aanmelden
NAMM Show 2018 - Dag 3
Veel eurorack modules en producten van Steven Slate, Waves, Eventide, Retro Instruments, Beyer, Rane, Sonnox
Merknieuws 28-01-2018 09:01
De Namm Show zit er op voor ons. Het aantal echt spectaculaire nieuwe producten was misschien niet overdonderend, maar we hebben meer dan genoeg leuke, nuttige en intrigerende items gezien. Het leuke van de derde dag is dat je ruimte en tijd hebt om wat minder voor de hand liggende producten te featuren; speelgoed, kickstarter projects en veelbelovende protoypes. Daarvan hier verslag!

door Jean-Louis Gayet en Peter Hoeks

Het was zoals altijd weer enorm druk, lawaaiig en opwindend op de beusrvloer. En we hebben weer veel interessante en belangrijke mensen gesproken. Deze 'trade show' is immers ook zeer belangrijk om te netwerken, trends te ontwaren en om deals te sluiten, het is tenslotte een handelsbeurs! NAMM biedt dan ook daadwerkelijk een kijkje in de toekomst, hoewel niet alle aanwezige producten het daglicht zullen zien. In elk geval hebben we onze handen vol om tests van al die opwindende producten te plannen!

Vergeet vooral ook niet de verslagen van de andere dagen te bekijken!

 • Preview, met nieuws van RME, JoeCo, UA, Zoom, Roland, JBL, MXL, Waldorf, Moog Music en meer!
 • verslag van dag 1, met nieuws van Nord, sE Electronics, Doepfer, IK MUltimedia, Adam, Audient, Pittsburgh, Alesis, Pioneer, HEDD, Strymon en Roland.
 • verslag van dag 2, met nieuws van Elektron, Analog Solutions, 2HP, Focal, SPL, Avid, Antelope Audio, Waldorf, Apple en Soundwel

 .

 .

 • Sennheiser Evolution Wireless G4

 Sennheiser Evolution Wireless G4

Een kleine sensatie op de NAMM Show was de introductie van de Evolution Wireless G4. Het is de volgende generatie van de Evolution Wireless-series van Sennheiser. De meest opvallende nieuwe eigenschappen zijn een uitgebreide schakelbandbreedte (tot 88 mHz in de 500-series), een hogere RF-output power (maximaal 50 mW) en een nieuwe gebruikersinterface. De 500-serie is de meest uitgebreide versie en bevat Vocal Sets met e935, e945 en e965 capsules, een Instrument Set een Lavalier Set (met MKE 2 clip-on) en individuele ontvangers en zenders.
Sennheiser Benelux, www.sennheiser.nl

.

.

 • Black Corporation Deckard's Dream

Deckard's Dream heet de kloon die Roman Filippov (van Sputnik Modular) voor Black Corporation maakte van de beroemde analoge Yamaha CS80, vooral befaamd natuurlijk vanwege de beroemdste gebruiker Vangelis. De geruchten gingen al langere tijd, maar op de Namm was ie in de rackmount versie te bewonderen en beluisteren. Het apparaat heeft 16 vco's voor acht stemmen – met automatische stemming! -, analoge effecten, 16 assignable CV inputs, een ringmodulator en chorus en een hele hoop faders voor alle parameters. Het apparaat heeft natuurlijk polyfone aftertouch en MPE, plus midi, usb en er wordt een plug-in editor voor verwacht.

De in Japan gebouwde Deckards Dream zou 3750 Dollar kosten er is ook een kitversie waaarvan de prijs nog niet bekend is. Verder zou er ook nog een 1 unit expanderversie aankomen.

Meer info

 • Intellijel nieuwe modules

 

Drie interessante nieuwe eurorack modules bij Intellijel, of eigenlijk vernieuwde versies van bestaande producten. De Morgasmatron is een dubbel multimode, morphable filter met fm en drive. De Planar II is een vca met een ingebouwde loopable recorder met punch-in optie voor controlesignalen van knopdrukken en de joystick. De outputs bestaat uit eeen zesvoudig CV signaal. De Rubicon II is een thru-zero fm triangle vco met drie sinusvarianten en drie pulsvarianten.

meer info

 

 • Erica Synths nieuwe modules

Drie nieuwe modules van Erica waren te zien op de Namm;

De Drum Sequencer biedt 909-achtige sequencing met accenten en is vooral op live performance gericht. Er zijn twee lfo's per sound, 12 accent outputs, 1 cv/gate track en 16 banken met elk 16 patterns. Voor elke track kun je maatsoort, shuffle, probability, retrigger en pattern lenghth instellen.

