Download nieuwe freeware! SpaceModulator, Exakt Lite, Fury-800

Interface Freeware 240

freeware 30-07-2020 07:07

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden

GRATIS SOFTWARE

Valhalla SpaceModulator

Op je harde schijf staan vast al een aantal flangerplug-ins; vrijwel alle daw’s hebben er immers een of meerdere in het programma. Maar vaak klinken die nogal slapjes, zeker in vergelijking met de betere hardwareflangers of flanging met analoge tape. Gelukkig biedt Valhalla, maker van uitstekende fx-plug-in, z’n Space Modulator sinds kort gratis aan. Goed nieuws, want die plug-in klinkt echt bijzonder overtuigend; smeuïg, plakkend, alsof je trommelvliezen opgerekt worden als elastieken. De through zero flanging klinkt bijna als tape flanging, waarbij de spacey klank af en toe bijna compleet wegvalt door de fase-uitdoving. Erg indrukwekkend ziet deze plug-in er overigens niet uit – vijf grote knoppen en een paar extra’s – maar de sound is voortreffelijk. Er zijn elf algoritmes dus behalve voor overtuigende flanging is ie ook erg goed voor detuning, doubling, echo’s en reverb-achtige effecten.

Windows/MacOS; 32/64bit; vst2/vst3/au/aax-plug-in

https://valhalladsp.com

 

Sonic Bits Exakt Lite

Sinds de Yamaha DX7 is frequentiemodulatie een onmisbare vorm van synthese geworden. Je komt fm dan ook in verschillende vormen tegen in diverse hardware- en softwaresynthesizers. Het gratis Exakt Lite werkt ook met fm-synthese, en wel met de 4-operatorvariant, zoals we die bijvoorbeeld kennen van de Yamaha TX81Z. De operators beschikken behalve over sinus, zaagtand, blokgolf en driehoek ook over de golfvormen van de TX81Z. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook de klassieke ‘Lately-bass’ eruitkomt. Wat de Yamaha fm-synths niet hadden, maar Exakt Lite wel, is een filter. Dit 24dB/oct filter heeft resonantie en werkt als low pass, high pass en band pass. Er zijn acht fm-algoritmes en elke operator heeft een eenvoudig instelbare envelope. Met de syncable lfo kun je levels, toonhoogte en filter-cutoff moduleren, en in de overzichtelijke interface zie je ook een weergave van de uiteindelijke golfvorm.

Windows/MacOS; 32/64bit; vst2/vst3/au-plug-in

www.sonicbits.com

 

Full Bucket Music Fury-800

Full Bucket Music maakt plug-ins die zijn gebaseerd op bekende en minder bekende analoge Korg synthesizers. De laatste toevoeging aan dat arsenaal is de Fury-800, een digitale versie van de Korg Poly-800. Deze Poly-800 was een zeer betaalbare (grotendeels) analoge synth. Eigenlijk was het een soort keytar, want je kon hem omhangen met een draagband en hij werkte ook op batterijen. Toch werd ie indertijd – ondanks de lage prijs – met weinig enthousiasme ontvangen. Dat was vooral omdat deze polyfone synth slechts één enkel filter had waar alle acht stemmen doorheen gingen. Dat levert beperkingen op voor de sound, die echter wel voor karakteristieke klanken zorgen. De Fury kan behalve in de Single Filter mode ook in God mode gebruikt worden, waarbij elke stem wel z’n eigen filter krijgt. Verder heeft ie twee oscillators per stem, met twee golfvormen voorzien van extra boventonen.

Windows/MacOS; 32/64-bit; vst/au-plug-in

http://music.fullbucket.de

 

GRATIS SOUNDS

Analogue Instruments Xperiments

Maandelijkse serie synthsounds voor Kontakt (full version). Momenteel zijn er al drie afleveringen en nog twee andere gratis Kontakt instruments.

www.analogueinstruments.com

 

Decent Samples freebies

Diverse collecties samples van akoestische en elektronische instrumenten en alledaagse voorwerpen. Voor Kontakt. Ableton en als sfz-bestanden.

www.decentsamples.com

 

Rast Sound Distant Choir

Vijf verschillende koren, bestaande uit een mix van solovocalen. Het is een Kontakt (full version) instrument met effecten en filter.

https://rastsound.com

zoeken
zoeken