Download nieuwe freeware! Kawai K3, Muverb, Deducktion

Freeware bij Interface 225, januari/februari 2019

freeware 20-12-2018 11:12

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden

De K3 van Kawai uit 1986 is een zeldzame synthesizer met een digitale wavetable klankgenerator en een analoog filter. Dat leidt tot fraaie sounds weten we van andere hybride synths, maar bijzonder aan de K3 is dat de 40 wavetables aangevuld worden met een additive engine met 10 partials. In totaal dus twee wavetable oscillatoren en twee additieve oscillatoren. Er is ook nog een Transients afdeling met dezelfde wavetables, maar wat die nu precies doet is me niet helemaal duidelijk. Dat geldt ook voor enkele andere knoppen, wellicht omdat het nog over een bètaversie gaat. Hoe dan ook, de hele mix uit de oscillatoren passeert een prima low-pass filter met resonantie plus een high-pass filter en gaat vervolgens door een chorus. Er zijn twee lfo's die vast aan volume en filter zijn gekoppeld, zoals ook de twee ADSR envelopes. Klinkt heel eighties; soms lekker digitaal maar ook warme pads lukt prima. Alles bij elkaar eigenlijk een vreemd beestje met wat nukken, maar eigenlijk daarom en vanwege de hybride opzet absoluut de moeite waard.

Windows/Mac 64 bit vst/au plug-in instrument

 

Het is al een tijdje geleden dat we nog een reverb voorbij hebben laten komen, vandaar Muverb. Die plug-in bestaat al een tijdje en is ook onderdeel van de Mulab daw. Het leuke aan Muverb is dat je er behalve prima galmen ook hele weirde modulatie effecten mee kunt maken dankzij de afdeling Turbulence. Wat ik er ook heel prettig aan vind is dat ie erg overzichtelijk en dus eenvoudig te bedienen is. Een vette fader voor decaytime, een knop voor Damping plus afzonderlijke pre-delay voor links en rechts. Geheim wapen is het ingebouwde filter met low-pass, high-pass en band-pass afdelingen, alledrie met resonantie. Hiermee maak je sounds die eigenlijk nog weinig met galm te maken hebben, zeker als je de decay kort houdt. Bij de extreemste instellingen hoor je een vaag gemompel of geritsel in de verste dat nauwelijks nog iets met de input gemeen lijkt te hebben. Een creatieve sound design tool dus, die toevallig ook nog eens prima galm kan produceren.

win/mac 32/64 vst plug-in

 

Deducktion is echt een synth voor degenen die naar de esentie van subtractieve synthese zoeken. Er worden geen presets meegeleverd, dus je zult zelf al knoppendraaiend op zoek moeten gaan naar sounds. Gelukkig is dat heel eenvoudig en vooral ook erg leuk. Het is echt een 'bare bones' synth maar wel heel overzichtelijk en met een prima sound. De opzet is simpel; twee oscillatoren met de bekende golfvormen, plus subs en twee soorten ruis. Beide oscillatoren hebben een detuneknop maar die doet meer dan ontstemmen. Deze voegt namelijk 2, 4 of 8 extra oscillatoren toe voor een heerlijke brede sound. Het filter biedt alle bekende varianten en een goed klinkende resonantie. Verder zijn er drie ADSR envelopes en vier lfo's met die je in de mod matrix aan 12 synthparameters kunt toewijzen of aan een andere modulatie. Met deze uitrusting kom je tot prima sounds, gesteld dat je enig inzicht hebt in subtractive synthese. Er zijn trouwens ook drie effecten met flink wat instelbare parameters; een delay met filter, een chorus met verwoestende feedback en een galm.

Windows, 64 bit vst plug-in instrument

 

 

Gratis Samples

 

Mooi pakket met 200 24 bit wave samples voor Trap-style productions. Behalve drums ook chants en vocals.

 

Inderdaad dit is een Windows.Mac au/vst plug-in maar te basic voor de categorie hierboven. Het is een prachtige, compleet verotte piano, beter dan honkey-tonk, voor lovers in de goot en weltschmerz in het kwadraat. Barman doe mij nog een driedubbele spiritus!

1 Gb grote, gratis versie van deze uitstekende commerciële basgitaar library, maar dan met 1 octaaf bereik. Inclusief slurs, slaps, glijers etc. Enkel voor de volledige versie van Kontakt.

 

 

 

zoeken
zoeken