aanmelden
De 'making of' Despacito
Josh Gudwin mixt op Miami Airport
xtra 26-10-2017 07:10
De mix van de grootste hit van 2017 is gemaakt op het vliegveld van Miami. Josh Gudwin’s laptop was het instrument, Justin Bieber het vliegwiel en het nummer Despacito van Luis Fonsi featuring Daddy Yankee het vehikel. Van de remix alleen al zijn meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht, en de single werd in de VS de langst genoteerde nummer 1 ooit. Gudwin, Bieber’s vaste studioman, vertelt ons in Interface 213, november 2017, het verhaal achter de remix.

Despacito was een nummer 1 in 47 landen, waaronder 10 weken lang in Nederland. Alleen al op Youtube is de audio al 600 miljoen keer gestreamd. De zomerhit van 2017 stond in de VS tot in september op de hoogste positie van de hitlijsten. Extra bijzonder aangezien het nummer Spaanstalig is. De Puertoricaanse zanger Luis Fonsi, schreef de song met landgenoot en rapper Daddy Yankee en de Panamese songwriter Erika Ender. De originele Spaanstalige versie was al een grote hit in Zuid-Amerika voordat het bijna magische Justin Bieber-effect er een wereldwijde superhit van maakte met een versie die de Remix werd genoemd. 
Van begin tot eind werd de nieuwe versie in zes dagen gemaakt. Met de apotheose op het vliegveld van Miami. Lees het verhaal in Interface! 

Bekijk hier een aantal van de screendumps van de remix. En natuurlijk wat Youtubes. 

De oorspronkelijke videoclip van Luis Fonsi ft. Daddy Yankee

De audioversie van de Remix met Justin Bieber op Youtube is inmiddels 550 miljoen keer beluisterd. Hieronder een aantal screendumps van de remix. Klik op foto's om de bestanden groter te zien. 

De Pro Tools-sessie
Gudwin’s remix van de Pro Tools-sessie van Despacito bevat 67 tracks en is heel overzichtelijk georganiseerd. De bovenste 37 tracks zijn de stems van originele mixer Jaycen Joshua, daaronder zijn er 12 tracks met Bieber’s zang, 13 tracks met zang-aux-tracks, en ten slotte helemaal onderaan de mastertrack. De instrumenten en zang in de originele stemtracks waren het werk van de producers Mauricio Rengifo en Andrès Torres, en bevatten geprogrammeerde instrumentatie, een gitaar/cuatro gespeeld door Christian Nieves, en de zang. De geprogrammeerde instrumenten bestaan uit 8 pecussie-stems (geel), 5 gitaar-stems (blauw) en 11 synth/sample-stems (groen). Louis Fonsi en Daddy Yankee’s originele vocal-stems nemen 13 tracks in beslag (rood) plus drie zangreverb-stemtracks (grijsgroen) die prints zijn van Joshua’s Bricasti en Lexicon 480L randapparatuur.

 

Bovenstaande screendump en alle andere beschikbare screendumps van deze remix kan je in groter formaat bekijken door te klikken onder de rode fotobalk in de linkerkolom onder de hoofdfoto. 

In Interface 213 vind je het 5 pagina's lange interview. Interface is te koop in de betere boek- en tijdschrifthandel, en je kan deze editie ook tot 24 november bij ons bestellen. We sturen op zonder verzendkosten. Klik hier.  

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com