Black Hole DSP2 bevat 24 effecten met 3 cv-controlled parameters per effect. Je kunt de parameters met het effect saven. Verder is er en een Crush feature waarmee de samplerate naar 1 kHz teruggebracht wordt.

Dan was er de Graphic VCO waarmee je je eigen golfvormen kunt tekenen, wavetables kunt opbouwen en morphen tussen wavetables of waves. De output kan vervolgens met fm, pd, ringmod en bitcrushing bewerkt worden. De golfvorm is te zien op het schermpje en er zijn vier draaiknoppen en 4 CV aansluitingen.

meer info

 

 • WMD Fracture

 

Nieuw bij WMD was Fracture, een eurorack percussiemodule die werkt met korte granulised samples. Dat levert een soort wolk van attacks op. Er is een ingebouwde reverb cv inputs voor alle parameters, plus pitch en trigger/accent. Klinkt heel apart en experimenteel.

meer info

 

 • Qu Bit Scanned Organic Wavetable VCO

 

Nieuw bij Qu Bit was onder meer de Scanned Organic Wavetable VCO. Scanned Synthesis is een nieuwe manier om wavetables af te spelen. Qu Bit beschrijft het zelf als een langzaam vibrerende snaar in de ruimte. Je kunt het materiaal waarvan die 'snaar' is gemaakt zelf bepalen. Het signaal wordt periodiek gescanned om het signaal in het hoorbare domein te brengen. Toonhoogte en klankkleur zijn helemaal onafhankelijk waarmee het een soort dynamische wavetable wordt. Het is een complete voice dus je hebt geen vca of filter nodig. Nieuw is ook de Electronix Synapse, een cross-fading switch met 8 inputs en 7 outputs en de Nebula is geupdated naar V2

meer info

 

 • Frap Tools Fumana Dual 16 Bands Spectral Editor

 

De nieuwe Fumana is een dubbele, analoge filterbank voor eurorack met 16 48dB/oct bandpass filters. Met de twee kanalen kun je er een voor spectrale analyse gebruiken en de tweede voor spectrale resynthese. Dankzij de 16 envelope followers en 16 vca's kun je de Fumana ook gebruiken voor spectral transfer en vocoding.

meer info

 

 • vermona modules

Nieuw bij Vermona waren 4 eurorack modules; randomRHYTM is een toevalsgenerator voor ritmes met instellingen voor kwart, achtste, zestiende noten en triolen. Deze module is binnenkort verkrijgbaar. MeloDICEr is een prototype van een random sequencer waarvoor je de waarschijnlijkheid voor noten, nootbereik, lengte e.d. kunt instellen. De Quad envelope is een vierkanaals attack, hold of decay envelope. De envelopes kunnen ook gekoppeld worden voor spannende interacties. De Cross-Point Switch and Virtual Patch Manager zag er ook nog wat experimenteel uit. Het is een 16x16 patchbay waarmee je een gekozen routing ook kunt saven! Alle modules zijn natuurlijk voorzien van diverse cv in- en outputs.

meer info

 

 • Korg Odyssey FSQ

 

Eerder al maakten we melding van de Korg ARP Odyssey FSQ, een bundel met de bekende Odyssey re-issue en de Korg SQ-1 sequencer, voor deze limited edition bundel voorzien van ARP logo en in passend zwart met oranje. Je krijgt er twee mini patchkabels bij om aan te sluiten op de CV/Gate connectors van- bijvoorbeeld - de Odyssey

meer info

 

