aanmelden
Interface Freeware 194; Romploid, Sforzando, DuckVerb
freeware 27-11-2015 08:11
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website.
Om de software te downloaden klik je op de naam.

Dubturbo Romploid

Een rompler is een synthesizer die samples gebruikt als oscillator, dus met een hoop samples in een rom-geheugen. Romploid is zo’n rompler met maar liefst 100 samples en 80 presets, gebaseerd op een layer van twee samples. Met 50MB aan sampledata hoef je natuurlijk geen ultrarealistische strings of iets dergelijk te verwachten; wel vind je allerlei leuke sounds met veel karakter. Van klanken die je in een GM-module tegenkomt; via drumkits tot diverse freaky risers en sweeps. Met de presets kun je alle kanten op, want er valt heel veel te editen in Romploid. Er zijn envelopes, filters en effecten, maar ook stepsequencers, trancegates en allerlei modulatiemogelijkheden. Je kunt een van de 100 samples als tweede layer kiezen en daarvan start- en eindpunt, loop en meer zaken instellen in een kleine editor. Het is wel puzzelen, want het kleine, bontgekleurde venster zit barstensvol knopjes en displays, maar het is de moeite waard.

Windows; vst-plug-in

https://dubturbo.com

 

Plogue Sforzando

In de wereld van de sample-libraries zijn er een paar bestandstypes die domineren, (acid-)wav en aiff/Apple Loops voor beatloops, en voor de melodische multisamples is Kontakt (nki) erg populair. Maar er zijn ook alternatieven, zeker als het om gratis sounds gaat. Vroeger was sf2 populair, maar dat is onderhand wat achterhaald. Interessanter is momenteel sfz. Het is een vrij eenvoudig open source en royaltyvrij bestandstype, waarvoor veel goede gratis sounds te krijgen zijn. Het is ook relatief eenvoudig om zelf een sfz-bestand te maken. Maar je hebt er wel een player voor nodig, zoals het gratis Sforzando. Dat is supersimpel; eigenlijk kun je niks instellen, maar hij maakt wel gebruik van disk-streaming. En je krijgt er toegang mee tot heel veel prima sounds, waarvan een aantal hieronder bij Gratis Sounds worden genoemd. Als je ‘sfz free sounds’ googlet, vind je ook talloze samples die de moeite waard zijn. Sforzando kan trouwens ook sf2-, dls- en acid-wav-bestanden laden.

Windows/Mac; 32/64-bit; standalone en vst/au/aax/rtas-plug-in

www.plogue.com

 

Mdsp DuckVerb

Galm blijft onmisbaar om een bepaalde sfeer te creëren of je mix beter aan elkaar te ‘lijmen’. Vaak wil je wel galm gebruiken, maar die niet bewust horen. Om de zang verstaanbaar te houden bijvoorbeeld, of je wilt gewoon dat de galm de mix niet helemaal vol slibt. Een mooie tool daarvoor is Duckverb, een vrij eenvoudige maar adequaat klinkende galm waarvan enkel de roomsize en de damping instelbaar zijn. Het gaat natuurlijk vooral om de processor die achter het galmsignaal zit. Die ‘compressor’ – volgens mij is het eerder een slimme gate – met de gebruikelijke parameters staat op het galmsignaal, maar hij wordt getriggerd door de droge input van de galm. Zo kun je de galmstaart met wat afstelwerk een compleet nieuwe envelope geven, zodat ie het signaal niet in de weg zit, of (leuker nog) een bizarre, dynamische galm maken. Heel nuttig en ook leuk om mee te experimenteren.

Mac/Windows; 32-bit; vst/au-plug-in

https://mdsp.smartelectronix.com

 

 

{vet & rood}

Gratis samples

Aria Engine samples. Sfz voor onder meer bovengenoemde Sforzando player is een populair bestandstype. Zo is er een mooi pakket Aria samples met onder meer 11 instruments van Garritan.

Zampler SFZ Het Duitse tijdschrift Beat heeft een hele hoop sfz-libraries online staan, en er komt regelmatig wat nieuws bij; drums, synths en meer. Ze hebben ook hun eigen sfz-player met veel mogelijkheden. 

Yamaha SFZ. Ook Yamaha heeft een omvangrijke sfz-collectie gemaakt van een aantal van hun bekende synths: CS80, DX7 en CS40. 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com