Vers van de pers - test van de 4de generatie Focusrite Scarlett audio-interface

Vandaag gereleased - nu al getest door Interface

testbank 31-08-2023 11:53

De Scarlett audio-interfaces van Focusrite is toe aan de vierde generatie. Ze zijn er in drie varianten: Solo, 2i2 en 4i4. We hebben de de Scarlett 2i2 op onze testbank gelegd.

Demovideo van Focusrite

 

De test door Stefan RobbersScarlett van Focusrite is een van de populairste serie audio-interfaces voor (thuis)producers. Sterke punten zijn het compacte, stevige design en goede specificaties. Deze nieuwe 4de generatie Scarlett 2i2 testen we in de Studio-uitvoering. Bij deze set wordt dan ook een condensatormicrofoon met kabel en een hoofdtelefoon meegeleverd. Verder zit er in de doos een usb-c-naar-usb-a-kabel. Dit setje gaat voor 340 euro over de toonbank.

Het uiterlijk is vrijwel onveranderd: een strak afgewerkte, rood metalen behuizing met aan de voorzijde twee lijningangen met gainregelaars, bedieningsknoppen voor alle functies, een hoofdvolumeregelaar en hoofdtelefoon met eigen regelaar.


Op de achterzijde zitten twee xlr-microfooningangen, twee lijnuitgangen en de usb-c-connector. De connectie zelf is usb2.0 en de 2i2 kan ook op bus power werken. Daar is echter wel een computer voor nodig met genoeg vermogen op de usb-poorten. Maar voor computers en portable apparaten heeft de 2i2 nu een extra usb-c-aansluiting, speciaal voor een stroomadapter, die overigens niet meegeleverd wordt.

Handige tools
Die extra voedingsaansluiting is handig, want de 2i2 werkt ook prima met tablets met usb-c poorten, en ook met telefoons, maar die leveren vaak niet voldoende stroom of raken ook snel leeg zonder extra voeding. De interface is class-compliant en laat zich daardoor zonder drivers gebruiken. Er wordt een uitgebreid softwarepakket meegeleverd met handige plugins en tools. Je krijgt in de computer een interface te zien met vier ingangen en twee uitgangen. Van die vier ingangen zijn er twee die de fysieke ingangen doorgeven, waarbij die aan de voorzijde gebruikt worden voor instrumenten en lijnniveau-signalen. Je kunt zelf de ingangsversterking regelen of dit met de audio gain-functie aan de Scarlett overlaten, waarbij deze er dan voor zorgt dat het signaal niet te zacht is maar ook niet overstuurt. Als je de Fantom Power inschakelt worden de xlr-ingangen aan de achterzijde gebruikt; dit kun je per kanaal doen. De andere twee ingangen zijn de returns vanaf audiosoftware, door Focusrite ‘loopback’ genoemd. Zo kun je deze sounds mixen met het geluid uit de computer en samen opnemen in daw-software, draaiend op dezelfde computer.

Verbeterde preamps
De 2i2 klinkt bijzonder goed. Het geluid is helder, en heeft een strak laag. De preamps werden nog wat verbeterd, wat ook fraaie opnamen oplevert. De meegeleverde condensatormicrofoon is erg gevoelig voor richting en afstand. Als je hem niet direct voor je hebt en op meer dan 10/15cm afstand opneemt, wordt het geluid snel te zacht; of te dof als de afstand kleiner is. De plopkap heb je daarbij wel nodig, want ook de pick-up is ook vrij gevoelig voor adem en wind. De Air-knop kan dat ook niet echt verbeteren. Deze voegt wat midhoog en hoog toe. Eigenlijk hoor je beter hoe goed de converters en preamps van de 2i2 zijn als je een wat betere microfoon gebruikt voor je opnamen.

De meegeleverde hoofdtelefoon voldoet op zich goed. Hij lijkt wat geprononceerd met de mid-weergave en het diepste laag kan wat geforceerd vertaald worden. Hij is verder erg licht, wat prettig draagt, maar komt ietwat fragiel over. Hij is gesloten en dempt de omgeving prima, en is daarmee heel geschikt voor afluistering en opnamemonitoring.

Conclusie
In deze nieuwe versie blijft de Scarlett 2i2 een erg goede audio-interface voor een bescheiden prijs, met een goede bouwkwaliteit en een prima geluid. Daar komt dan nog bij dat de extra usb-c power connector en verbeterde preamps voor wat extra bedieningsgemak en opnameverbetering zorgen. Zowel aan een computer via usb als aan een tablet met usb-c is de 2i2 daarmee probleemloos en direct inzetbaar. De preamps doen het uitstekend en de ad/da-converters zijn van zeer goede kwaliteit met een heldere weergave met strak laag. De in de studioset meegeleverde hoofdtelefoon is prima bruikbaar voor monitoring; de microfoon laat wat te wensen over. Al met al een prima startset voor wie nog niets in huis heeft, maar de 2i2 zelf is voor iedereen een goede keuze die een goed klinkende compacte audio-interface zoekt.

De test verschijnt ook in de aankomende editie van Interface, de oktober-november editie, die verschijnt op 14 september. 


INFO

 

SPECIFICATIES

 • desktop usb-audio-interface
 • 24bit/192kHz
 • 4-in/2-uit, inclusief loopback
 • 2 mic-preamps
  • fantoomvoeding
 • 2 instrumentingangen
 • 2 lijningangen
 • autogain en clip safe
 • 2 lijnuitgangen
 • hoofdtelefoonuitgang
 • Loopback mode
 • Air mode
 • bus powered usb-c (usb2.0 mode)
 • extra usb-c power connector
 • CM25 MKII condensatormicrofoon
 • SH-450 gesloten hoofdtelefoon
 • xlr-microfoonkabel (3m)
 • uitgebreid softwarepakket

HET OORDEEL

+ zeer goede geluidskwaliteit

+ goede bouwkwaliteit

+ loopback-functie

+ autogain

+ extra usb-c-aansluiting voeding

– microfoon gevoelig voor richting en afstand

− geen stroomadapter meegeleverd

 

zoeken
zoeken