aanmelden
Meerdere program changes tegelijk versturen
vragen 01-01-2014 11:22
Als ik live met mijn band optreed, gebruik ik vaak drie synths. Bij elk nummer is het een uitdaging om op tijd voor het aftikken van het volgende nummer mijn geluidjes goed te zetten. Hebben jullie een idee om het mij gemakkelijker te maken? Mijn live set-up bestaat uit een Yamaha P200, Korg Triton Le en een Sonic Cell met een masterkeyboardje erop aangesloten. Thuis gebruik ik Sonar en heb ik de beschikking over een laptop... Is er misschien een softwarematige oplossing (liefst freeware) om met één druk op de knop mijn geluiden goed te laten zetten?

Jörgen Boots

Beste Jörgen,

Veel, wat duurdere, masterkeyboards kunnen gelijktijdig meerdere program changes op verschillende kanalen verzenden, maar dat zal met jouw keyboard wellicht niet kunnen. Het verzenden van drie program changes (pc) op de midikanalen waarop je drie klankbronnen staan ingesteld, is natuurlijk wel wat we moeten bereiken.

Een mogelijkheid is een midifootcontroller. De goedkoopste (€ 200,- adviesprijs) is de Behringer FCB1010. Die heeft 10x10 presets plus twee controllerpedalen en kan vijf program changes tegelijk versturen. Er zit midimerge op, dus je kunt ook je masterkeyboard erop aansluiten.

Op het gebied van software is The Midi Program Changer een optie. Deze kan zestien program changes tegelijk versturen en worden getriggerd vanaf een ander apparaat door middel van een program change.  De demoversie is hier te downloaden.

Het wordt wel even puzzelen hoe je de output van de software met je masterkeyboard kunt mergen. Maar het kan wellicht nog eenvoudiger. Als je op alle drie je synths een performance/multi/combi maakt en ze op gelijkgenummerde geheugenplaatsen zet in alle drie synths, kun je ze met één program change vanaf je masterkeyboard op het juiste moment voorzetten. In die performance/multi/combi zorg je er dan voor dat enkel op het midikanaal dat je voor dat apparaat wilt gebruiken, een klank is toegewezen. De andere kanalen zijn niet actief. Zo voorkom je dat meerdere apparaten tegelijk reageren op noten vanaf je masterkeyboard (tenzij dat juist de bedoeling is natuurlijk).

Als alternatief zou je midisongs kunnen maken zonder noten maar met enkel de juiste program changes. Met je laptop zou je een songfile voor Sonar kunnen maken met voor elke song een miditrack met daarin de juiste program changes op het juiste midikanaal. Open het spoor voor de song die je zoekt en laat de sequencer bijvoorbeeld een maat lopen, en je klankmodules springen naar de juiste preset.

Daarvoor moet de sequencer het dan wel toelaten om een spoor te verzenden zonder het midilabel van de program change te veranderen. Zo'n in Sonar gemaakte standaard midifile zou je ook kunnen laden in je Triton of de Roland, en ze daar afspelen voor de song begint. Het is lastig te overzien of deze oplossingen bruikbaar zijn in jouw situatie of dat het juist meer gedoe oplevert. Uitproberen dus!

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com