 • Hammond Skx

Wie wel eens een B3 heeft versleept weet hoe zwaar zo'n ding is. Maar de nieuwe Skx is de kleinste en lichtste (17 kg!) dubbelklavier Hammond, zonder op features te bezuinigen. Hij heeft 3 sets drawbars, Vibrato-Chorus, Touch-responsive Percussion, digitale effecten en een digitale leslie. Wel is er een 11-pens connector voor wie een echte vintage Leslie wil aansluiten. Behalve tonewheel orgels zitten er vleugels, elektrische piano's, clavinetten en orchestrale sounds in, plus een collectie pijporgels en twee populaire combo-orgels uit de jaren 60. En het is 2018 dus hij heeft ook midi en usb.

meer info

 • Steven Slate Drums 5

 

Slate presenteerde versie 5 van zijn Steven Slate plug-in drum instrument. De interface is helemaal opnieuw ontworpen, er zijn 1000 nieuwe grooves bijgekomen en meer dan 50 druminstruments. Je kunt de presets gebruiken of helemaal zelf je kit opbouwen met custom ambient en close mic placing en aangepaste velocity en dynamic curves. Drums 5 werkt als vst, au en aax plug-in

meer info

 

 • Waves PRS SuperModels en Scheps Omni Channel

 

Bij Waves waren twee nieuwe plug-ins te bewonderen. PRS SuperModels bevat models van drie Paul Reed Smith guitar buizenamps, PRS Archon, PRS Dallas en PRS Blue Sierra/V9. De software werd in samenwerking met Paul Reed Smith zelf ontwikkeld. Je kunt kiezen uit acht speaker cabinets en dankzij Phase Fix en Time Fix worden fase- en latency automatisch gecorrigeerd.

meer info

 

Ook nieuw bij Waves is Scheps Omni Channel, de favoriete channel strip van producer Andrew Scheps (Adele, Jay Z, Metallica). De strip bevat een combinatie van eq, compressie, gate, preamp en de-esser. Elk onderdeel kan tussen M/S, tweekanaals en stereo worden omgeschakeld, er is een externe sidechain en de sidechain kan afzonderlijk bewerkt worden. De plug-in bevat presets van Scheps, Tony Visconti, Billy Bush en anderen.

meer info

 

 • Sonnox Voxdoubler

 

De nieuwe plug-in van Sonnox heet Voxdoubler. Eigenlijk zijn het twee plug-ins bedoeld om stemmen te dubbelen, de een heet Widen, de ander Thicken. Widen genereert 2 mono stemmen die rechts en links worden gepanned, Thicken genereert een stereo gedubbelde stem die muzikaal overlapt met het origineel. Met subtiele variaties van pitch en timing blijft het effect natuurlijk klinken. Je kunt ze natuurlijk ook op andere signalen dan stemmen gebruiken. Voxdoubler werkt als aax, au en vst plug-in.

meer info

 

 • Cherry Audio Voltage Modular

 

Na Softube en VCV Rack komt ook Cherry Audio met een software euroracksysteem, dat Voltage Modular heet. Het ziet er heel kleurig uit met CV patchkabels in beeld waarmee je de meer dan 40 modules verbind. Het is de bedoeling dat het een open platform wordt, zodat iedereen er met behulp van een Java-gebaseerde app modules voor kan maken. Het systeem werkt ook als vst en au plug-in, zou in maart uit moeten komen en 'super affordable' zijn. Meer weten we momenteel niet, zelfs een fatsoenlijk screenshot is niet te vinden.

meer info

 

 • SoundTheory Gulfoss

Gulfoss is een intelligente automatische eq plug-in, die op basis van 'auditory perception technology' problemen in de frequentiebalans van je signaal automatisch en realtime corrigeert. Dat zou behalve op individuele signalen ook op een mix moeten werken. Door meer dan 100 keer per seconde zijn instellingen te veranderen zorgt Gullfoss voor meer helderheid, details, balans en ruimtelijkheid van de input, die daarmee ook op allerlei verschillende afluistersystemen beter tot zijn recht komt.

meer info

 

 • Zynaptiq Orange Vocoder

 

