Lewitt biedt een groot arsenaal aan microfoons, variërend van kleine podcastachtige types tot aan grote FET- of buizenmicrofoons, met uiteenlopende prijzen. Met de Ray introduceren ze een microfoon die je best wel revolutionair zou kunnen noemen.
door Bert Smorenburg
Het ‘unboxen’ van nieuwe producten is tegenwoordig een ding en het uitpakken van de Lewitt Ray microfoon (min of meer een broertje van de LCT 440 Pure) zorgt voor een bescheiden sensatie. In de doos zitten de microfoon, een shockmount, een tasje, een plopkap en een metalen popfilter dat je magnetisch op het shockmount kunt plaatsen. Het ziet er allemaal heel solide uit en zo voelt het ook aan.
Een van de grootste selling points van deze microfoon is wat Lewitt ‘Aura’ noemt. Vocalisten die beweeglijk zijn of onervaren, willen nog wel eens onbedoeld de afstand tot de microfoon variëren, wat direct resulteert in verschillen in level maar ook tot de bekende boominess van het proximity effect, tot zelfs oversturen als je te dicht bij de microfoon komt. Lewitt claimt dat die levelverschillen maar ook de klankkleur worden aangepast wanneer je Aura inschakelt. Aura werkt met een sensor die de afstand van je gezicht tot de microfoon blijft meten tijdens de opname, wat een consistenter level en klank oplevert.
Een andere nuttige functie is de Mute, die de output van je microfoon uitschakelt zodra je gezicht buiten een bepaalde range komt. Zodra je weer binnen die (instelbare) range komt, gaat automatisch het ingangssignaal weer open. Vooral bij podcastopnames kan dit heel handig zijn.
Drukke bewegingen
De Lewitt Ray klinkt in de basis (dus zonder Aura) heel goed voor zijn prijsklasse. Naar mijn smaak wel iets te weinig onderkant (body), maar in het midden en hoog heel transparant.
Aura blijkt verrassend effectief in het aanpassen van level en klank bij het druk bewegen van mijn hoofd tijdens het zingen. Het level blijft redelijk gelijk, en je hoort dat de Lewitt iets body toevoegt wanneer je verder weg staat, en juist laag-af filtert als je dicht bij het kapsel komt. Dat is erg nuttig als je bedenkt dat je dit zelf eigenlijk alleen zou kunnen bewerkstelligen met compressie, eq en volumeautomatisering.
Er is natuurlijk één ding waar de Lewitt geen rekening mee kàn houden bij grotere afstanden, en dat is dat de klank van je studioruimte mee gaat spelen; helemaal als het level wordt opgeschroefd.
Naast zang heb ik ook twee beweeglijke instrumenten opgenomen, namelijk hobo en viool. Opvallend was dat Aura probeerde een consistente klank te maken, maar dat dat eigenlijk een beetje ten koste ging van de natuurlijke eigenschappen van deze instrumenten.
Conclusie
Mijn eerste ingeving voor het optimaal benutten van de functies van deze microfoon zou zijn podcasts, aangezien niet alle sprekers geoefende microfoonsprekers zijn en dus beweeglijk of inconsistent in hun positie. Bovendien is het handig om een automatische mute-functie te hebben wanneer er niet gesproken wordt en het hoofd buiten de mute-zone is.
Echter, de kwaliteit van deze microfoon is zo goed dat hij zeker niet misstaat in een studio-omgeving als vocal- of instrumentmicrofoon. De Aura-functie doet wat het belooft en ik zou deze technologie dan ook graag terugzien in de wat duurdere microfoons.
Met dank aan Benno Simonis en Quirine van Hoek voor hun mooie hobo- en vioolspel!
INFO
• prijs: € 349,-
• distributie: Lewitt
• internet: lewitt-audio.com
SPECIFICATIES
• condensatormicrofoon
• 1”, 3 micron diafragma
• cardioïde karakteristiek
• Aura autofocus
• muteknop
• mute by distance-bereik tot 100cm
• mutefunctie; -70dB
• xlr-connector
• afmetingen: 38x52x36mm
• gewicht: 330g
inclusief shockmount, plopkap, metalen plopbreker en tasje
HET OORDEEL
Plus:
+ zeer compleet met shockmount en magnetisch popfilter
+ Aura technologie levert consistentere klank en level
+ Mute by distance, automatische mute-functie
+ uitstekende klank in deze prijsklasse
Min
– Aura minder efficiënt voor grote afstanden, waarbij de ruimte zorgt voor kleuring