Reportage vanaf de NAMM show 2025

Het nieuwste van Roland, Black Lion, Korg, Harrison, Behringer, Akai, SSL, Native Instruments, Cranborne, Freqport en meer

Merknieuws 02-02-2025 07:02

De NAMM show 2025 in L.A. is niet alleen een samenkomen van alle grote merken in de muziek-en pro audio industrie, maar ook van alle grote musici en producers die momenteel op deze wereld rondlopen. Voor je het weet loop je tussen Jacob Collier en Nathan East door richting Andrew Schoeps of CLA, om te eindigen bij Henrik Linder, Cory Henry of Stevie Wonder die ergens zitten te spelen. Dat alleen al maakt NAMM speciaal. Maar natuurlijk zijn we vooral benieuwd naar alle noviteiten!


door Bert Smorenburg

De grote merken wachten vaak met hun grootste noviteiten tot de NAMM om het daar met veel bravoure te lanceren. Op alle stands lopen productdemonstrateurs rond en zodra je binnen hun onzichtbare cirkel komt steken ze hun verhaal af. De meeste hallen zijn aaneengesloten maar voor andere moet je buitenom een stukje lopen, wat in de Californische zon geen straf is. Buiten kun je bijkomen van de drukte en overal is live muziek. Vanwege het grote aanbod is het werkelijk onmogelijk om een compleet beeld te geven van alle nieuwe ontwikkelingen, zeker aangezien we daar met een muzikanten-pet én een producerpet heb rondgelopen. Dus snel aan de slag!


Roland
Aan de muzikanten-zijde vinden we de Roland V-stage, een (ja ik zeg het toch) Nord-achtig instrument met heel goed klinkende orgels, piano's (inclusief een te gek klinkende felt-piano), e-piano's en synths. Alles is zeer direct en intuïtief aan de oppervlakte te bedienen met talrijke draai-en drukknoppen en drawbars.

Korg
Bij Korg is hun vlaggeschip Kronos nieuw leven ingeblazen door nieuwe sounds, een snellere processor voor een versnelde opstart en een alerter touchscreen. De Multi/Poly module, geïnspireerd op hun klassieke Mono/Poly, biedt analog modeling in een rack-versie, en is ook naadloos compatible met hun Multi/Poly Native, de plugin. De Minikorg 700sm is een remake van de uit 1973 stammende 700, eerst met gewone toetsen opnieuw uitgebracht in 2021 en nu dus met kleine toetsen, maar ook met USB, een arpeggiator en een joystick.

Behringer
Bij Behringer viel me op dat er enkele instrumenten werden getoond zonder de mogelijkheid er op te spelen, zoals een remake van de Sequential Prophet 5 genaamd de Pro-16, en de Jupiter 8 genaamd JT-16 (wat mij doet vermoeden dat deze 16-stemmig polyfoon gaan worden). Daarnaast stonden de PPG Wave en de OB-X emulaties er, maar mijn oog viel vooral op de BX-1, een combinatie van de legendarische Yamaha DX-1 en de CS-80. De BX-1 heeft de look en feel van de DX-1 (alhoewel die natuurlijk een stuk groter was), maar aangevuld met de CS-80 filters en envelopes, en een effect sectie. De BX-1 zou zomaar eens een succes kunnen worden.


Native en Akai
Native Instruments en Akai hebben de handen ineen geslagen en dat leidt er toe dat de Akai MPC en MPK controllers nu ook NKS-compatible zijn. Het Native Kontrol Standard protocol (de standaardisering van software instruments en fysieke controllers) is dus niet meer exclusief voor de Native Instruments controller keyboards, maar nu ook voor andere fabrikanten zoals Akai. Meerdere merken hebben een pact gesloten met Native Instruments zoals M-Audio en Korg, wat leidt tot compatibiliteit met hun Keystage.

SSL
Aan de producerskant was er ook veel nieuws te melden. Solid State Logic introduceerde de SSL 18, een 8-kanaals preamp met tien gebalanceerde uitgangen om meerdere speakers aan te koppelen of bijvoorbeeld externe randapparatuur.

Harrison
In datzelfde segment introduceerde Harrison hun 32 Classic MS Mix Strip, gebaseerd op hun fameuze Harrison 32 desk. Dit is een hoogwaardige channel strip met een heel goede preamp en Harrison EQ. De preamp hiervan is nu ook verkrijgbaar in de 500 series.

Black Lion
Black Lion introduceerde in samenwerking met Shure de remake van de Level Loc. De Level Loc is een vintage compressor die in de jaren zestig als geheim wapen werd gezien van mixing engineers, omdat het cranken van de input een bijna agressieve grind en saturation opleverde. De remake is er ook als plugin, geproduceerd door Korneff Audio.

Cranborne
Cranborne bouwt al jaren hoogwaardige hardware zoals preamps en compressors, en hebben onlangs nog hun HE2 harmonic EQ uitgebracht, die werkt op basis van harmonische saturatie. Echter, op de NAMM ging mijn aandacht toch vooral uit naar de nieuwe Brick Lane Modal Compressor, een 500 series unit met eigenlijk zes verschillende compressors en een variabele "stress control" (jawel), oftewel een draaiknop die het harmonische karakter van de klank beinvloedt, afhankelijk van de compressor setting. Bovendien heeft de Brick Lane een "analoge lookahead", wat resulteert in een nog snellere reactietijd op transients.

Freqport
Freqport lanceerde vorig jaar de Freqtube FT1, een "hardware plugin" met vier echte buizen en volledig bestuurbaar vanuit je daw. Dit jaar introduceerde Freqport de FreqInOut F01, een vierkanaals audio-interface met als doel externe randapparatuur aan te sluiten die dan als plugin zichtbaar worden in je daw dankzij de meegeleverde software. Ook als je al een audio-interface hebt, kun je de FreqInOut zien als een uitbreiding van je in-en outputs via USB-C. In de software configureer je de routing van je hardware of de input gain per extern apparaat. Deze settings kun je opslaan per sessie in je daw maar ook in je FreqInOut. Je kunt zelfs een zelfgemaakte foto van je hardware importeren in je plugin. Het voordeel hiervan is dat je als het ware een snapshot kunt maken van de settings van je hardware.


En meer
Teveel om op te noemen dus, en dan heb ik nog niet eens de totaal vernieuwde en volledig modulaire Uhe Zebra 3 (foto boven) genoemd, de Melbourne synths en controllers met hun gemotoriseerde draaiknoppen, de te gekke drone-synth van Stylophone, of een (bijna) portable Fender Rhodes 61 keys.

En nog meer
Bovendien is het zeer de moeite waard om langs de kleinere stands te wandelen, waar vaak de wat meer obscure producten worden getoond. Een mooi voorbeeld hiervan is de startup Eternal Research, die dankzij een kickstarter de Demon Box konden produceren, die elektromagnetische velden (EMF) als audio input gebruikt. En dit kan van alles zijn, van accu-boren en draagbare radio's tot haardrogers en stemvorken. Het resultaat is altijd onverwacht en creatief.

En nog veel meer
Elders op Interface.nl kun je nog de volgende artikelen lezen in de serie NAMM 2025:
* Neve, Viscount, Gainlab, Melbourne, Audient, Dubreq

* Antelope Audio A4-1B

* Bitwig Connect 4/12

* Polyend Step

 



NAMM 2025 was inspirerend, ik hoop van harte dat we zoiets weer terug krijgen in Europa.

zoeken
zoeken