Waarom gebruikt men nog analoge apparaten?

wat maakt analoog zo speciaal

vragen 20-11-2017 15:11

Ik ben een relatieve newbie op het gebied van muziekproductie, maar leer ijverig, o.m. door jullie uitstekende blad. Een ding wat ik niet echt begrijp is waarom er nog steeds compressors, equalizers, synths en andere analoge apparaten verkocht worden, terwijl je toch ook alles met software kunt doen.

Interessante vraag! Inderdaad zou je denken dat er geen reden is om nog dure, stroomverslindende en ruimte innemende apparatuur aan te schaffen terwijl er talloze plug-ins zijn die dezelfde taken kunnen uitvoeren. Ik geloof dat daar drie redenen voor zijn.

De eerste is de klank. Een groot deel van de plug-ins is gebaseerd op uitgebreide metingen aan beroemde analoge (buizen)apparatuur om zo het karakter van dat apparaat in software te vatten, het zogenaamde ‘modelen’. Toch blijkt de hardware vaak eigenschappen te hebben, die dat modelingproces niet heeft kunnen vastleggen. Zo is er een typisch analoog verschijnsel dat non-lineariteit heet. Dat betekent dat het gedrag van een apparaat onvoorspelbaar varieert met het signaalniveau en het klankkarakter van de input. Er treden ook grillige verschijnselen op door wederzijdse beïnvloeding van de knoppen. Je hebt het dan in feite over subtiele maar hoorbare soorten van vervorming, vooral als je het apparaat overstuurt, dus de meters in het rood laat gaan. Daarmee blijft zo’n apparaat een grillig, onvoorspelbaar, ik zou bijna zeggen ‘levend’ organisme, terwijl de plug-in eerder een bevroren karakteranalyse is, minder complex en voorspelbaarder. Het verschil wordt echter wel steeds kleiner!

Een tweede pluspunt van analoge hardware is de user interface. Er gaat niets boven een flink paneel met gelabelde knoppen voor elke functie, waarbij je razendsnel van de ene parameter naar de andere kunt springen en zelfs meerdere knoppen tegelijk kunt bedienen. Dat werkt voor veel mensen intuitiever dan een muis en beeldscherm of een hardware controller.

De derde reden is dat mooie vintage hardware tegelijkertijd als talisman en als statussymbool kan dienen. Een joekel van een buizencompressor, liefst met de buizen zichtbaar gloeiend, geeft veel mensen een heel fijn gevoel. Alsof het dan ook automatisch goed gaat klinken. Verder maak je er indruk mee op vrienden of klanten. Een commerciële geluidsstudio zonder analoge apparatuur heeft vaak toch meer moeite om klanten aan te trekken.

zoeken
zoeken