aanmelden
Interface Freeware 170: Machin, Toneboosters, SQ8L
De beste software & sounds juli/augustus 2013
freeware 10-07-2013 07:08
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website. Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder.

De La Mancha Machin

Machin is in de basis een multi-effectplug-in met gate, crusher, filter, flanger, delay en reverb. Het speciale echter is de bijbehorende step sequencer. De stappen in die sequencer bepalen hoe waarschijnlijk het is dat een van de effecten getriggerd wordt op een bepaalde stap. Met de faders rechts van de effecten kun je dat proces nog beïnvloeden, en alle parameters van de effecten zijn instelbaar. Voor de rest is het een kwestie van kijken wat er gebeurt. Meestal zorgt dat voor erg spannende sounds, vaak ook erg radicaal, en dat is natuurlijk de attractie van Machin. Als je wilt, kun je wel meer controle over het proces krijgen, maar er gebeuren soms waanzinnig leuke dingen als je het toeval zijn beloop laat.

Download Windows; vst-plug-in

Toneboosters plug-in pack

Toneboosters is een Nederlands bedrijf dat diverse uitstekende plug-ins maakt. Voor een aantal daarvan moet je een klein bedrag betalen, maar er zitten ook vier gratis plug-ins in het pakket. EZQ is een intuïtieve eq die je met de muis in een x/y-matrix traploos kunt variëren tussen Tinny, Dark, Bright en Warm. Omnisone is een prima stereomanipulator, waarmee je sounds buiten de speakers kunt pannen en tevens de hoogtepositie kunt bepalen, en met IsoneSurround kun je surround sound op je hoofdtelefoon realiseren. Met TimeMachine kun je de bitlengte en de samplerate instellen en twee soorten aliasing toevoegen voor een vleugje retro jarentachtigsound. Je kunt er ook lekker knarsende low-fi sounds mee maken.

Download Windows/Mac; vst/au-plug-ins

Buchty SQ8L

Het lijkt wel of plug-inmakers alleen maar in oude analoge synths geïnteresseerd zijn. Hoe wrakkig ook; als het analoog was, dan is er een plug-in van. Maar er zijn ook (semi)digitale synths die erg de moeite waard zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de Ensoniq SQ80. Hierin werden samples gebruikt, maar wel met een analoog filter. En wie wel eens met een synth of sampler van Ensoniq gewerkt heeft, weet dat ze altijd lekker vol en vooral funky klinken. Deze plug-in-versie van Buchty doet dat gelukkig ook, getuige de heerlijke bassen, waaronder zo’n typisch jarentachtig-slapbass en de ‘wolkende’ pads en strings.De SQ8L kan echter ook digitaal knarsen en mooie ruisende koorsounds en heldere belletjes voortbrengen.

Download Windows; vst-plug-insynth

Gratis samples

• Sample-libraries van klassieke orkesten zijn er zat, maar ze zijn vaak duur. Het kan gelukkig ook gratis met Sonatina Symphony Orchestra. Deze is enkel verkrijgbaar als sfz bestand of sf2-bestand, dus dat is niet in elke sampleplayer te laden. In Kontakt kun je ze wel importeren.

• Voor wie liever symfonieën uit een synthesizer hoort, is er Analogue Orchestra Lite van Indiginus. Dit is een fraaie symfonische string/blazers-padsound voor Kontakt 4 en hoger. Je kunt daar trouwens ook een pakket gitaarsounds voor Kontakt downloaden.

• Voor alle bezitters van impulse response/convolutie-reverbs heeft Samplicity een fraai pakket met ir’s afkomstig uit de bekende Bricasti M7 hardware-reverb. Het zijn wav-bestanden met verschillende samplerates en bitlengte. 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com