aanmelden
Interface Freeware 192: Studio One Prime, Phazor, Code Red Free
freeware 24-09-2015 14:09
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website.
Voor weblinks naar de genoemde items, klik op de naam.

Adam Szabo Phazor

Een faser is een van die effecten die digitaal zelden echt kunnen overtuigen. Het is natuurlijk eenvoudig genoeg om digitaal de fase te verschuiven, feedback toe te passen en de faseverschuiving met een lfo te moduleren, maar het lukt zelden om het smeuïge effect van een analoge faser – alsof je geluid door een bak met stroop wordt gehaald – te evenaren. En dat is precies wat wel lukt met Phazor, gebaseerd op de faser in de Virus synth; een lekker druiperige sound die zich rollend en klevend een weg baant door het stereobeeld. Phazor heeft zes ‘stages’ en de gebruikelijke feedback-, width- en lfo-instellingen. Klinkt echt voortreffelijk, maar op mijn 64-bit Cubase-versie valt het geluid weg zodra je van preset verandert. Geen gigantisch probleem, want met zo weinig parameters maak je heel eenvoudig je eigen instelling. Maar als Phazor echt problemen oplevert (en voor Mac bezitters) is er Audified’s STA-Phaser als alternatief. Die klinkt wel iets minder overtuigend.

Windows; 32-bit: vst-plug-in

www.adamszabo.com

 

Presonus Studio One Prime

Overschakelen van daw is een ingrijpende stap die niet zo heel veel mensen nemen; je gooit immers jaren ervaring met een programma weg en het kost veel tijd om uit te zoeken waar alles zit en hoe dingen werken in je nieuwe daw. Dat beseffen makers van daw’s zich natuurlijk ook, en daarom proberen ze je steeds vaker te verleiden met eenvoudige versies van hun daw. Met het idee dat als je eenmaal geproefd hebt, je de switch sneller zult maken. Presonus heeft daarom Studio One Prime uitgebracht, en het aardige daarvan is dat er relatief weinig beperkingen aan zitten. Het aantal tracks, plug-ins en busses is onbeperkt, de interface is identiek aan de ‘grote’ versie en ook de timestretcher is paraat. Wel ontbreekt cd-mastering, is de processing 32-bit in plaats van 64-bit en krijg je er ‘slechts’ negen effecten en één sampleplayer bij. Wél lastig is dat au/vst-plug-ins en rewire niet worden ondersteund.

Mac/Windows; 32/64-bit; daw

www.presonus.com

 

Shattered Glass Audio Code Red Free

Geen band waarvan de opnamesessies zo grondig gedocumenteerd – en zo vaak geremixt – zijn als The Beatles. Een belangrijk element in hun sound waren de Redd buizenmixers in Abbey Road Studio’s. Shattered Glass heeft daar een gratis plug-in op gebaseerd, natuurlijk met bijbehorende nostalgische interface inclusief vu-meters. Code Red Free heeft een 3-bands vaste eq, preamp-emulatie en als extra’s een handige dry/wet-regelaar, een bass boost en een pop/classic-schakelaar voor de eq. En het klinkt allemaal lekker stevig en dik. De eq is natuurlijk beperkt in zijn mogelijkheden, maar is wel efficiënt en met de pop/classic-schakelaar kun je het werkingsgebied verleggen. Klinkt allemaal prima, maar de echte kracht zit ’m wat mij betreft in de inputregelaars. Als je die wat verder opendraait, hoor je een heel aangename vervorming, die met name op drums erg goed werkt. Klinkt ver opengedraaid een beetje als een instrumentversterker, maar dan gecontroleerder.

Mac/Windows; 32-bit; vst/au-plug-in

www.shatteredglassaudio.com

 

 

Gratis samples

Vocal Morphs. Vocal Morphs van Rastsound is een Kontakt library (full version) met 24-bit wav-bestanden van bewerkte zangstemmen. Dat loopt van prachtige filmische stemmen, via een vocalpad tot ritmische effecten.

Da Vinyl Box.Dit is een collectie van 263 24-bit public domain wave samples. Je vind er instrumentloops van onder meer blazers, gitaar en cello plus drumloops, effecten, drumhits en enkele vocalsamples. Je mag zelf een prijs bepalen (ook € 0,- als je krap zit of gewoon gierig bent!)

Free EDM Drumloops. Bij Hypeddit.com kun je een pakketje met 80 drumloops downloaden, waarvan diverse zonder kick en/of snare. Om te downloaden moet je eerst inloggen op Soundcloud en dan op Free Download klikken.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com