19 inch of 500 rack?

vragen 07-08-2019 10:10

Ik overweeg een hardware eq en misschien ook een compressor aan te schaffen voor mijn homestudio waar ik steeds vaker stemmen opneem met een Rode mic. Nu zie ik dat er apparaten zijn voor een groot rack en ook voor het 500 racksysteem. Is het een beter dan het ander en zijn de apparaten hetzelfde? Ik vind het wel opvallend dat de apparaten voor 500 duidelijk goedkoper zijn. Heeft dat met de geluidskwaliteit te maken?

Als een bedrijf zowel 19” – het grote racksysteem- als 500 series (Lunchbox) rack versies van een processor maakt, zal de 500 versie vermoedelijk wel (deels) op de 19” versie gebaseerd zijn. Wel moet de schakeling vaak kleiner gemaakt worden, dus sommige onderdelen zullen anders zijn. Of dat invloed op de klank heeft zal van geval tot geval verschillen. Het prijsverschil heeft vooral met andere zaken te maken. Omdat een 500 rack kleiner en lichter is – kleinere frontplaat, geen 220 Volt aansluiting, soms minder knoppen of meters- kan ie iets goedkoper uitvallen, terwijl vanwege formaat en gewicht ook de transport- en opslagkosten lager zijn. De belangrijkste factor is echter het ontbreken van een netvoeding, die zit immers al in het 500 rack. Dat betekent niet alleen dat er geen trafo en bijbehorende onderdelen nodig zijn, maar ook dat het apparaat niet gekeurd hoeft te worden op elektrische veiligheid. Die procedure moet namelijk door onafhankelijke instanties worden uitgevoerd -denk aan CE voor de EG - . Voor verschillende delen van de wereld zijn verschillende instanties hiervoor verantwoordelijk, waardoor deze keuring een kostbare en administratief ingewikkelde klus is. Bouw je geen netvoeding in je apparatuur, dan vervalt dat allemaal wat een flinke besparing oplevert. Datzelfde geldt voor Eurorack modules, maar ook voor apparaten met losse adapters. De fabrikant van rack of adapter regelt dan de elektrische keuring. In sommige gevallen kan de voeding en de afscherming daarvan wel beperkingen opleggen aan de processor in het 500 rack.

Een 500 rack apparaat is dus vaak goedkoper, maar je hebt natuurlijk wel een 500 rack nodig om ze in te schroeven. De prijzen daarvan beginnen bij zo'n 250 Euro voor een rack met drie slots. Hoe minder 500 apparaten je gebruikt hoe zwaarder die aanschafkosten meewegen natuurlijk.

Daar komt nog iets bij, namelijk dat op een 500 processor de knoppen meestal vrij dicht op elkaar en verticaal zitten en er soms geen plaats is voor levelmeters e.d.. Dat kan het bedienen minder comfortabel en overzichtelijker maken. Bij een pre-amp is dat geen probleem omdat daar toch niet zo vaak aan gedraaid moet worden, maar vooral bij een parametrische eq speelt dat wel een rol. Bij een 19” eq zitten de knoppen horizontaal en kun je met beide handen een knop bedienen en zonder te kijken – altijd goed als je je wilt concentreren op de sound- bijvoorbeeld Q en gain bijstellen. Op een 500 rack is dat toch lastiger. Zo'n 500 rack is naturlijk wel veel compacter en makkelijk mee te nemen. Een ander compact alternatief is een zgn. channel strip, een processor met pre-amp, eq en compressor.zoeken
zoeken