Subwoofer of niet?

Het laag beter beoordelen

vragen 20-11-2018 15:07

Ik ben in het gelukkige bezit van twee Genelec 8040A monitors. Daarmee hoor ik veel details en mijn oren worden nooit moe. Wat ik wel mis, is een duidelijke weergave van het laag. Ik produceer techno, en voor het laag onder de 100Hz kan ik gewoon niet duidelijk genoeg inschatten hoe het in een zaal klinkt. Nu las ik in Interface dat veel hardstyleproducers de 7071A subwoofer bij de 8040A monitors gebruiken. Is dit voor mij ook een oplossing, of heb ik aan een 7060A of 7050A subwoofer genoeg?

Het aanvullen van je monitors met een subwoofer – een extra speaker voor je monitorsysteem die enkel de allerlaagste frequenties weergeeft – is op zich een interessante manier om de laagweergave te verbeteren, maar het levert niet altijd de verbetering op die je ervan verwacht.

Het extra bereik in het laag kan namelijk juist voor nieuwe akoestische problemen zorgen, zoals resonanties en dips in de frequentieresponse van je studio, zeker als je in een kleine, akoestisch onbehandelde ruimte werkt. In kleine ruimtes is het fysiek onmogelijk een bruikbare laagweergave te realiseren; de lange golfvormen passen er simpelweg niet in. In een ruimte kleiner dan pak ‘m beet 3x3 meter is het soms verstandiger om de laagste octaven te laten voor wat ze zijn. Met een subwoofer loop je namelijk het risico dat je de door de sub veroorzaakte problemen gaat compenseren in je mix, en vaak maak je dan een minder goede mix dan zonder subwoofer. Een topkwaliteit hoofdtelefoon is dan meestal een betere oplossing. Verder kunnen er in het overgangsgebied tussen subwoofer en monitors allerlei ongewenste verschijnselen ontstaan, door frequentieoverlap of juist door een gat in de weergave. Beide zaken kunnen opgelost worden door grondig op zoek te gaan naar de juiste positie voor de subwoofer en door het kiezen van de optimale instellingen op subwoofer en monitors (voor wat betreft fase, output level en cross-overfrequentie).

Niettemin kan het gebruik van een subwoofer (als ie goed gepositioneerd en correct afgeregeld is), wel degelijk een accurater en een aangenamer beeld van het laag geven. Trek dus wel voldoende tijd uit voor de juiste plaatsing/afregeling en bedenk dat het daarna weer een tijd duurt voordat je oren gewend zijn aan de ‘nieuwe’ sound van je studio. Misschien dat de dealer waar je de Genelecs hebt gekocht bij wijze van service het systeem voor je kan ‘inmeten’.

De Genelec 7060B of 7070A is op zich de meest geschikte sub voor je 8040A’s, en tenzij je een ruime studio hebt, zou ik het daarbij houden. (De 7060A of 7050A worden niet meer gemaakt). Heb je een grote ruimte, dan zou je voor de 7071A kunnen kiezen, hoewel Genelec zelf deze bedoeld heeft voor combinatie met 1037C en 1038F.

zoeken
zoeken