Cherry Audio's virtuele modular getest

Voltage Modular Core & Electro Drums packages

Merknieuws 02-05-2019 08:25

In Interface 225, jan-feb 2019, hebben we een review gepubliceerd van de Cherry Audio Voltage Modular Core & Electro Drums packages. Lees hier op Interface.nl de test nog eens over. En check ook de updates sinds we de test hebben gepubliceerd.

door Allard Krijger

Dit ziet er bedrieglijk echt uit… enne... dat is het in feite ook. Toch is het géén hardware maar een software modulaire synthesizer.

De Voltage Modular van Cherry Audio is een software-instrument. Dat lijkt op vloeken in de kerk, maar Cherry Audio is zeker niet de eerste die een poging doet om de creativiteit en flexibiliteit van modulaire synthese in een computer tot leven te brengen. De eerste die dan genoemd moet worden, is Reaktor van Native Instruments. De leercurve hiervan is een beetje steil, maar het is een fantastisch stuk gereedschap voor sounddesign. De Arturia Moog Modular heeft een traditionele interface; deze is gebaseerd op de Moog Modular maar heeft een vast aantal modules en een erg hardwarematige userinterface. Dan zijn er nog wat minder bekende plug-ins, zoals VAZ modular, AAS Tasman, Madrona Labs Aalto/kaivo, U-He Bazille, Kyma (hardware/software combi), Xils Lab Xils4, Softtube Modular (besproken in Interface 203) en eigenlijk ook de hybride Nord Modular. En er is natuurlijk ook VCV Rack, waar we binnenkort een workshopserie mee gaan doen. Kortom, er is al zo veel te krijgen: waarom dit nou weer? Zoals zo vaak met softsynths luidt het antwoord dan: het klinkt beter, is gemakkelijker, je krijgt presets, het is flexibel, betaalbaar, creatief... Oké, stuk voor stuk goede argumenten, dus we gaan het uitzoeken.

Definities
Het installeren en registreren van Voltage Modular verloopt probleemloos. Het installatiepakket bevat geen modules, alleen het basisprogramma. Nadat je het hebt geïnstalleerd en je gegevens hebt ingevuld, regelt de software zelf dat alles binnen komt. Wij bekijken de versie met een bundel van zeventig modules, waaronder een aantal Electro drum modules (Voltage Modular Core Package + Electro Drums Package). De modules zijn onderverdeeld in groepen naar functie. Zo heb je Sources, Processors, Controllers, Utillities en Effects.

Sources zijn dus bronnen; iets wat audio of Control Voltage produceert. Op het moment dat je dit soort categorieën gaat maken, gaat het ook altijd ergens mis. Hoezo is een lfo een bron? Dat is toch een controller? Dan zou een sequencer ook een bron zijn, maar die staat toch echt onder het kopje ‘Controllers’. Mooi voorbeeld van het feit dat definities nooit definitief zijn. Processors zijn de modules die iets doen met wat er uit een andere module komt, bijvoorbeeld filters, equalizers, quantizers. Ook hier dus weer audioprocessoren en cv-processoren door elkaar heen. Dan is er de groep Utillities, waaronder mixers, mults, amps. (ik zou vca’s onder processoren zetten; heb ook een tijdje zitten zoeken voor ik er een vond). En de laatste groep is Effects, met dingen zoals galm, echo, compressie en vervorming.

Snappy
Bij het basispakket van Voltage Modular krijg je meteen zeventig modules. En ze hebben goed nagedacht bij Cherry Audio over welke dat moesten zijn, want je maakt er probleemloos een hoop gangbare ‘lievelingsgeluiden’ van de hedendaagse dancescene mee. In een handomdraai bouw je een TR909 of 808 met de Voltage Modular. Of iets wat erop lijkt maar net lekker een beetje anders is. De drumsequencer ziet er zelfs een beetje 808-achtig uit. Maar belangrijker: deze werkt lekker en overzichtelijk. De knoppen zijn niet priegelig en hebben bijna een tactiele kwaliteit. Het hele programma werkt vlot en snappy.

Alleen met de sequencer ben je er natuurlijk nog niet. Je vindt losse modules voor kick 909, kick 808, snare, hihat, clap, rim en nog wat meer van dat soort dingen. Daarnaast zijn er een aantal oscillatoren, waaronder eentje die je via midi polyfoon kunt bespelen. Ziet eruit en klinkt in eerste instantie als een orgel. Maar je kunt er met evenveel gemak een eigen versie van een Stringmachine van maken, mede dankzij een speciaal effect dat de Voltage Modular ons biedt: stringchorus. Dan zijn er nog wat filters, een aantal midimodules, switches, envelope generatoren, glide generator, burst generator, lfo’s, oscilloscoop, mixers, boolean logic, enzovoorts. Eigenlijk alles wat je ooit nodig zou kunnen hebben. Hoewel, een sample player of een tape echo ontbreken nog.

