Verengalm voor surfsound

vragen 15-06-2024 14:37

Ik ben met een aantal muzikanten bezig met een surfsound project. De drums porgrammeren we maar de gitaren worden natuurlijk live ingespeeld. In de versterkers van de gitaristen zit echter geen galmveer en die is echt nodig voor de karakteristieke Dick Dale- sound. Wat zijn de beste plug-ins voor een overtuigende verengalm?

Inderdaad, zonder verengalm krijg je nooit die typische begin jaren 60 surfsound. Trouwens ook niet zonder Fender gitaren, buizenversterkers, gebruik van de vibratoarm, dikke snaren en met de hand gedempte loopjes. Als het om effecten gaat is een verengalm dus verplicht, maar ook een tapedelay, tremolo en een plaatgalm bewijzen hier goede diensten. Zo'n veergalm of galmveer ook wel spring reverb of spring tank genoemd, is eigenlijk een bizar, primitief ding. Door de metalige reflecties in de veren ontstaat een kille, spookachtige galm, die vooral bij een harde attack een typische 'ping' klank oplevert. Verder een flinke dosis ruis en brom natuurlijk, plus de onnavolgbare explosies als je een beuk op een comboversterker met verengalm geeft. Er zijn redelijk betaalbare hardware spring reverbs verkrijgbaar van bijvoorbeeld Vermona en Doepfer. Het is een lastig effect om digitaal overtuigend na te maken, maar er zijn plug-ins die er wel degelijk in slagen een overtuigende spring reverb neer te zetten. Convolution reverbs die met Impulse responses werken zijn meestal minder overtuigend, dus je kunt het het beste zoeken in de algoritmische hoek.

Goede plug-ins zijn Spring Reverb van Softube (80 Euro), en SpringBox van PSP Audioware (99 Dollar) met veel instelopties en ingebouwde 'boing'. PSP heeft ook de Nexcellence (149 Dollar), gebaseerd op een verengalm in een Hammond, evenens met veel instelopties en een ingebouwde delay. Overloud gooit het met SpringAge op een combinatie van convolutie en algoritmes en ook deze galm heeft een 'boingy' knop. Dan is er nog Aegean Music Spirit Reverb (40 Dollar) met 7 veertypes waaronder ook moderne varianten. Vrij nieuw is PA4 van Physical Audio (39 Pond), deze heeft instelbare decay voor drie verschillende frequentiebanden. Binnen afzienbare tijd verschijnt ook Twangström van u-he. Binnenkort gaan we die testen en vergelijken met een aantal andere verengalm plug-ins. Van alle genoemde plug-ins zijn demoversies te downloaden.

 

zoeken
zoeken