Wat is Mic Modding?

vragen 12-03-2015 10:27

Iemand vertelde me laatst dat je de klank van goedkope Chinese condensatormicrofoons kunt verbeteren door sommige onderdelen te vervangen. Is dat echt waar en zo ja, hoe werkt dat dan?

Dat schijnt inderdaad mogelijk te zijn. Vaak gebruikt men de term ‘mic modding’ voor deze aanpassingen. Er zijn altijd al ‘knutselaars’ geweest die de sound van bestaande condensatormicrofoons, ook van de bekende Europese en Amerikaanse merken, door het vervangen of aanpassen van onderdelen konden verbeteren. Een aantal van hen zijn ondertussen zelf uitgegroeid tot bekende makers van microfoons.

Bij de goedkopere Chinese condensatormicrofoons wordt bij sommige onderdelen voor goedkope componenten gekozen, om zo de verkoopprijs laag te houden. Door deze ‘zwakke’ onderdelen te vervangen door kwalitatief betere, kun je dus in principe de klank verbeteren. Je moet dan denken aan het vervangen van de transformator, elco’s, maar ook de grille of zelfs het kapsel zelf. In het geval van buizenmicrofoons wordt vaak de buis in de mic vervangen. Dit zijn vaak moderne Chinese buizen en door deze te vervangen door een – duurdere – NOS (New Old Stock; oude voorraden buizen van Europese of Amerikaanse merken als Philips, Telefunken of GEC)-buis, kan de klank al een stuk verbeterd worden. Hetzelfde trucje passen bezitters van buizengitaarversterkers ook toe. Vaak beginnen ‘mic modders’ met een goedkope Alctron HST-11A mic (o.m. te koop als Apex 460, Nady TCM 1150 en Carvin CTM100). Voor deze en andere condensatormics zijn op internet talloze mods te vinden. Tik naam en typenummer van je mic en de term ‘mod’ in op internet, en je hebt grote kans dat je nuttige informatie vindt. Nuttige algemene sites zijn www.groupdiy.com en www.recordinghacks.com. Ook op www.gearslutz.com kun je over dit onderwerp veel goede info en instructies vinden.

Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan het knutselen met microfoons! De meeste microfoons zitten heel eenvoudig in elkaar, maar een zekere handigheid is essentieel voor als je wilt gaan knutselen. Overigens geeft niemand je de garantie dat de klank ook daadwerkelijk beter wordt met de mods c.q. investeringen die je pleegt.

 

zoeken
zoeken