Synthesizer; Battery low!

vragen 07-01-2018 10:02

Kort geleden heb ik tweedehands een Yamaha AN1x synthesizer gekocht. Het ding klinkt erg goed en hij is ook helemaal in goede staat. Het enige probleem is dat elke keer als ik hem aanzet, de boodschap ‘battery low’ in het display verschijnt. Als ik dan op een knop druk, is het normale menu weer te zien en kun je normaal werken. Mijn vraag is wat die boodschap te betekenen heeft en belangrijker: hoe kom ik er van af?

In alle synthesizers (analoog en digitaal) en andere apparatuur met geheugens zit een klein batterijtje dat ervoor zorgt dat presets en andere instellingen behouden blijven als je het apparaat uitzet. Hiervoor worden meestal 3V knoopcel batterijen gebruikt, die een jaar of tien mee kunnen gaan. Uiteindelijk zijn ze (bijna) leeg en verschijnt er – niet bij alle apparaten! – een waarschuwing in het display. Als de batterij echt leeg is, zijn alle presets et cetera verdwenen en komt er waarschijnlijk enkel ruis of zelfs helemaal geen geluid meer uit. Gelukkig is het vervangen van dat batterijtje meestal redelijk eenvoudig. Als je het apparaat open schroeft, zie je ergens een rond zilveren schijfje ter grootte van een twee-euromuntstuk in een batterijhoudertje. Meestal kun je die batterij simpelweg uit de houder klikken en vervangen door een vers exemplaar. Dat is best te doen voor de gemiddelde gebruiker, maar soms is het openmaken van de kast ingewikkeld (bij de AN1x waren de schroeven blijkbaar in de aanbieding: 32 stuks!), en soms is de batterij aan de print vast gesoldeerd, en dan wordt het een stuk lastiger. In zo’n geval kun je altijd terecht bij een deskundige onderhoudstechnicus.

Bedenk wel dat de inhoud van de geheugens verdwijnt zodra je de batterij verwijdert. Maak dus eerst een back-up van de sys-ex-data. Dat kan in de meeste daw’s; zoek in de handleiding naar ‘Midi sys-ex dump’ of iets dergelijks. Je kunt er ook een programma als het gratis midi OX (www.midiox.com) of een software editor/librarian voor het apparaat in kwestie voor gebruiken. De gratis Yamaha AN1x editor kun je bij Yamaha downloaden. Na het vervangen van de batterij stuur je de sys-ex dump weer terug naar het apparaat. Zoals bij vrijwel alle apparaten bestaat er ook een resetcommando voor de AN1x; houd de knoppen 7, 8 en 9 ingedrukt terwijl je het apparaat aanzet. Druk vervolgens op 9 en Enter. Hiermee worden de fabriekpresets hersteld, maar je eigen sounds niet!

Terug naar de batterij. In synths wordt vaak de CR2032 gebruikt, maar ik begrijp dat in de AN1x een CR2450 zit. Ze zijn allebei 3 volt, maar de afmetingen zijn anders, dus ze zijn niet uitwisselbaar De cijfers in het typenummer staan voor de diameter en de dikte. Let op, er bestaat ook een CR2450N met een dikke rand die ook niet past. Dit soort batterijen is vrij eenvoudig te vinden in een electronica/hobbywinkel of via internet. Ze kosten een euro of 4. Op https://bit.ly/10tNfm6 vind je overigens instructies voor het vervangen van de batterij voor heel veel populaire synths.

zoeken
zoeken