Gratis notatie met Steinberg Dorico SE

Merknieuws 31-01-2020 14:53

Steinberg heeft van het muzieknotatieprogramma Dorico een gratis SE-versie uitgebracht.

Via deze SE-versie kun je meer dan alleen kennismaken met de intuïtieve invoermethoden vanaf je computertoetsenbord en het realtime inspelen van materiaal via midi, twee van de speerpunten van Dorico. Ook kun je gebruik maken van het bij Dorico geleverde klankenpalet in HALion SE, maar ook alle andere VST-instrumenten worden ondersteund.

 

Dorico SE is gebaseerd op de volledig engine van Dorico Pro en Elements, maar er zijn uiteraard een aantal beperkingen ingebouwd, zoals het maximum van twee instrumenten in een project en het ontbreken van de Engrave-modus waar je de micropuntjes op de i zet. Dat laatste lijkt een grotere beperking dan het is, omdat Dorico tijdens het invoeren van noten al heel veel automatisch goed doet, zoals wij hebben ervaren tijdens de test. Printen en exporteren als PDF kan wel en je kunt ook verschillende Flows (delen of liedjes) in één project creëren.

Ondanks de beperkingen is het programma dus prima te gebruiken voor solo-instrumenten of duetten met piano, gitaar (met tabulatuur), blaas- en strijkinstrumenten en niet te vergeten voor het snel maken van een bundel lead sheets, eventueel met een jazz-font. Je hebt voor activering geen Steinberg eLicenser hardware-dongle nodig. Als je als gebruiker van één van de grotere versies van Dorico de verschillende wilt checken kun je Dorico opstarten terwijl je Ctrl (Mac: Cmd) indrukt, waarna het programma als SE-versie opstart. (Eppo Schaap > eppo@interface.nl)

Distributie: Steinberg Media Technologies GmbH
www.steinberg.net

 

 

zoeken
zoeken