aanmelden
Interface Freeware 177: Tunefish 4, Virtual Studio, Drumburst X-824
De beste software & sounds april 2014
freeware 23-03-2014 10:03
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website.
Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder

Brain Control Tunefish 4

Soms kom je plug-ins tegen, die net zo goed of zelfs beter zijn dan software waarvoor je stevig moet dokken. Tunefish is zo’n plug-in. Het is een synthesizer met vier gelijktijdig bruikbare filters en een additieve wavetable-klankgenerator met spannende parameters als Spread, Bandwidth en Harmonics. Alleen daar al mee kun je enorm sterke sounds maken, en ook de ruisgenerator is heel flexibel. Dat gecombineerd met de vier filters en de razendsnelle envelopes levert een synth op met massa’s bite en power die moeiteloos door een drukke mix komt. De attack is genadeloos en het hoog gedetailleerd en tintelend. Dat betekent dat er ook prima drums uit komen. Behalve voor spijkerharde attacks en lekker knarsende en knorrende sounds leent Tunefish zich ook erg goed voor experimentele ambient sounds met heel aparte boventoonspectra. Een echte ontdekking wat mij betreft! Lastig is wel dat de originele preset meteen wordt overschreven als je een knop verdraait.

Beyer Dynamic Virtual Studio

Mixen op hoofdtelefoon blijft een lastige zaak; zodra je zo’n mix op luidsprekers hoort, is er vaak het een en ander mis met de balans en ook de effecten zijn wat zacht. Beyer Dynamic, fabrikant van onder meer hoofdtelefoons biedt met Virtual Studio de helpende hand. In deze plug-in kun je simulaties kiezen van de weergave in een professionele studio, een 5.1 surround set-up, een auto-interieur en een concerthal. Het gaat allemaal wat dunner klinken, er komt wat ambience bij en de frequentiebalans verandert. Deze plug-in kan zeker niet tippen aan hardware als SPL’s Phonitor, Focusrite VRMbox of plug-ins van Redline of ToneBoosters, maar het is wel een aardige manier om een ander perspectief op je mix te krijgen. Het zou leuk zijn als er meer presets voor zouden komen, maar daarover valt niets te achterhalen. Vooralsnog in elk geval interessant (zeker de ‘car-preset’), en tevens te gebruiken als een ambience-processor.

HGFortune Drumburst X-824

Het komt niet vaak voor, maar om deze plug-in heb ik af en toe enorm moeten lachen! De drumpatronen in deze drumcomputer  lijken namelijk door een hyperspeedy maniak geprogrammeerd te zijn, die zich weinig gelegen laat liggen aan conventies op drumgebied. Maar onderdruk je gegrinnik, verander wat sounds, tweak de mix, zet een paar drums uit, of haal wat beats weg, en je hebt opeens een inspirerende drumtrack. En behalve dat er een zeer uitgebreide drumsequencer in zit (met swing, midi-out, en diverse patroonvariaties per drumklank), zijn de vele sounds (512!) ook prima bruikbaar. Ze vallen grotendeels in de TR-categorie, met diverse grappige extra’s en er valt ook het een en ander aan af te stellen zoals saturation, distortion en tone. En je kunt je eigen wav-bestanden laden. Veel sounds, makkelijk te programmeren en het klinkt allemaal lekker vol en stevig.

Gratis samples

Binary Music heeft drie prima samplepacks voor Kontakt, Live, Logic en Reason met fraaie multisamples van een ARP Odyssea, een Yamaha TX81-Z en de Ensoniq SQ80 synth. Je moet wel eerst een account aanmaken.

• Bij Ableton hebben ze een smakelijk pakket drumloops in de aanbieding voor Live 9, met 410 24-bit drumloops uit het assortiment van Sample Magic. Het gaat om een alp-bestand dat enkel met Live te openen is! Je moet ook hier eerst een account aanmaken.

• Op de site van sounddesigner DCSI kun je twee afleveringen downloaden van Closet Loops, met glitch en ambient effectloops als wav-bestanden. Verder vind je daar drie Kontakt Instruments van een bassound en vocoderstemmen.
 

 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com