Interface 177 Lezerstrack

Nutmeg Nuissance - Levoy's Star

lezerstrack 21-03-2014 14:03

Elke editie kiezen we uit de inzendingen onze favoriete lezerstrack. Voor Interface 177 is de winnaar;
Levoy's Star van Nutmeg Nuissance

Onder de intrigerende artiestennaam Nutmeg Nuissance maakt Fimme Jan van der Wal een mix van progrock en jazzrock. Levoy’s Star is een laid-back jazzrocktrack die me vanwege de sappige Fender Rhodes en de Minimoog-solo’s doet denken aan Klaus Doldinger, een wat vergeten muzikant die met zijn band Passport een aantal prachtige platen maakte, en ook fraaie filmmuziek componeerde (bijvoorbeeld voor Das Boot). Levoy’s Star klinkt heel jaren zeventig analoog, maar het werd volledig in the box geproduceerd. Daarbij hebben de plug-ins van Elektrostudio een belangrijke rol gespeeld. Stringensemble (met flanger), Mellotron, synths en het ritme komen grotendeels uit deze Elektrostudio plug-ins. De smeuïge Fender Rhodes is van Scarbee (in Kontakt Player), de bas een mix van synth en de plug-in Sonivox Fender Precision.

De grootste aandacht gaat natuurlijk uit naar de melodie-instrumenten, maar het bossanova-achtige ritme geeft een lekker soepele drive aan het geheel. Van der Wal is naar eigen zeggen geen topmuzikant; een nummer wordt vaak wel in een dagje ingespeeld, maar het editen in Cubase kan vervolgens weken in beslag nemen. Heel herkenbaar!

 

De mix is vrij basic, maar meer is ook niet nodig dankzij het lekkere ritme en de goed gekozen sounds. Alleen werd er wat limiting en compressie gebruikt om het volume op te krikken. Zo is Levoy’s Star – de titel komt uit een SF-roman van Larry Niven – een onpretentieuze, maar tegelijkertijd zeer aangename track die zich moeiteloos in je oor weet te nestelen.

 

Gebruikte apparatuur

hardware

• zelf gebouwde pc met i5-750/2.67GHz cpu en 12GB geheugen

• standaard geluidskaart

• geen luidsprekers maar een halfopen Sennheiser HD540 reference II koptelefoon

• Yamaha P150 piano, uitsluitend als midikeyboard

• M-Audio Midisport 2x2 interface

• Korg Wavestation A/D, Fostex DMT-8VL

software

• Steinberg Cubase Essential 5

• plug-ins van onder meer Elektrostudio

• Native Instruments Kontakt 5

• Scarbee Electric Piano

• Sonivox Fender Precision Bass

• GSI MrDonald

• TAL-DUB-3 delay, Kjaerhus Audio Classic Reverb en Classic Compressor, Freeamp3


Favoriete apparaat/software

Monark van Native Instruments. Klinkt een stuk beter dan de gratis Minimoog-versies, en heeft een lage cpu-load, waardoor je er een heleboel tegelijkertijd kunt draaien.

 

Volgende aanschaf

Set goede monitors, omdat afmixen op de koptelefoon toch te vaak slechte resultaten oplevert.

 

Teleurstelling

eSLine van Elektrostudio. Klinkt namelijk beter dan mijn eigen Solina String Ensemble, die ik ooit met veel moeite zelf heb gesampled.

 

Favoriete artiesten

Happy The Man, Gentle Giant, Frank Zappa, UK, Mike Keneally, Steven Wilson, Transatlantic, Wings, Pink Floyd, Genesis, Kate Bush

 

Momenteel het meest gedraaid

Jan Hammer - The First Seven Days. Een prachtige plaat met heel bijzonder composities, lekker veel Minimoog. Dat was lang voor Miami Vice!

 

 

Meer muziek van Nutmeg Nuissance

 

Jouw track op de Interface site?

Elke editie kiezen we een lezerstrack die op de Interface website te beluisteren is. De winnaar krijgt een door importeur Best Service ter beschikking gestelde samplecollectie naar keuze t.w.v. €100, - 

De voorwaarden zijn;

Je mag geen Buma/Stemra lid zijn, coverversies komen niet in aanmerking en er mogen geen auteursrechtelijk beschermde samples gebruikt zijn.

 

Stuur je track op cd naar:

Interface Lezerstrack

Rozenstraat 206

1016 PA Amsterdam

Of mail een link naar een website waarop je track te beluisteren is naar bart@interface.nl onder vermelding van ‘Interface Lezerstrack’.

Vergeet niet je emailadres en telefoonnummer te vermelden!

 

zoeken
zoeken