Hoe kun je er voor zorgen dat je batterijen langer meegaan?

vragen 27-12-2020 14:01

Ik gebruik voor muziekmaken een iPad, een aantal instrumenten op batterijen en een hoop pedaaltjes. Daar zitten ook allemaal, soms oplaadbare batterijen in en die zijn heel vaak leeg als ik ze nodig heb. Zijn ,er manieren om langer met batterijen te doen?

Lege batterijen en accu's zijn inderdaad om gek van te worden! Jammer genoeg gaan de ontwikkelingen in batterij- en accutechniek nogal traag; blijkbaar zijn de natuurwetten onverbiddelijk als het om energieopslag gaat. Oplaadbare batterijen en accu's kunnen naarmate ze ouder worden steeds minder stroom 'vasthouden' en het opladen duurt ook steeds langer.

Eerst maar even wat dooddoeners; gebruik zo mogelijk stroomadapters of usb voeding, activeer de energie-besparende stand en zet apparaten uit – niet op stand-by- als ze niet gebruikt worden.

Het lastige is dat voor de verschillende types batterij/accu andere regels gelden.

Zo vertonen Nikkel Cadmium batterijen – gebruikt in veel oudere apparaten- het 'memory effect'; je moet ze altijd eerst helemaal leeg maken voor je ze oplaadt. Bij NiMH en Li-ion batterijen speelt dat niet, sterker nog die mag je eigenlijk niet helemaal leegmaken, en ze lopen langzaam leeg als je ze niet gebruikt. NiMH kan slecht tegen lage en hoge temperaturen. Li-ion -veel gebruikt in laptops en tablets- verliest vrij snel zijn capaciteit, bij hoge (25 graden en hoger) temperaturen. Power chargers verkorten de levensduur van batterijen. Batterijen of accu's bewaren in de koelkast heeft weinig zin en kan zelfs slecht zijn voor bepaalde types. Wel moet je ze droog en iets onder kamertemperatuur (15 graden) bewaren. Bij AA en AAA batterijen is het aan te raden om batterijen uit dezelfde 'batch' te gebruiken. Je kunt dit controleren aan het serienummer op de batterij. Combineer nooit volle en halflege batterijen en bewaar ze zodanig dat de polen elkaar niet raken. Er wordt verder beweerd dat je accu's nooit volledig moet opladen; 60 à 70% zou veel beter zijn voor de levensduur.

Inderdaad dit is niet het alles-oplossende antwoord waar je op gehoopt had, maar de levensduur van batterijen is een complexe materie en er doen veel mythes de ronde. Ik kan je verder enkel verwijzen naar www.batteryuniversity.comzoeken
zoeken