Harde knal bij uitzetten apparatuur

vragen 27-04-2019 16:05

Ik gebruik een mix van plug-ins in mijn sequencer en hardware met een analoog mixertje in mijn studio. Als ik apparaten uitzet of aanzet in mijn studio hoor ik vaak een harde knal. Is dat normaal? Kan het ook kwaad?

Als je apparaten aan- of uitzet, terwijl je monitorspeakers aan staan, kun je inderdaad een behoorlijk harde knal horen, dus dat is op zich normaal. Maar het kan absoluut wel kwaad. Het volume van de knal is meestal erg hoog en het is het soort 'spike' of pulse die je speakers zou kunnen beschadigen, nog afgezien van het feit dat het ook erg onprettig is voor je oren. De eenvoudigste oplossing is om eerst de andere apparatuur, dan een eventuele mixer en je monitors als laatste aan te zetten. Bij het verlaten van je studio doe je het andersom; eerst zet je de monitors uit, dan de mixer en dan pas de andere apparatuur. Indien je een master powerswitch gebruikt voor je studio, zorg dan dat je de monitors afzonderlijk aan en uitzet. Trouwens ook voordat je kabels in- of uitplugt of de fantoomvoeding van een microfoon inschakelt is het aan te raden de volumeknop dicht te zetten of je monitors uit te schakelen.

Er zijn ook automatische switchers (power sequencers) die je kunt programmeren om je apparatuur in een bepaalde volgorde aan- en uit te zetten. Meestal fungeren die ook als een soort power conditioner. Een voorbeeld is de in Interface 187 geteste Nowsonic PowerPlant en ook merken als Furman en Juice Goose maken dat soort switchers.

In veel professionele studio's staat de apparatuur 24 uur per dag aan. Dan heb je dus geen knallen en het is ook beter voor de spullen; door aan- en uitzetten kunnen bepaalde interne instellingen verlopen, maar dat vreet natuurlijk stroom en is slecht voor je portemonnee en de ijsberen. In kleine ruimtes kan de warmteontwikkeling ook problemen opleveren als je alles aan laat staan, dus dat raad ik af.

 

zoeken
zoeken