aanmelden
Interface Freeware 178; Synthmaster Player Free, DLM SixtyFive, Acid Zone Retro
De beste software & sounds mei 2014
freeware 25-04-2014 08:04
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website.
Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder

KV331 Audio Synthmaster Player Free

Synthmaster is een populaire semimodulaire softwaresynth die allerlei synthesetypes beheerst. Er is nu ook een betaalde playerversie met 700 presets waarin weinig te editen valt, en een gratis playerversie met ‘slechts’ 150 sounds. Deze laatste heeft wel zes à acht instelbare parameters, soms voor effecten, maar ook zaken als cutoff.  Vaak kun je weer andere parameters bijstellen met twee x/y-controllers, dus in de praktijk valt er nog best wat te editen. Er zijn verder heel veel effecten. Omdat Synthmaster veel soorten synthese gebruikt (fm, additief, am, pm, et cetera) is er ook een grote variatie aan klanken. Soms klinkt het naar een doorsnee gm-synthesizertje, maar er zitten ook hele fraaie, warme, analoge sounds tussen, veel knarsende digitale presets, echte trancesounds en een paar prima bassen en kickdrums. Van alles door mekaar dus; van hopeloos tot killer. Een prima allround synth met aardig wat editopties voor een playerversie!

Windows/Mac, 32/64-bit, vst/au-plug-insynth

DeLaMancha DLM Sixtyfive

Het heeft even geduurd, maar de compressors van DBX uit de jaren zeventig gelden sinds een tijdje officieel als begerenswaardige vintage apparatuur. Er waren al een aantal commerciële plug-in-versies, maar DeLaMancha heeft nu een freewareversie van de DBX 165a gemaakt. De 165a is vooral populair voor (bas)gitaren, vocals en drums, waarbij hij redelijk transparant kan klinken maar ook flink wat kleuring kan toevoegen. Behalve dat DLM Sixtyfive wat extra grit aan de sound kan geven, is hij ook zeer  geschikt om de envelope van het bewerkte signaal te manipuleren (als je experimenteert met de attack- en decayknoppen). Als je daar geen behoefte aan hebt, kun je deze ook automatisch laten instellen met de Auto-knop. DLM Sixtyfive weet het karakter van de hardware goed te imiteren, waarbij de plug-in zich dankzij het grote bereik van de instellingen extremer laat instellen dan het origineel. Verder is er een nuttige Blend-knop toegevoegd, waarmee je de balans tussen bewerkt en onbewerkt signaal kunt bepalen; ingebouwde parallelle compressie dus.

Windows, vst-plug-in compressor

Sonic XTC Acid Zone Retro

De naam Acid Zone Retro (AZR) geeft eigenlijk meteen aan wat voor vlees je in de kuip hebt; een monofone synth met stepsequencer volgens het recept van de beruchte TB-303. Een oscillator met alle basis golfvormen plus noise, een multimodefilter, adsr-envelope en portamento. Daarbij komt een aantal effecten: delay, reverb en overdrive. Als je de 32 presets gewoon via een keyboard bespeelt, klinkt het best aardig, maar spectaculair… Nou nee. Zodra je de ingebouwde 16-staps sequencer gaat gebruiken, wordt het meteen een stuk interessanter. Die sequencer is eenvoudig te bedienen; je kunt rusten invoegen en via een draaiknop voor elke stap een nootwaarde ingeven. Het bereik van de oscillators is ook erg ruim: van C0 tot E100. Start je daw en draai aan de knoppen, en er ontstaan geweldige acid-achtige sequences. Het filter doet het erg goed (ook met veel resonantie), en de overdrive zorgt voor een lekker smerige sound. Inspirerend; een lekkere sound en goed voor veel lol.

Windows, 32/64-bit, vst-plug-in synth

Gratis samples

• Bij Ramjet kun je een geweldige collectie funky slaggitaarsamples downloaden, waarvan diverse voorzien zijn van leuke effecten als wahwah en voicebox. Ze zijn allemaal op 120bpm ingespeeld en verdeeld in vijf toonsoorten. Verder kun je er een set samples downloaden van de DSI Mopho synth.

Download

• Spunkface Samplers heeft meer dan vijftig gratis samplepacks in de aanbieding van voornamelijk 24-bit dancesounds. Vaak zijn dat ook langere riffs.

Download

• Producer Grant Nelson heeft een uitgebreide set impulse responses gemaakt van zijn Lexicon 480L hardwarereverb. Deze zijn te gebruiken in Altiverb en alle andere ir-gebaseerde software die overweg kan met aiff/pst-bestanden.

Download

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com