Superbooth19 - verslag Dag 2 van de beurs in Berlijn

Nieuws van Black Corporation, DinSync, Dreadbox, Fenix, IK Multimedia en MOD devices

Merknieuws 11-05-2019 16:44

Superbooth 2019, de jaarlijkse beurs in Berlijn voor alles wat met synthesizers in al zijn vormen te maken heeft, is gestart!  Interface is erbij en verslaat de nieuwtjes, roddels en rariteiten. Ook op dag 2 liepen we tegen een heleboel leuke dingen aan. Van klein en slim tot groot en imposant: Black Corporation Kijimi, DinSync JP-1, Dreadbox Hypnosis, Fenix IV, IK Multimedia Uno Drum, MOD devices MOD Duo X.

door Stefan RobbersIK Multimedia Uno Drum

In de categorie klein maar fijn valt de Uno Drum van IK Multimedia zeker. Precies een jaar na de introductie van de Uno Synth komt het Italiaanse bedrijf met een drumcomputer met dezelfde vorm en afmetingen, maar nu in het wit. De Uno Drum biedt 11 stemmen, waarvan 6 analoge drums en 5 sample-based drums, met een 11-sporen drumsequencer, instelbaar met parameters voor onder meer pitch, die je ook realtime op kunt nemen. Verder zit er een compressor en overdrive in, met een externe audio-ingang. Er zijn functies voor humanize en swing, en een song mode.

Synton 
Fenix IV
Compleet aan de andere kant van het synth-spectrum zit de Fenix IV. Dit is de vierde reïncarnatie van de legendarische Fenix van het Nederlandse Synton. Deze unieke modulaire synthesizer beschikt over drie soorten oscillatoren, drie soorten filters, een berg envelopes, sequencers, en vele, vele modulatiemogelijkheden. In totaal zitten er zo’n 35 modules en 330 patchpunten in verwerkt. Deze nieuwe versie beschikt over een dsp-effectsectie, mini-jack patchpunten, en een desktop/rackmount behuizing met vesa-beugel optie, en nog veel meer. Hij is gebouwd door het Nederlandse This Is Not Rocket Science dat vorig jaar op de Superbooth vriendschap sloot met de originele Synton ontwerpers en samen besloten deze droom waarheid te laten worden.

Dreadbox Hypnosis
Nieuwe effecten zijn er ook: van het Griekse Dreadbox komt de Hypnosis, een analoge desktop effectprocessor die een instant jaren 80-feel geeft aan je geluid. Hij beschikt over een chorus/delay, gebaseerd op een BBD-chip, met drie LFO golfvormen, een stereo digitale delay met freeze functie en een analoge verengalm met 3-veren-tank en een pitch modulatiecircuit. Dit alles in een flitsende behuizing in neon-kleuren die zo uit Miami Vice lijken te komen.MOD devices MOD Duo X
MOD devices gooit het over een hele andere boeg met de MOD Duo X. Met de gedachte dat een heleboel synthesizerliefhebbers hun programmeerbare effectpedaal gebruiken, hebben ze deze nieuwe X ook op deze groep gebruikers gericht. De gitaarvoetschakelaars zijn vervangen door drukknoppen en 8 draaiknoppen. Verder zijn er twee schermen met encoders en natuurlijk de computersoftware waarbij je een compleet multi-effect op een grafische manier kunt samenstellen en in het apparaat kunt programmeren. Tevens is hij uitgerust met een dubbele cv in- en uitgang.

DinSync JP-One
Superbooth biedt ook ruimte aan makers van zelfbouwkits. De laatste jaren zien we steeds vaker deze bedrijven zich ontwikkelen tot volwaardige synthbouwers. Een goed voorbeeld is het Zeweds/Engelse DInSync.  Nadat hun TB-303-replica RE-303 een succes werd bedacht men diverse nieuwe concepten en de laatste nieuwe is de JP-One. Deze mono-synth beschikt over een replica van het oscillatorcircuit van de Roland Jupiter 6, met een op de Jupiter 4 geïnspireerd filter. Verder zijn er envelopes en diverse modulatieopties volgens het klassieke Roland model. Hij zal later in het jaar beschikbaar komen om zelf te bouwen als volledige kit. De klank is in ieder geval erg mooi en herinnert overduidelijk aan de vintage Roland modellen.

Black Corporation Kijimi
Eveneens een vintage sound maar met een uniek karakter biedt de Black Corporation met hun Kijimi. Na de eerdere Yamaha CS-80 nabouwkit en de aangekondigde Elka Syntex replica is dit een reïncarnatie van de uiterst zeldzame RSF Polykobol synth, met acht stemmen en bijzondere modulatiemogelijkhden. Hij klinkt in ieder geval lekker diep, grommend en driegend. Hij wordt verkrijgbaar als kit en als complete synthesizer.

Morgen de laatste dag van Superbooth19!

zoeken
zoeken