De originele Orange Vocoder van Prosoniq stamt al uit 1998. Er waren veel fanatieke gebruikers maar de updates en support lieten ernstig te wensen over. Een paar jaar geleden heeft Zynaptiq de Orange Vocoder overgenomen en zij komen nu met versie 4 op de markt. Orange biedt nu 22 verschillende synth algoritmes voor de carrier en de user interface is compleet vernieuwd en verbeterd. Er zit verder een toevalsgenerator in die geen parameterwaarden genereert maar onderdelen van presets op toevalsbasis uitwisselt. Zo komt er altijd een zinvolle patch uit deze randomizer. Orange Vocoder wordt in het tweede kwartaal van 2018 verwacht en zal als vst, au, rtas en aax plug-in onder Mac en Windows werken. Zelfs voor bezitters van de allereerste versie wordt dan een speciale upgradeprijs aangeboden.

 • Eventide H9000 en H9000R

 

De H9000 was al eerder aangekondigd maar je kon hem nu ook echt zien en horen. De H9000 is het topproduct van Eventide met zijn 16 dsp engines, achtvoudige i/o en alle bekende en geliefde effecten plus allerlei nieuwe gimmicks op het gebied van echo, reverb, harmonizing en alles wat daar tussenin zit.

Maar Eventide presenteerde ook de H9000R, precies dezelfde hardware maar dan zonder knoppen of display. Op de achterkant vind je dezelfde aansluitingen en voorzieningen als op de 9000. De 9000R is mogelijk bruikbaar als expansie is voor de 9000, maar je kunt hem ook zelfstandig gebruiken via de Emote software (standalone en plug-in) die ook voor de 9000 werkt. Dat scheelt al snel 2000 Dollar.

meer info

 

 • UA Thunderbolt 3 option card voor Apollo Interfaces

 

Behalve de nieuwe Arrow interface presenteerde UA ook een Thunderbolt 3 kaart voor Apollo rackmount interfaces, die compatibel is met Mac en Windows. De kaart heeft 2 Thunderbolt 3 aansluitingen voor daisy-chaining in de vorm van USB-C connectors, die meteen voeding leveren voor aangesloten apparatuur.

meer info

 

 • Focusrite RedNet X2P

 

Bij Focusrite zagen we behalve de nieuwe Clarett USB serie ook de al eerder aangekondigde RedNet X2P. Dit is een 24 bit, 192 kHz 2 in, 2 uit Dante audio interface met twee Red Evolution mic preamps met AIR schakeling. Hij is bedoeld als extra i/o voor een Rednet systeem waarbij audio, remote control signalen en voeding via een enkele ethernet kabel worden verstuurd en ontvangen.

meer info

 • Retro Instruments Revolver

 

Deze dual channel buizencompressor is gebaseerd op de vintage Altec 436, zoals gebruikt in Abbey Road door The Beatles, vandaar de naam, maar er zijn ook diverse features toegevoegd. Input, output, attack, release en treshold zijn instelbaar en er is een dual treshold. Het hele audiopad is met buizen uitgevoerd en de input- en output zijn trafo-gebalanceerd.

meer info

 

 • Daking Mic Pre 2

 

Daking is een Amerikaanse productent van high-end analoge mixers en processors. Hun Mic Pre 2 bevat twee mono pre-amps (de Mic-Pre One) gebaseerd op ontwerpen uit de jaren 80 in een 19” behuizing. Hij heeft instelbare high-pass filters, een padswitch, Jensen input trafo's, Klasse A versterking, enorm veel headroom en maar liefst 70dB gain. Behalve gebalanceerde jack en xlr in- en outputs is er ook een DI ingang.

meer info

 

 • Beyerdynamic FOX

 

FOX heet de nieuwe large-diaphragm usb condensatormicrofoon van Beyerdynamic met een cardiode richtingskarakteristiek. De mic heeft een ingebouwde 24 bit 96 kHz converter en kan direct aangesloten worden op een computer via usb. Op de mic zelf zitten knoppen voor mute, mixregelaar voor de latency-vrije hoofdtelefoonoutput en een volumeknop. Je krijgt er een windscherm, tablestand, klem, kabel en standadapter bij. Met $ 179,- is ie ook aantrekkelijk geprijsd.

meer info

 

 • Rane SEVENTY-TWO Battle mixer en TWELVE Battle controller

 

Rane toonde trots hun nieuwe Seventy-Two Battle Mixer, een solide gebouwde dj-mixer helemaal van staal gemaakt. Extra solide zijn ook de Mag Three faders met instelbare tension. Je kunt er twee laptops gelijktijdig op aansluiten via usb – voor een echte battle dus – en hij heeft een 4,3” kleurendisplay waarop je de golfvormen en cue points van Serato DJ kunt bekijken of de instellingen van de twee ingebouwde fx engines en de Serato fx. Verder vinden we op deze dubbeldecker 16 performance pads, 2 mic inputs, phono/cd en cd inputs en diverse outputs.

