Superbooth19 - verslag Dag 3 van de beurs in Berlijn

Nieuws van Analogue Solutions, Gamechanger Audio, Instruo, Soma, The Division Department en Verbos

Merknieuws 12-05-2019 08:05

Superbooth is ooit begonnen als een initiatief van distributeur Schneidersladen op de Musikmesse in Frankfurt. Hij bundelde daar een aantal modular-merken op één stand. Vier jaar geleden besloot hij op eigen benen te gaan staan en naar Berlijn te verhuizen. De beurs is allang niet meer louter voor modulars, maar gaat over alles wat maar enigszins met synths en sounds te maken heeft. Natuurlijk zijn we met Interface aanwezig op Superbooth19 en doen alweer voor de derde dag verslag!

door Stefan Robbers

We kijken terug op een Superbooth die nog veelzijdiger en weer een stukje groter was dan vorig jaar. Met steeds meer aandacht voor alles wat met elektronische muziek te maken heeft, zoals, software, natuurlijk modulaire hardware, maar ook waren er een aantal nieuwe keyboard-synthesizers te zien, veel nieuwe drumsynths- en machines, en nieuwe deelnemers zoals Universal Audio, Nord en Kurzweil. En dan zijn er natuurlijk nog de vele workshops, demonstraties en optredens tot in de late avonduren. Superbooth is daarmee uitgegroeid tot een van de belangrijkste beurzen en misschien ook wel de meest unieke door de combinatie van muzikanten, professionals, plezier en laagdrempeligheid.

Instruo
Superbooth’s stokpaardjes zijn natuurlijk de enorme hoeveelheid modules voor Eurorack en andere systemen. Kleine en grote makers uit de hele wereld showen er hun nieuwe bedenksels.
Instruo uit Glasgow komt met twee nieuwe modules. In een kenmerkende zwarte met gouden beplating, beidt de Arbhar (Gaelic voor graan) een complete granulaire synthvoice, met 7 seconden opslagtijd, en knoppen en schakelaars voor de meeste functies zoals pitch, afspeelrichting, grootte van de sample. Men levert er gratis een breakout module bij zodat je alle parameters ook met cv kunt besturen. Hetzelfde geldt voor de andere nieuwe module Lúbadh, die een uitgebreide tape-echo nadoet met opname, weergave, reverse, en overdubmogelijkheden.Verbos
Bij Verbos zien we een nieuwe controller, de Electronic Horse Mini, met 12 touch-keys, draaiknoppen en een hoeveelheid cv- en gate outs, te gebruiken als standalone controller en als eurorack. Niet helemaal modulair maar wel daarmee te gebruiken is de Flame Mäander, een vierstemmige synthesizer met een 12-kanaals filterbank, die met knoppen en cv te bedienen is, en tevens beschikt over midi en usb. De synthese is gebaseerd op polyfone wavetables met individuele fliter en amp envelopes, midi en usb.

Gamechanger Audio
Opmerkelijke apparaten vormen de kers op de Superbooth-taart: De Motor synth van Gamechanger Audio bijvoorbeeld. Deze gebruikt acht elektromotoren om schijven te laten draaien, die uitgelezen worden en zo golfvormen genereren. Dat gaat dan weer door een filter en kan zowel met midi als op het apparaat zelf bediend worden. Je kunt er noten, akkoorden en sequences op spelen. Het geluid is behoorlijk ‘buitenwerelds’ en heeft iets van een wervelstorm die piano speelt…

Soma
Bij het Russische Soma troffen we de drumsynth Pulsar-23 aan, nog in de ontwikkelfase. Met drumkanalen: bassdrum, bass, percussion, snare, cymbals, een ingebouwde loop-recorder per kanaal, lfo, envelopes, overdrives en patchpunten die je met krokodillenklemmen kunt verbinden. Verder zit er een effect processor op met cv controle.

The Division Department
Van het nieuwe bedrijf The Division Department zagen we de 01/IV, een drumsynth met vier identieke kanalen, allemaal met sweep, range, decay, filter en modulatie. Triggering gebeurt met midi.

Analogue Solutions
Bij Analogue Solutions werd het nieuwe dubbelfilter Impulse Command gepresenteerd. Deze bevat een step-sequencer die verschillende onderdelen van het filter kan besturen.

Lees ook de verslagen van Superbooth Dag 1 en Dag 2:  
Superbooth19 - Dag 1 verslag
Superbooth19 - Dag 2 verslag.

Superbooth20 gaat plaatsvinden van 23-25 april 2020. 

 

zoeken
zoeken