aanmelden
Interface Freeware 168: Vintage Legends, DMJ Filter, Classic-H
De beste software & sounds mei 2013
freeware 03-05-2013 17:04
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website. Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder.

UVI Vintage Legends

De gratis UVI player met bijbehorende sounds hebben we in deze rubriek al eerder besproken. Het zou ons niks verbazen als hij nog op je harde schijf staat, en dat komt goed uit. Je kunt nu namelijk een aantal sounds uit UVI’s Vintage Legends toevoegen aan je soundlibrary. De collectie bestaat uit een Jean Michel Jarre-achtige sound uit een Yamaha CS, een fraaie arpeggiatorklank uit een fm-synth, een synthbrass uit een Rhodes Chroma, gelayerde arpeggio uit een Elka Synthex en een piano uit een Kurzweil K250. Dan is er nog een klank uit een zeldzame DK Synergy. Alle sounds zijn zeer gedetailleerd gesampled, je kunt talloze parameters naar eigen inzicht instellen en er zijn diverse effecten beschikbaar.

Download Vintage Legends sounddata

Download UVI Player Windows vst/rtas plug-in

Download UVI Player Mac; vst/au/rtas-plug-in

Xfer Records DMJ filter

DMJ filter is weer zo’n bedrieglijk onopvallend plug-innetje met een venster formaat postzegel. Het is een combinatie van een high pass- en een low pass-filter. Dat is op zich niet bijzonder, maar in de meeste gevallen moet je voor een van de twee kiezen. Hier kun je door met je muis of een hardwarecontroller een wijzer op een grijze cirkel te verdraaien onmiddellijk van het ene naar het andere filtertype zwiepen. Dat levert erg levendige sweepeffecten op die bijvoorbeeld prima bruikbaar zijn als alternatief voor een wahwah-pedaal. De resonantie van het filter is instelbaar en er is nog een wat onspectaculaire driveknop. Draai lekker aan de knoppen, neem het op met de automatisering van je daw, en je zit gebeiteld.

Download Windows vst plug-in

Download Mac vst/au plug-in

 

Planet Botch Classic-H

Van het beroemde Hammond orgel zijn er natuurlijk ook talloze gratis plug-in-versies. Als je die beluistert, klinken ze echter vaak naar een wat saai Riha of Lowrey orgel. Leuke sounds misschien, maar het mist de kolkende klank die je uit een Hammond kunt halen. Classic-H slaagt er wél in om op een overtuigende manier de Hammond na te doen. Je hoort het gorgelende vibrato, het wat knarsende geluid van de toonwielen en de buizensound, plus het spacy effect dat uit de voor een Hammond eigenlijk verplichte Leslie speaker komt. Classic-H heeft negen drawbars, instelbare keyclick, instelbare keysplit voor de twee manualen en een vibrato/chorus. Door te experimenteren met de drawbars kun je ook klanken maken die je niet direct met een orgel associeert, zoals fraaie bassen en ijle boventoonsounds.

Download Windows vst plug-in

Gratis samples

 

Goldbaby is een producent van analoog bewerkte (drum)soundlibraries. Op de site zijn ookheel veel gratis sounds te downloaden, waaronder drumsounds, maar ook synths, et cetera. Vaak zijn het wav-bestanden, soms rex-, Kontakt- of EXS24-bestanden.

Prelinger Archives heeft een omvangrijke collectie oude documentaires, voorlichtingfilms, et cetera, met fraaie Amerikaanse commentaarstemmen; ideaal samplemateriaal. Je moet wel zelf de audio samplen, maar het materiaal is rechtenvrij bruikbaar.

0on3 heeft een duizelingwekkend grote collectie sounds voor Kontakt. Het aanbod loopt van synths, via drums, percussie, effecten en gitaren tot aan crossmotors en metaalgeluiden. Erg mooi is bijvoorbeeld de collectie Afrikaanse instrumenten.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com