Mijn computer maakt te veel lawaai

vragen 24-05-2014 10:00

Ik werk nu een kleine twee jaar met mijn huidige computer, een HP desktop. In het begin was ie heel stil, maar de laatste tijd hoor ik steeds een irritante zoemtoon uit de kast komen. Hebben jullie enig idee waar dat aan kan liggen? Ik heb de kast nooit open gehad of iets veranderd aan de binnenkant.

George van Erp

Beste George,

Als je computer oorspronkelijk lekker stil was maar na een jaar of langer ongewenste bijgeluiden gaat produceren, zijn er meestal twee mogelijke oorzaken:

1. De behuizing of een deel daarvan is enigszins losgeraakt of verschoven. De platen van de kast gaan dan meetrillen met de vibraties van een ventilator, meestal die van de voeding. Dat levert een licht ‘ratelend’ geluid op.

Pak de kast met je handen stevig vast op verschillende plekken, vooral op de hoeken en bij de naden, en controleer of het geluid dan verdwijnt. Je kunt het lawaai meestal verhelpen door de behuizing open te maken en de verschillende delen van de kast weer precies in de daarvoor bedoelde sleuven en klemmen te schuiven, zodat ze stevig op hun plaats zitten. Draai daarna de schroeven weer netjes vast. Helpt dat niet, dan kun je met een klein stukje klussentape of iets dergelijks tussen kast en chassis een soort dempertje voor de ratelende plek maken.

2. Hoor je geen ratel maar een zoemtoon, zoals in jouw geval, dan is de oorzaak vaak

opgehoopt stof op de ventilatoren. Stof wordt met de lucht door de ventilatoren aangezogen als door een stofzuiger. Het hoopt zich op de ventilatorbladen op en brengt daardoor de ventilator lichtjes uit balans, met bijgeluiden als gevolg. Als het stof zich erg ophoopt, werkt de koeling ook niet optimaal meer, dus grijp op tijd in!

Haal de stekker uit het stopcontact en zet de computer op een werkblad zodat je overal goed bij kunt. De ventilator van de voeding is meestal van buiten bereikbaar. Je kunt hier een stofzuiger gebruiken, maar houd dan wel de ventilator tegelijkertijd tegen met een schroevendraaier of een potlood. Als ie meedraait door de zuiging van de stofzuiger werkt ie als een dynamo, en de opgewekte stroompjes kunnen problemen veroorzaken. Je kunt hierna de bladen verder schoonmaken met een met wat water lichtvochtig gemaakt wattenstaafje. Het is een priegelwerkje, maar het is te doen.

Om de ventilator van de processor schoon te maken, zul je de kast moeten openmaken. Dat is redelijk eenvoudig, maar als je het te eng vindt, kun je het ook overlaten aan een computerreparateur. Meestal kun je een van de zijpanelen naar achter wegschuiven na het losdraaien van twee bijbehorende schroeven achterop. Gebruik bij het schoonmaken geen stofzuiger, want dan stoot je vaak tegen iets aan of je zuigt een kabeltje los. Gebruik ook nu met water lichtvochtig gemaakte wattenstaafjes om de bladen, de kern en de behuizing van de ventilator stofvrij te maken. Maak als je erbij kunt meteen ook het geribbelde koellichaam onder de ventilator schoon. Je hebt daarbij wel een vaste hand nodig, want je verschuift zo de fan. Verder kun je ook de luchtaanzuigopeningen stofvrij maken. Die vind je meestal voorop bij de harde schijven, achter bij de voeding en in een van de twee zijpanelen.

Is het probleem daarmee niet opgelost, dan is het tijd om een vakkundige computerreparateur in te schakelen. Die kan indien nodig de ventilatoren door nieuwe (en stillere) exemplaren vervangen.

zoeken
zoeken