De Twelve Battle Controler is een simpele maar krachtige gemotoriseerde controller voor vinyl maar zonder element of tone arm met al hun problemen. Je kunt er uiterst doeltreffend mee scratchen, cuen, pitchen en starten. Hij wordt aangesloten via usb en heeft een uitgebreide bpm range.

meer info

 

 • JD Sound GoDJ Plus

 

In de categorie indiegogo projecten valt deze fraai portable dj controller van GoDJ. Hij werkt op batterijen, heeft ingebouwde speakers, 16 GB ingebouwd geheugen, triggerpads, usb, een sd card slot, eq en effecten, recording inputs, twee kanalen, schermen en speelt aiff, mps en wav af maar ondersteunt ook streaming via wifi.

meer info

 

 • Zivix Jamstik 7 en 12 third generation

Er zit nog leven in de midi gitaarcontroller, bewijst het Amerikaanse Zivix met hun derde generatie Jamstik, die binnenkort op Kickstarter staat. Er zijn modellen met 7 en 12 frets op een capacitief touch fretboard. Er zitten standaard snaren op, de picking action wordt gedetecteerd via een optisch systeem, de halsdata via sensors. De Jamstiks werken op batterijen die 72 uur meegaan en de mididata wordt via bluetooth verzonden naar een iOS of Android apparaat

meer info

 

 • Pearl Keith McMillen MalletStation EM1

 

De MalletStation was al eerder te zien op de Namm, maar hij is sinds kort ook echt verkrijgbaar. Het is een drieoctaafs controller die je, als een vibrafoon, met mallets bespeelt. De mididata wordt via usb of met behulp van de KMI Midi Expander, een standaard vijfpins midikabel verzonden. Er zijn 3 faders en 4 knoppen voor de instellingen en drie aansluitingen voor pedalen. Voeding komt via usb vanuit een computer, iOS of Android device.

meer info

 

 • SMASHmouse

 

Een handige gadget voor gitaristen, keyboardspelers en iedereen die geen hand vrij heeft is SMASHmouse. Dit is een voetcontroller waarmee je muiscommando's – kliks en scrollen - kunt versturen, transportcontrols activeren of elke ander commando versturen als je je handen vol hebt. De commando's worden via usb en bluetooth naar je computer of tablet verstuurd. Kick it to click it, is de slogan, maar het gaat nog wel om – je raadt het al – een Kickstarter project.

meer info

 

 • DASZ Alex

 

Alex is een modulaire synth maar dan door het aankoppelen van extra units. Elke module bevat 4 stereotracks en 16 GB ram. Elke track bestaat uit;

 • twee polyfone VA/sampling instrumenten met twee oscillatoren per stem en een multimode filter

 • Stereo multi-fx

 • Stereo looper/sample player

 • Stereo channel mixer

 • Track controller

De tracks kunnen via midi of via de ingebouwde sequencer worden bespeeld, waarmee het dus een echt workstation is.

