Fantoomvoeding uit een usb audio interface

vragen 11-04-2022 09:20

Ik heb een Steinberg interface met een 5V net- of USB voeding. Wat ik niet zo goed kan begrijpen is dat het ding 48V fantoomvoeding kan leveren. Hoe kan dat? Hoe kun je van 5V, 48V maken? Die spanning is er dan toch gewoon niet?

Je kunt een wisselspanning altijd verhogen of verlagen met een transformator. Zo'n transformator – meestal trafo genoemd- wordt bijvoorbeeld gebruikt in de voeding van je interface om de 230Volt netspanning om te zetten naar de spanning die de elektronica in de interface nodig heeft om te kunnen functioneren. Een trafo bestaat meestal uit twee gewonden spoelen van verschillende draadlengte op een gemeenschappelijke ijzeren kern. De stroom loopt door de ene spoel en wekt een wisselend magnetisch veld op en daarmee een wisselspanning in de andere spoel, waarbij de verhoudingen van het aantal wikkelingen, de verandering van spanning bepaalt. Trafo's komen we behalve in netvoedingen ook tegen in een DI, de inputs van bepaalde randapparatuur of op andere punten waar geluid – een wisselstroom immers- een verbinding tussen verschillende apparaten doorloopt.
Opgelost dacht ik, tot ik me realiseerde dat binnen onze audio interface en in vrijwel alle andere apparaten gelijkstroom gebruikt wordt voor de interne elektronica en dan hebben we helemaal niks aan een trafo. Er wordt bij een gelijkstroom namelijk geen veranderend magnetisch veld opgewekt. In de netvoeding waar we het eerder over hadden wordt na de transformator de wisselstroom met een gelijkrichter in gelijkstroom omgezet. Gelukkig is er voor gelijkstroom een andere kant en klare schakeling, de DC naar DC converter. Dit is een schakeling waarin diverse elektronische onderdelen worden gebruikt om de gewenste spanning(en) te maken. DC staat voor direct current ofwel gelijkstroom. Gelukkig is voor fantoomvoeding een minimale hoeveelheid stroom nodig, meestal maar een paar milliampère, dus dat lukt ook als je interface 5 Volt usb buspower gebruikt. De usb voeding kan maximaal 500mA leveren. Het heeft allemaal te maken met een variatie op de wet van Ohm; vermogen (P)= spanning (V) x stroom (A). Zelfs met een batterij of een accu kun je met zo'n dc to dc converter allerlei hogere of lagere voltages maken. Een achtkanaals mic pre-amp met fantoomvoeding is met usb bus power (of batterijen) echter niet haalbaar. Het komt ook voor dat de fantoomvoeding bij gebruikt van usb buspower lager uitvalt dan 48 Volt. De meeste moderne mic's hebben daar geen probleem mee, maar voor de zekerheid zou ik toch de voedingsadapter gebruiken als je een condensator microfoon gebruikt die fantoomvoeding nodig heeft. Voor wie een interface heeft die geen fabntoomvoeding levert zijn er overigens losse kastjes die de juiste fantoomvoeding leveren.

zoeken
zoeken