aanmelden
Interface Freeware 172: Firebird, Clipshifter, NR2010
De beste software & sounds november 2013
freeware 21-09-2013 11:09
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website. Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder.

• Tone 2 FireBird 2

FireBird 2 van de bekende firma Tone 2 (Saurus, Gladiator et cetera) is sinds kort gratis verkrijgbaar. Da’s mooi meegenomen, want tot voor kort moest je er nog $ 80,- voor neerleggen. Deze plug-in maakt gebruik van wat Tone 2 ‘Harmonic Content Morphing’ noemt; eigenlijk een variant op wavetable synthese. Je kunt kiezen uit een flink assortiment waves voor de twee oscillators, en er zijn maar liefst 32 soorten resonerende filters die een eigen envelope hebben. Verder is er een lfo, een glidefunctie , een driveknop voor het filter en keuze uit veel effecten. Erg mooi is de uitgebreide arpeggiator met veel types en ritmes. FireBird klinkt heel veelzijdig; van stevige analoge sounds, tot tintelende digitale timbres. Daaronder veel goede dancesounds, maar ook voor andere stijlen valt er veel te halen dankzij de veelzijdige oscillators en het filter dat ook met veel resonantie nog lekker blijft klinken.

Download Windows vst instrument

• LVC Audio ClipShifter

De zogenaamde ‘loudness race (wie kan de luidste mix maken?) is nog steeds in volle gang, dus je kunt maar beter een brutale limiter in huis hebben om af en toe het volume met doodsverachting omhoog te krikken. ClipShifter is een prima tool om dat soort klusjes te klaren. Het is een waveshaping plug-in die als clipping limiter dient. Als het moet gaat ie dus spijkerhard, met een fikse dosis vervorming. De hoeveelheid vervorming bepaal je met Clip Shape, het type vervorming met Harmonics. Het gedrag van de limiter regel je met de dubbele threshold en attack- en release-instellingen. Even wennen aan de set-up, maar ook als je gewoon wat draait, kun je hele vergaande effecten realiseren, waarbij de output bijna onherkenbaar verandert. Heel opwindend, maar gebruik met mate! ClipShifter kan natuurlijk ook subtieler klinken, en voor $ 12,- krijg je interessante extra’s als multiband mode, oversampling en m/s-processing.

Download Mac/Windows vst/au-plug-in

• GTG Synths NR2010

NR 2010 lijkt misschien in eerste instantie een wat doorsnee synth, maar dan wel eentje met een prettige volle klank. Er komen mooie klassieke analoge sounds uit dit werkpaard met twee oscillators, suboscillator en ruis, die het midden houden tussen een Roland Jupiter en een Oberheim. Het sterkste punt van NR 2010 zijn de filters. Ze klinken erg mooi, maar anders dan bij de meeste softsynths is de resonantie heel erg gecontroleerd en bruikbaar. Niet die knarsende feedback dus, maar een mooi fluitend geluid dat ook met de oscillators uit goed bruikbaar is. Ongebruikelijk is de pitchmod op oscillator 2, die via een portamento-curve werkt ; deze glijdt niet, maar stapt door alle afzonderlijke noten. En zo zitten er wel meer leuke onverwachte functies in deze synth.

Download Windows vst instrument

Gratis Samples

• Bij Reusenoise kun je 24-bit samples in wav- en sfz-format downloaden van een Yamaha basgitaar, Gibson Les Paul powerchords en een pakket met vijftig drumloops.

Equinoxsounds heeft diverse gratis versies van hun soundcollecties in wav-, rex2- en Apple Loops-formaat. Het gaat om drumloops, basloops en diverse instrumenten.

Atomhub biedt diverse samplepacks aan als wav-bestand en voor Kontakt 5; daaronder diverse unieke gestemde en ongestemde percussie, blaffende honden en de beruchte vuvuzela.


Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com