Meer info

 

 • Mindmusicmaps ELK

 

Erg interessant maar nog wat moeilijk te plaatsen is ELK, volgens de bedenkers een Linux-gebaseerd Music Operating System ofwel MOS (Mindmusiclabs is Zweeds!). ELK draait op standaard cpu's en levert geen latency, wel een krachtige performance en is schaalbaar. Bestaande softwarecode zou eenvoudig naar ELK kunnen worden omgezet voor gebruik in 'embedded environments'. Ik vermoed dat embedded environments dan 'dedicated' hardware is voor sequencing en klankopwekking, in elk geval worden VST en JUCE plug-ins, usb, wifi, 4G en midi ondersteund. Vooralsnog vooral interessant voor software developers lijkt me, waarvan er al een paar samenwerken met Mindmusicmaps. DVMark heeft zelfs al een ELK instrument aangekondigd, de Smart Multiamp, een hardware apparaat dat Overloud's TH-3 suite gebruikt voor amp simulation.

meer info

 

 • Yudo Neuman

 

Je moest  echt op zoek gaan naar de Yudo-stand, maar hun Neuman ziet er echt uit als een Startrek-synth. Jammer genoeg is het nog een prototype maar het touchscreen display over de hele breedte ziet er fantastisch uit. Dat scherm moet de bediening stressvrij en ergonomisch maken. Men gebruikt momenteel nog Kontakt voor klankopwekking maar uiteindelijk wordt voor de synthese Noise Added Tone (NAT) gebruikt, dat volgens Yudo “presents an unprecedented realistic sensation by focusing on the hit sound or noises generated during performances.”

meer info

 

 

Het grappige is dat datzelfde Yudo ook een kartonnen knutselkeyboardje maakt dat Kami-Oto heet. Onder het karton zit de elektronica waarmee dit een aanslaggevoelig keyboard wordt met transposeknoppen. Bluetooth is een optie en je kunt het met je smartphone of tablet verbinden. Via Kickstarter kun je er een met bluetooth bestellen voor 36 Dollar.

meer info

 

 • Playtime Engineering Blipbox

 

Ja, inderdaad het is speelgoed, maar toch best serieus te nemen als synth. Met een speciaal algoritme kan het apparaat diverse golfvormen opwekken, er zijn 8 oscillator modulation schemes, een lo-pass filter, twee envelopes, twee lfo's en een drievoudige modulatiematrix. En niet onbelangrijk, de Blipbox heeft een midi input en een audio input. De sequencer bevat honderden preset melodieën en er is zelfs een ingebouwde drummachine.

meer info

 

 • Optigandotcom Panoptigan

 

In de jaren 70 van de vorige eeuw werden de spellgoedachtige Optigan en de professionelere Orchestron ontwikkeld, vrij primitive lo-fi sampleplayer keyboards, enigszins vergelijkbaar met de Mellotron, die gebruik maakten van optische discs. Echt betrouwbaar waren ze niet en zeker niet slijtvast maar allerlei artiesten hebben ze niettemin gebruikt van Tom Waits tot Kraftwerk. De Panoptigan is een door Robert Becker gebouwd prototype van een midi-controlled player voor de originele discs, maar je kunt er ook nieuw geproduceerde discs mee afspelen die een stuk betrouwbaarder zijn en op stemming blijven. Je bespeelt de Panoptigan via midi en er is een ingebouwde dsp voor effecten.

meer info

 

 • Pipes

 

Ook in de categorie Kickstarterprojecten valt Pipes, het nieuwe project van Vince De Franco, bedenker van de Roland D-Beam. Pipes wordt beschreven als een handheld sound computer met touchscreen interface die 64 stemmen, ongecompreste 24 bit audiosamples direct uit het geheugen kan afspelen. De latency bedraagt slecht 4 msec en je hebt altijd direct toegang tot 20.000 samples. Er zijn 'tweakers' waaronder een arpeggiator en ingebouwde effecten. Het apparaat is bedoeld om een laptop met sounds te vervangen en heeft een stereo output, wifi, bluetooth, drie usb inputs en een hoofdtelefoonaansluiting.

meer info

Bekijk ook de verslagen van de andere dagen op de NAMM Show!

 • Preview, met nieuws van RME, JoeCo, UA, Zoom, Roland, JBL, MXL, Waldorf, Moog Music en meer!
 • verslag van dag 1, met nieuws van Nord, sE Electronics, Doepfer, IK MUltimedia, Adam, Audient, Pittsburgh, Alesis, Pioneer, HEDD, Strymon en Roland.
 • verslag van dag 2, met nieuws van Elektron, Analog Solutions, 2HP, Focal, SPL, Avid, Antelope Audio, Waldorf, Apple en Soundwel
Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com