Doe-het-zelf
Echter, en dat is misschien wel het allermooiste van Voltage Modular, iedereen kan zelf modules maken en die vervolgens verkopen of gratis beschikbaar stellen binnen Voltage Modular zelf! Er zijn al een flink aantal extra modules verkrijgbaar en dat zullen er vast snel meer worden. De SDK voor het maken van modules heet Module Designer. Het werkt met Java Script, maar ik heb even naar een video zitten kijken hoe dat dan in zijn werk gaat en het ziet er heel laagdrempelig uit. Natuurlijk moet je wel iets van Java weten, maar veel dingen zijn al voorgeprogrammeerd.

Zo zou je een community kunnen krijgen die lijkt op de community die ontstaan is rondom Modular Eurorack, met talloze makers die een stortvloed aan handige en/of bijzondere modules uitbrengen. Iets dergelijks kan ook ontstaan rondom Voltage Modular, want als je je een beetje kwaad maakt, maak je dus gewoon zelf je modules. Het is dan wel noodzakelijk om Java te installeren naast de Module Designer. En onder Windows is dat dan weer net een beetje onhandiger. Maar goed, ook dit gedeelte is prima gedocumenteerd door Cherry Audio.

Maffe instrumenten
Alles goed en wel, we worden enthousiast. Maar ho effe! Waarom is iedereen dan aan de hardware modulair? En waarom zijn software modulars niet zo populair? Hardware klinkt toch beter? Ook voor de ervaring van hands on, tactiele feedback van het instrument en het daadwerkelijk in- en uitpluggen van kabels, daarvoor moet je gewoon een echte modulaire synth hebben!

Al deze argumenten worden door Voltage Modular van tafel geveegd, maar één belangrijke vraag blijft hangen: klinkt het eigenlijk wel goed? Voor zover je dat van welk modulair systeem al kan zeggen, moet ik toegeven dat Voltage Modular gewoon goed klinkt. Het heeft zeker geen ‘plug-in’-klank zoals veel software en klinkt ook niet geforceerd ‘analoog’. Het klinkt (als ik dan al een vergelijking moet maken) als een goede foto: sfeervol, romantisch, sterk, vol, leeg, mistig, scherp, vaag, betekenisvol, met diepe kleuren of zwart-wit. En dat is precies wat een Modular moet doen. Kortom, de klankkwaliteit is onberispelijk.

Maar zit het computerscherm dan niet in de weg, tussen jou en je geluid? Ja, dat wel. Maar dankzij de snappy reactie van alle knoppen en functies bij het kabels pluggen, het plaatsen, verplaatsen en verwijderen van modules, is dat veel minder problematisch dan bij sommige andere modulaire software.

De presets zijn in dit geval ook wel handig, want het bouwen van een TR808 met vier instrumenten kost toch al snel een paar minuten. Dan is het handiger om je bouwsel als preset te kunnen inladen. En een héél groot voordeel is dat je een vrijwel oneindig aantal modules hebt, omdat je net zoveel van dezelfde of verschillende modules in je rack kunt slepen als jij maar wilt, waardoor je ook hele maffe instrumenten kunt bouwen. Wat je in het echt nooit zou doen, al was het maar vanwege de kosten. Bijvoorbeeld een drumcomputer met zestien verschillende kicks en één hihat. Waarom je dat zou willen? Nou, voor de inspiratie! Wat voor toffe ritmes kun je daar wel niet mee maken?

Conclusie
De aantrekkingskracht van Voltage Modular is dat je totaal vrij kunt denken over wat voor patch je wilt bouwen. Dat kan dan een patch zijn die je maar één keer voor een klein dingetje gebruikt, of een patch waaromheen je een hele track bouwt, of eentje die je keer op keer als basis pakt. Het dondert niet, want het zit toch allemaal in je computer. Dus voor dat soort avonturiers is de Voltage Modular een prima optie. Maar ook voor iedereen die denkt en/of voelt: “Tja, modulaire synthese… het lijkt me wel leuk, maar is het iets voor mij?” Vraag dat niet aan mij, want ik zeg dan: ja, dat is iets voor jou! Dus beter schaf je Voltage Modular aan en je komt er dan vanzelf achter of je het leuk vindt om op die manier met geluid en muziek bezig te zijn. Ga dan niet de (vele!) presets doorzappen, maar ga gewoon lekker zelf aan de slag. Voltage Modular is daarvoor een van de meest laagdrempelige opties die ik kan bedenken.

Updates
Sinds we de review hebben gepubliceerd zijn er diverse updates gepubliceerd. Check ze hier: 

https://www.interface.nl/nieuws/artikel/3-21503/cherry-audio-voltage-modular-update-11

https://cherryaudio.com/news/2019-01-16/voltage-modular-1-2-released-plug-in-hosting-opengl-and-more

https://cherryaudio.com/news/2019-02-28/voltage-modular-1-33-released-plus-a-wave-of-new-modules

https://cherryaudio.com/news/2019-03-14/voltage-modular-1-3-5-update

https://cherryaudio.com/news/2019-04-09/voltage-modular-1-3-11-update-global-preferences-shared-threads-and-more

 

zoeken
zoeken