dan licht onoverzichtelijk, met name omdat de 3D-plaatsing wat verloren gaat. Er is net te weinig lucht om alles een duidelijk plekje in de ruimte te geven. En zoals onvermijdelijk bij een 5” woofer; ook in het diepste laag kent de 305P zijn beperkingen, ondanks de gepatenteerde JBL Slip Stream™ baspoort aan de achterzijde.

Bij monitors geldt wel degelijk ‘size matters’. Maar kijkend naar de specs van de grote broers, vooral de 308P die tot 37Hz doorloopt, is er toch nog wat te kiezen wanneer je een laagfetisjist bent. En er is natuurlijk altijd nog de bijpassende JBL LSR310S subwoofer, die volgens de specs tot 27Hz reikt.

Conclusie
We zijn eigenlijk best onder de indruk van deze nieuwe, verbeterde 3 Series. Toegegeven, we hebben alleen het kleinste model kunnen testen, maar zelfs die maakt indruk. Vooral bij akoestische opnamen valt op hoe precies en gedetailleerd de weergave is. De 305P reageert snel en strak op dynamische pieken en het stereobeeld is uitstekend. Ondanks het formaat krijg je wel degelijk het gevoel dat je met een studiomonitor te maken hebt. Er valt absoluut adequaat te mixen op de 305P. Dus als je op zoek bent naar een betaalbare, goed klinkende set monitors, dan is deze 3 Series MkII zeker het beluisteren waard.

De trailer van JBL.

 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com