Beste microfoon voor een radio-dj

vragen 07-01-2018 10:02

Ik ben dj bij een klein lokaal radiostation en ik ben nog op zoek naar een microfoon met een lekker stevige klank. Tot dusverre heb ik verschillende vrij goedkope types gebruikt, maar het klinkt nog niet echt zoals ik wil.

Op zich is elke goede microfoon bruikbaar, maar je moet toch wel zo’n 300 euro of meer uitgeven voor iets wat echt goed klinkt. Het kan met een condensatormicrofoon, maar dynamische types werken meestal beter. Voordeel van een dynamische mic is dat je goed gebruik kunt maken van het zogenaamde proximity effect; dat houdt in dat er meer laag in de sound komt naarmate je dichter bij de microfoon praat. Een condensatormicrofoon vertoont dat effect ook, maar in mindere mate. Verder kun je bij een dynamische microfoon echt met je lippen pal op de mic zitten, terwijl veel condensator microfoons dan vervormen of zelfs kapot kunnen gaan door de waterdamp in je adem. Een bruikbare dynamische microfoon is de Shure SM57 of SM58, maar heel populair is de dynamische Shure SM7B, die zo’n 400 euro kost. Dit is een doorontwikkeling van de SM57, en zou op Michael Jackson’s Thriller zelfs voor de vocalopnamen zijn gebruikt. Een andere klassieker is de Electro-Voice RE-20 ( € 459,-) en in iets mindere mate de RE-320 (ongeveer € 250,-). Vooral de RE-20 is ook uitstekend bruikbaar voor opnamen van blazers, vocals en zelfs lage toms en kickdrums. Een veelgebruikte moderne condensatormicrofoon is de Røde Broadcaster, waarvoor je zo’n 350 euro moet neerleggen. Deze heeft een ingebouwd plopfilter. Gebruik bij andere mics altijd een flinke plopkap, want ploppende B’s en P’s op de radio kan echt niet.

De microfoon is overigens niet het hele verhaal, want in de meeste gevallen worden er voor elke dj bepaalde soundinstellingen gemaakt wat betreft eq, compressie en meestal ook de-essing. Bekende dj’s klinken dan ook soms ietsje anders in de werkelijkheid dan op de radio. Daar komt nog de soundprocessing van het radiostation zelf bij, en die is soms ook behoorlijk pittig, met eq, multibandlimiting en enhancers.

zoeken
zoeken