Hij past weliswaar niet in je broekzak maar de nieuwe Audiobox GO is klein genoeg om mee te nemen en heeft veel te bieden.
De campagne voor de Revelator is nog maar net achter de rug of PreSonus komt alweer met een nieuwe audio-interface op de proppen: de piepkleine AudioBox Go.
Download hier de test uit Interface 251, juni-juli 2022
De PreSonus GO is een lekker kleine 2x2, class compliant usb interface die het prima doet met je Android of iOS-device, je laptop maar ook niet misstaat bij een desktop.
Elke keer als je denkt dat de strijd om de meest compacte, meest voordelige audio-interface gestreden is, wordt de lat toch weer iets hoger gelegd. Deze keer komt prijsvechter PreSonus met een nieuwe aanvulling op hun AudioBox-serie, de AudioBox Go; een 2x2 usb-interface, iets groter dan een doos lange lucifers voor een scherpe prijs. Met de huidige brandstofprijzen koop je al een AudioBox Go voor de prijs van een volle tank. Maar haal je dan ook iets goeds in huis?
Zodra je de AudioBox Go uit de doos haalt, voel je direct waar PreSonus op heeft weten te besparen. Dit is geen zwaargewicht. De behuizing en alle draaiknoppen zijn volledig gemaakt van hard plastic. Toch is de bouwkwaliteit best degelijk te noemen. De draaiknoppen voelen niet enorm goedkoop aan en alles ziet er gewoon netjes verzorgd uit. Verder valt op dat de Go behoorlijk compleet is uitgerust. Zo heeft de hoofdtelefoonuitgang z’n eigen volumeknop en is er een mixknop voor de monitoring van je ingang- en uitgangsignaal.
Opschroeven
Na registratie van de hardware en installatie van de Universal Control software is het tijd om aan de slag te gaan. En aangezien de AudioBox Go volledig usb-bus-powered is, is dit een kwestie van aansluiten op je laptop en gaan. De Go beschikt over twee ingangen op de achterzijde; een gecombineerde line/microfoon-ingang met 48V fantoom switch, en een ts-instrumentingang voor bas of gitaar. Voor het snel uitwerken van een muzikaal idee met zang en gitaar is dit voldoende. We maken wat opnamen in de meegeleverde Studio One Prime daw-software; het gratis kleine broertje van Studio One. Hierbij valt op hoe stil de X-Max preamps van deze interface zijn. Zelfs met de gain flink opengedraaid horen we nauwelijks ruis. Dit maakt dat het enigszins beperkte dynamische bereik van 50dB – voor een behoorlijk signaal moet je de gain namelijk wel wat opschroeven – optimaal benut wordt. Wat ook meewerkt, is de resolutie waarin opgenomen kan worden. Met de AudioBox Go zijn opnamen mogelijk in 24bit/96kHz; wat echt heel behoorlijk is (veel ‘budget’ audio-interfaces gaan niet verder dan 16bit). Al met al klinken de opnamen die we maken echt prima, zelfs naast de enigszins vergelijkbare Motu M2 (ook 2x2), die ruim het dubbele kost. De klank is gewoon mooi helder en schoon, wat deze AudioBox voor demodoeleinden uitermate geschikt maakt.
Voor het verder uitwerken van je opnamen wordt, zoals we inmiddels gewend zijn van PreSonus, de Studio Magic softwarebundel meegeleverd. Dit uitgebreide softwarepakket bevat meerdere virtuele instrumenten en fx-plugins waaronder Arturia Analog Lab Intro, UVI Model D piano, Lexicon MPX-i Reverb, iZotope Neutron Elements en nog veel meer. Bij inloggen op je PreSonus-account valt er genoeg te downloaden om je een tijdje zoet te houden.
Conclusie
Producten die muzikanten maximaal ondersteunen in hun creatieve proces blijven razend populair. De meeste muzikanten willen nu eenmaal niet lang bezig zijn met kabels, haspels, drivers, et cetera. Die willen gewoon hun instrument of microfoon kunnen inprikken om snel een muzikaal idee vast te leggen in tourbus, hotelkamer of oefenruimte. En dan het liefst met een compact doosje dat makkelijk in je laptoptas, gitaarkoffer of rugzak past. Wat dat betreft doet deze AudioBox zijn naam eer aan: Gaan met dat doosje!
INFO
SPECIFICATIES
HET OORDEEL
+ • prijs-kwaliteitverhouding
– • materiaalkeuze