Adam Strange QasarBeach

Een Fairlight CMI IIx voor je computer als donationware

Merknieuws 01-07-2020 09:43

Er zijn maar weinig instrumenten die echt voor een revolutie in muziekproductie veroorzaakt hebben, maar de Fairlight behoort daar absoluut toe. Met de QasarBeach donationware kun je nu een Fairlight IIx in je computer gebruiken

De Fairlight introduceerde sampling, sequencing en additive synthese in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit computergestuurde instrument was indertijd peperduur, maar werd enorm populair bij iedereen die er zich een kon veroorloven. Nadat de Australische makers hun apparaat aan Peter Gabriel demonstreerden, raakten steeds meer artiesten enthousiast voor dit wonderinstrument. Sampling was een waanzinnige novelty en iedereen begon blaffende honden, brekend glas, menselijke stemmen en orchestra hits te sampelen. Naar verluidt ging het eerste exemplaar naar Stevie Wonder. De lijst van Fairlightbezitters zag eruit als een Who is Who van de toenmalige popmuziek; Kate Bush, Duran Duran, Allan Parsons, Rick Wright, Thomas Dolby, Pet Shop Boys, Herbie Hancock, Jan Hammer, Todd Rundgren en talloze anderen.

Met QasarBeach krijg je een exacte kopie van de Fairlight CMI IIx software voor je Windows, macOS of Linux computer met o.m. 16 stemmen, harmonic additive synthesis en de Page R sequencer.

Je kunt zelfs de originele Fairlight samples laden, maar ook samples in allerlei andere formats. In het licht van wat een moderne daw allemaal kan, stelt de Fairlight eigenlijk weinig voor, maar juist de beperkingen maken het tot een uniek instrument, en je herbeleeft een stukje geschiedenis!

 

QasarBeach is -standalone - donationware, dus je bepaalt zelf de prijs

Meer informatie

 

 

 

zoeken
zoeken