Superbooth19 - verslag Dag 1 van de beurs in Berlijn

Nieuws van Ableton, Elektron, Reon, Novation, Korg, UDO, Superlative en Behringer.

Merknieuws 10-05-2019 09:55

Superbooth 2019, de jaarlijkse beurs in Berlijn voor alles wat met synthesizers in al zijn vormen te maken heeft, is gestart!  Interface is erbij en verslaat de nieuwtjes, roddels en rariteiten. Vandaag de eerste nieuwsfeiten, van Ableton, Elektron, Reon, Novation, Korg, UDO, Superlative en Behringer.

door Stefan Robbers

Superbooth 19 begon dit jaar een dagje eerder. We waren de avond voorafgaand aan de beurs te gast bij op het hoofdkantoor van Ableton, ook in Berlijn gevestigd. Zij demonstreerden ons hun nieuwe cv-interface plug-ins. In Live 10.1 zitten een heleboel nieuwigheden zoals een nieuwe eq en delay, maar de meest opvallende zijn de cv tools. Onder andere een ritmegenerator, envelopes en lfo’s kun je naar je modular sturen via een compatible audio interface of Expert Sleepers modules. Ook worden cv ingangen ondersteund zodat je modular cv en gates naar Live kan sturen voor het aansturen van plug-ins.
Lees elders op Interface meer over CV Tools.Elektron Digitone keys
Daarna brachten we een bezoek aan de opening van Elektron Studio Berlin. Dit is een nieuwe showroom van Elektron in hartje Berlijn waar alle Elektron instrumenten bespeeld kunnen worden, maar waar ook hun ‘legacy’ instrumenten te zien zijn, plus een selectie van andere muziekapparatuur. We maakten de lancering van de nieuwe Digitone keys mee, een toetsenversie van de Digitone met een opmerkelijk uiterlijk dat doet denken aan de oude Monomachine SFX-6. De keys biedt dezelfde mogelijkheden als de Digitone, en er zitten enkele extra parameterknoppen op om de fm-sounds mee te editten, en een arpeggiator en chord-player.
Lees elders op Interface meer over de Digitone keys.Novation Summit
Op Superbooth19 waren nog meer nieuwe ‘toetsen’ te vinden. Zoals bij Novation de Summit: een 16-stemmige, 5-oktaafs toetsenversie van de Peak synthesizer. Deze is volledig compatible met de Peak, maar biedt ook nieuwe filter- en modulatieopties. Verder is hij bi-timbraal, waarbij je twee sounds kunt layeren, over elkaar heen of in een keyboard-split.
Lees elders op Interface meer over de Novation Summit.

UDO Super 6
Een volledig nieuwe synth is de UDO Super 6, die beschikt over fpga digitale hoge-resolutie oscillatoren, een analoog filter en een binaural signaalpad, waarbij de audio al vanaf de oscillator stereo is en ook op verschillende manieren in het stereoveld kan moduleren. Het prototype in een door Axel Hartmann ontworpen behuizing was te zien in blauw en zwart, de eindversie kan wellicht nog anders worden en wordt later dit jaar verwacht.Superlative SB-1
Het nieuwe bedrijf Superlative komt met de SB-1, een volledige SH-101 kloon die uitgerust is met een oplaadbare batterij een ultraplat, fullsize toetsenbord. Ook is er een modulatie-grip voor verkrijgbaar.Behringer

Natuurlijk zagen we bij Behringer de andere SH-101 kloon, de inmiddels verkrijgbare MS-101, maar ook de definitieve versie van de RD-909 en RD-808 drumcomputers, Odyssey en Vocoder, en de nieuwe mini-synthesizer Crave (foto).

Reon
Reon is een oude bekende, tenminste voor wie zich de Driftbox kan herinneren, die een tijdje via Roland verkrijgbaar is geweest. Reon bestaat echter al heel lang en heeft een hele serie synths en sequencers. Het is nu onder de hoede van Korg UK gekomen, Op de stand was een nieuwe serie eurorack modules te zien die over een volledig geheugen beschikken, en een mini-fm synthesizer.Korg
Bij Korg zelf troffen we de nieuwe volca nubass aan, een met een vacuümbuis uitgeruste bass-synth, en een productieversie van de zelfbouw mini synth …Nu:Tekt. Tenslotte bij Korg een primeur van de desktop versie van de Minilogue XD.
Lees elders op Interface meer over de volca nubass en de Minilogue XD.

 

Voor meer foto's, klik op het rode blokje bovenin de linkerkolom.  

zoeken
zoeken