Tweede set monitors

vragen 12-08-2014 17:03

Ik werk op een pc met Sonar als daw en ik gebruik daarbij Behringer speakers als monitors. Die klinken heel mooi, maar als ik mijn mixen ergens anders beluister, vallen ze soms wat tegen. Ik wil mede daarom een tweede, wat kleiner setje speakers erbij zetten, maar ik weet niet precies hoe ik dat moet aansluiten. Kunnen jullie daarover wat tips geven?
Jeroen Lathouwers

Beste Jeroen,

Het is altijd verstandig twee (of meer) sets monitors te gebruiken om zo je mix beter te kunnen beoordelen. Misschien loont het trouwens ook de moeite om de opstelling van de speakers en de akoestiek van je luisterruimte eens te bekijken. In Interface 142 vind je een artikel met diverse tips op dat gebied.

Op de meeste geluidskaarten kun je niet meer dan één set (actieve) speakers aansluiten. Dan is de handigste oplossing een zogenaamde monitorcontroller. Dit is een klein kastje waarop je de output van je geluidskaart en twee of meer monitorsets kunt aansluiten. Vaak zijn deze apparaten ook voorzien van meerdere inputs, een volumeknop, een monoschakelaar, hoofdtelefoonuitgang, talkbackfuncties en natuurlijk een schakelaar om tussen de twee monitorsets om te schakelen. Dat soort controllers zijn er in allerlei prijsklassen. Het loopt van de SM Pro M Patch 2 of de Samson C-Control van iets boven de honderd Euro tot luxe topklasse switchers/controllers als de Cranesong Avocet van € 2.600,-. Je hebt in elk geval twee stereo speakeruitgangen en een volumeknop nodig, maar liefst ook een mogelijkheid om het volume van monitorset 2 aan te passen aan dat van set 1. Daarmee zorg je ervoor dat het volume ongeveer gelijk blijft bij het omschakelen tussen de twee sets. Ik zou kiezen voor een kastje waarmee je met één druk op de knop kunt omschakelen, in sommige gevallen moet je twee knoppen indrukken en dat is toch veel minder prettig.

Je zou in theorie ook je tweede speakerset op een tweede stereo-output van je geluidskaart kunnen aansluiten, aangenomen dat die aanwezig is, maar dan wordt omschakelen (dat moet dan meestal in je daw gebeuren) erg gecompliceerd. Dat raad ik je dus af. In hifiwinkels kun je ook heel goedkope speakerswitchers vinden, maar die zijn alleen geschikt voor passieve speakers, dus speakers zonder ingebouwde versterkers.

zoeken
zoeken